ms.detector.media
MediaSapiens
Фото: kp.ua
12.01.2016 10:27
«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»
«Комсомольская правда в Украине» декомунізується під назвою «КП в Украине»
Відсьогодні, 12 січня, щоденна газета «Комсомольская правда в Украине», яка є франшизою російського видання «Комсомольская правда» і входить до «Українського медіа холдингу», що належить Сергію Курченку, виходитиме під назвою «КП в Украине».

Про це йдеться у повідомленні для читачів на сайті видання.

Такий крок редакція «КП в Украине» називає «вимушеним» через чинний закон про декомунізацію і «небажання Міністерства юстиції враховувати той факт, що українська версія газети, яка існує вже 19 років, ніколи не була "рупором ВЛКСМ", а є одним з лідерів друкованої преси в Україні».

«"Комсомольская правда" видається більш ніж в 50 країнах світу, в тому числі – у державах, які також пройшли через декомунізацію. І лише в Україні закон змусив газету з 90-річною історією змінити назву. Враховуючи, що "сьогодні українські журналісти працюють в безпрецедентних умовах свободи слова" і "такого в Україні не було ніколи", редакція змушена піти на такий крок. І раз вже "журналістам надана абсолютна свобода слова" - скористаємося цією можливістю і будемо виходити під назвою "КП" в Україні ". Дуже сподіваємося, що люди, які виступають за декомунізацію, нарешті почнуть читати друковану прессу, і кількість наших передплатників цього року значно збільшиться», - зазначила головний редактор видання Оксана Богданова.

Газета також заявляє, що, незважаючи на зміни в назві, газета залишиться «вірною своїм постійним читачам і традиціям».

«Як і раніше, ви будете отримувати "КП в Украине" шість разів на тиждень, так само у четвер буде виходити "товстушка" (тижневий випуск з телепрограмою і збільшеною кількістю сторінок). Залишаться всі рубрики, включаючи улюблені читачами історичні сторінки, конспірологічні теорії, клуб допитливих, корисні поради. І з'являться нові - адже є хороший привід стати ще демократичнішими і злішими - під стать тому, що відбувається в країні», - заявляє видання.

При цьому редакція не деталізує, чи гарантує обіцянка бути «злішими» наявність балансу в матеріалах видання, однак зазначає, що журналісти «КП в Украине» будуть «відстоювати інтереси наших постійних читачів і прислухатися до їхньої думки».

Нагадаємо, у серпні 2015 року редакція газети «Комсомольская правда в Украине» звернулася до Конституційного суду України з проханням дати тлумачення статей закону про декомунізацію. 

Редакція повідомляла, що після вступу у дію в Україні закону про декомунізацію звернулась за роз'ясненнями положень закону до Міністерства юстиції України, у якому просила Мін'юст надати відповідь, чи стосується закон про декомунізацію назви видання. Газета стверджує, що міністерство навело цитату з Статуту ВЛКСМ: «Комсомол - активний помічник і резерв Компартії Радянського Союзу, що є керівною і спрямовуючою силою радянського суспільства...». Редакція видання заявила про категоричну незгоду з висновками міністерства і вказала, що в нормах закону не йдеться, що в назвах юридичних фірм, газет, журналів не може бути слів, пов'язаних з радянською добою.

Варто нагадати, що за підсумками 2014 року моніторинг громадської організації «Телекритика» виявив сліди проросійської пропаганди в деяких національних (газети «Вести», «Комсомольская правда в Украине», канал «112 Україна») та місцевих ЗМІ (одеська ТРК «Репортер»), у заявах політичних партій (КПУ, «Опозиційний блок») та окремих органів влади (Донецька міська та Луганська обласна ради).

ms.detector.media