ms.detector.media
Володимир Малинка
02.01.2020 17:02
Топ-10 фейків 2019 року
Топ-10 фейків 2019 року
Апельсини забороняють, українці вимирають, а Раша Срака стає послом Словенії в Росії. Цього року вас дезінформували сотні разів, але MediaSapiens відібрав найсоковитіші фейки 2019 року.

10. Зомбі-коментарі у кремлівських медіа

На нижні місця нашого хіт-параду ми помістили фейки з-за поребрика. Там не переставали дивувати нас різними вигадками.

Наприклад, телеканал Міноборони РФ «Звезда» начебто взяв «коментар» у співачки Олени Образцової, яка померла чотири роки тому. Співачка нібито поділилася спогадами про головного редактора радіостанції «Говорить Москва» Сергія Доренка, який загинув у ДТП. Згодом матеріал змінили — у ньому почала фігурувати донька пані Образцової. Проте невдовзі і цю відредаговану версію видалили із сайту.

Подібні спіритичні сеанси в Росії використовують не вперше. Минулого року кремлівський телеканал «Россия 1» начебто вивів у прямий ефір Аліну Керову, яка загинула під час вибуху і стрілянини в коледжі в Керчі. Ми не припиняємо дивуватися, наскільки цинічними можуть бути російські пропагандисти.

9. Крим підіймається з колін?

На дев'ятому місці – різноманітні фейки про Крим. У вересні російські медіа вигадали, що у 2019-му потік українських туристів до Криму зріс на 15 %. Українські прикордонники спростували це та навели статистику: кількість туристів навпаки зменшилася.

Також пропагандисти РФ «запускали» пороми між окупованим Кримом і Туреччиною, а ще автобуси Баку – Сімферополь. Згодом ці вигадки офіційно спростовували представники Туреччини та Азербайджану.

Але це, зрозуміло, нікого не спинило від створення іншої маячні. У жовтні медіа прокотилася нова лавина інформаційних нечистот: начебто президент Чехії Мілош Земан визнав Крим російським. Згодом його прес-секретар Іржі Овчачеку це заперечив: позиція пана Земана «залишається незмінною — анексія Криму була і є незаконною». Все закінчилося тим, що в листопаді чеська контррозвідка назвала поширення дезінформації проросійськими активістами найбільшою загрозою конституційному ладу країни.

8. Фейк космічного масштабу

Його запустила російська представниця Росії в Парламентській Асамблеї ОБСЄ, космонавтка Олена Сєрова. Вона заявила, що «особисто спостерігала» за бойовими діями на окупованих територіях з Міжнародної космічної станції.

За таку маячню юзери інтернету перетворили Серову на черговий мем. А у Вікіпедії деякий час протрималася правка, що росіянка — «єдина людина на Землі, яка змогла з борту МКС побачити запуск ракет невеликої дальності на території України».

7. «Раша Срака стала послом Словенії в Росії»

Такі заголовки у ЗМІ можна було зустріти у серпні цього року. Спортсменка з іменем Раша Срака (Raša Sraka) справді є, і вона вже стала своєрідним мемом на пострадянському просторі, але новина про її призначення виявилася фейком. Це творчість російського сатиричного сайту «Панорама».

В описі сайту так і написано: «Все без исключения приведённые на сайте panorama.pub материалы являются сатирой и выдумкой». Проте це не зупинило медійників, і вони відчайдушно поширювали «гарячу сенсацію».

Аналогічна історія сталася й минулого року. «Панорама» вигадала фейк про жінку з Нижнього Новгорода, яка буцімто продавала іноземним вболівальникам під час Чемпіонату світу з футболу проколоті презервативи. Тоді чимало українських ЗМІ також «купилися» на цю історію.

6. «Мовні інспектори» на вулицях

На шостому місці фейки щодо закону про українську мову, який Верховна Рада ухвалила 2019 року. Чого з цього приводу тільки не понапридумували.

У Росії доходило до маразму. Писали, що тепер за російську мову саджатимуть у тюрму, штрафуватимуть, а по вулицях ходитимуть «мовні інспектори». Звісно, що все це не відповідає дійсності. Розбір таких страшилок можна прочитати тут.

Відзначилась на цій темі й відома фейкометка Ольга Скабєєва, яка заявила, що «73% українців проти закону». Насправді 73 % — це кількість виборців, що проголосували за Володимира Зеленського на президентських виборах. А насправді, згідно з опитуванням КМІС, проведеним у березні 2019 року, переважно українською мовою спілкуються з родиною 46% українців (у т.ч. 32,4 % розмовляють тільки українською мовою).

5. «Дизель Шоу» у приймах

На п’яте місце потрапив фейк з тепер уже українського сатиричного сайту — UA.Review. Ті, хто знайомий з їхньою творчістю, пам’ятають шедеври про метро у Львові чи платні туалети в «Укрзалізниці».

Цього року сайт повеселив нас новиною про те, що Петро Порошенко купив «Дизель Шоу». Джерелом такої «сенсації» у тексті назвали телеграм-канал журналістки Соні Кошкіної. Після того, як фейк рознесли мережею, Соня Кошкіна отримала низку повідомлень від нардепів партії Петра Порошенка, які ставили їй питання на кшталт «як ти могла?».

Зараз UA.Review додав до вигаданої історії вступ, де закликає всіх перевіряти джерела інформації і пройти безкоштовний онлайн-курс «Наука повсякденного мислення».

4. Фейковий світ Ігоря Мосійчука

Четверте місце — за телеграм-каналом екснардепа від Радикальної партії Ігоря Мосійчука. Мабуть, він вирішив поборотися за звання фейкомета року чи почав відбирати хліб у славнозвісного Джокера-аноніма.

У телеграмі Мосійчук, зокрема, запустив фейк про американський паспорт голови фракції «Слуга народу» Давида Арахамії. Цю маячню також поширив анонімний телеграм-канал «Темний лицар».

Проте на цьому екснардеп не зупинився і згодом почав просувати ще один фотофейк: нібито голова української делегації в ПАРЄ Єлизавета Ясько цілувалася з іншою жінкою. Як з’ясував MediaSapiens, насправді на фото була акторка «Чесного театру» Дарина Петришин. Фото було зроблено на відкритті нового креативного простору в Києві, де Дарина грала відому телеведучу Еллен Дедженерес.

3. Медреформа: апельсини під забороною

Третє місце віддамо дезінформації про медреформу в Україні. Від цього інформаційного шлаку можна було легко захворіти.

Медицина стане платною, українці вимирають, Уляна Супрун заборонила їсти апельсини — усе це лилось у бідні голови українців потоком інформаційних нечистот. Детальний розбір цього медіашлаку можна прочитати тут.

Вишенька на торті — сюжет програми «Зворотний бік» на каналі «112» за 7 квітня. Тут аналітики з VoxCheck виявили аж десять маніпуляцій. В одному пекельному сюжеті!

2. Тікав, виїхав, убив брата

Почесне друге місце завоювали фейки про п’ятого президента України Петра Порошенка. У рік виборів їх прорвало. Приміром, фотофейк, де Порошенко начебто тікав від натовпу людей у Житомирі. Насправді він ішов до людей.

Також був клікбейт про втечу Порошенка з країни, хоча в тексті новини йшлося про його відпустку. І ще — реінкарнація старого російського фейку про нібито вбивство Порошенком свого брата. А повний огляд «чорнухи» проти Петра Олексійовича під час виборів можна прочитати тут (до речі, у MediaSapiens є також розбір вигадок проти нинішнього президента Володимира Зеленського).

1. Богдан-фенікс

Перше місце — за Офісом нового президента України. Фейкова заява про звільнення голови Офісу Андрія Богдана ввела в ступор багато якісних ЗМІ.

Головна редакторка «Української правди» Севгіль Мусаєва розповіла, що одне джерело в ОПУ поширило дезінформацію восьми виданням, зокрема «Українській правді», «Інтерфаксу-Україна», «НВ» та «Дзеркалу тижня».

Головна редакторка «Дзеркала тижня» Юлія Мостова, а також керівниця видання The Babel Катерина Коберник розповіли, що фейкову заяву розповсюджував заступник голови Офісу Кирило Тимошенко. Він опонував, мовляв, після низки дзвінків від журналістів з проханням прокоментувати ці дані, він скачав із сайта 24-го каналу фото фейкової заяви та відправляв його представникам медіа, які до нього зверталися.

Мостова казала, що на її пам’яті так нахабно маніпулювали вперше. «Це вперше, коли фейкові новини подаються не через якісь ліві акаунти, а коли дискредитується ціла низка засобів масової інформації, які мають репутацію "максимально екологічно чистих"», – наголосила Юлія Мостова.

Тож у новому році вам доведеться вмикати своє критичне мислення на повну. Хоча то вже після свят. А поки — читайте MediaSapiens.

ms.detector.media