«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»

«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»

10:27,
12 Січня 2016
6424

«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»

10:27,
12 Січня 2016
6424
«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»
«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»
Автори:
Відсьогодні, 12 січня, щоденна газета «Комсомольская правда в Украине», яка є франшизою російського видання «Комсомольская правда» і входить до «Українського медіа холдингу», що належить Сергію Курченку, виходитиме під назвою «КП в Украине».

Про це йдеться у повідомленні для читачів на сайті видання.

Такий крок редакція «КП в Украине» називає «вимушеним» через чинний закон про декомунізацію і «небажання Міністерства юстиції враховувати той факт, що українська версія газети, яка існує вже 19 років, ніколи не була "рупором ВЛКСМ", а є одним з лідерів друкованої преси в Україні».

«"Комсомольская правда" видається більш ніж в 50 країнах світу, в тому числі – у державах, які також пройшли через декомунізацію. І лише в Україні закон змусив газету з 90-річною історією змінити назву. Враховуючи, що "сьогодні українські журналісти працюють в безпрецедентних умовах свободи слова" і "такого в Україні не було ніколи", редакція змушена піти на такий крок. І раз вже "журналістам надана абсолютна свобода слова" - скористаємося цією можливістю і будемо виходити під назвою "КП" в Україні ". Дуже сподіваємося, що люди, які виступають за декомунізацію, нарешті почнуть читати друковану прессу, і кількість наших передплатників цього року значно збільшиться», - зазначила головний редактор видання Оксана Богданова.

Газета також заявляє, що, незважаючи на зміни в назві, газета залишиться «вірною своїм постійним читачам і традиціям».

«Як і раніше, ви будете отримувати "КП в Украине" шість разів на тиждень, так само у четвер буде виходити "товстушка" (тижневий випуск з телепрограмою і збільшеною кількістю сторінок). Залишаться всі рубрики, включаючи улюблені читачами історичні сторінки, конспірологічні теорії, клуб допитливих, корисні поради. І з'являться нові - адже є хороший привід стати ще демократичнішими і злішими - під стать тому, що відбувається в країні», - заявляє видання.

При цьому редакція не деталізує, чи гарантує обіцянка бути «злішими» наявність балансу в матеріалах видання, однак зазначає, що журналісти «КП в Украине» будуть «відстоювати інтереси наших постійних читачів і прислухатися до їхньої думки».

Нагадаємо, у серпні 2015 року редакція газети «Комсомольская правда в Украине» звернулася до Конституційного суду України з проханням дати тлумачення статей закону про декомунізацію. 

Редакція повідомляла, що після вступу у дію в Україні закону про декомунізацію звернулась за роз'ясненнями положень закону до Міністерства юстиції України, у якому просила Мін'юст надати відповідь, чи стосується закон про декомунізацію назви видання. Газета стверджує, що міністерство навело цитату з Статуту ВЛКСМ: «Комсомол - активний помічник і резерв Компартії Радянського Союзу, що є керівною і спрямовуючою силою радянського суспільства...». Редакція видання заявила про категоричну незгоду з висновками міністерства і вказала, що в нормах закону не йдеться, що в назвах юридичних фірм, газет, журналів не може бути слів, пов'язаних з радянською добою.

Варто нагадати, що за підсумками 2014 року моніторинг громадської організації «Телекритика» виявив сліди проросійської пропаганди в деяких національних (газети «Вести», «Комсомольская правда в Украине», канал «112 Україна») та місцевих ЗМІ (одеська ТРК «Репортер»), у заявах політичних партій (КПУ, «Опозиційний блок») та окремих органів влади (Донецька міська та Луганська обласна ради).

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: kp.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду