Секс і огида: чому в Голлівуді так довго мовчали про домагання продюсера Гарві Вайнштейна

Секс і огида: чому в Голлівуді так довго мовчали про домагання продюсера Гарві Вайнштейна

10:00,
27 Жовтня 2017
6303

Секс і огида: чому в Голлівуді так довго мовчали про домагання продюсера Гарві Вайнштейна

10:00,
27 Жовтня 2017
6303
Секс і огида: чому в Голлівуді так довго мовчали про домагання продюсера Гарві Вайнштейна
Секс і огида: чому в Голлівуді так довго мовчали про домагання продюсера Гарві Вайнштейна
Як журналістки The New York Times зробили розслідування про секс-скандал та «звільнили» могутнього голлівудського продюсера.

Американський продюсер Гарві Вайнштейн десятки років поспіль відкуплявся від звинувачень у сексуальному переслідуванні.

Найстаріша газета США The New York Times опублікувала розслідування, яке викликало потужний секс-скандал в американській кіноіндустрії. А також підняло на новий рівень дискусію про сексуальні переслідування та замовчування таких випадків жертвами – через страх перед кривдниками й побоювання негативних наслідків для кар’єри.

Журналістки Джоді Кантор (Jodi Kantor) та Меган Твохей (Megan Twohey) знайшли низку заяв проти відомого продюсера Гарві Вайнштейна з боку його колишніх колег та інших працівниць кіноіндустрії. Крім того журналістки отримали й юридичні документи, електронні листи та внутрішні документи компаній, якими він керував – Miramax Films та The Weinstein Company, що підтверджують заяви потерпілих. 

Хто такий Вайнштейн

Гарві Вайнштейн – 65-річний американський кінопродюсер, співзасновник компаній Miramax та The Weinstein Company. Його вважають одним із найбільш впливових продюсерів Голлівуду. Фільми, створені за його участі, часто завойовують премії «Оскар». Сам Вайнштейн отримав цю нагороду за стрічку «Закоханий Шекспір» в 1999 році. Загалом Гарві Вайнштейн спродюсував понад 90 фільмів.

Журналістки The New York Times виявили, що за останні 30 років представники Гарві Вайнштейна провели як мінімум вісім досудових урегулювань із жінками, які висунули звинувачення проти відомого продюсера через сексуальні домагання та небажаний фізичний контакт, йдеться в розслідуванні The New York Times.

Журналісткам стало відомо про інцидент із асистенткою в Нью-Йорку в 1990 році, акторкою в 1997 році, асистенткою в Лондоні в 1998 році, італійською моделлю в 2015 році. Однак, після публікації статті The New York Times все більше й більше жінок почали публічно розповідати про насильницькі дії з боку Вайнштейна.

Як уникнути судового позову? – рецепт від Гарві

Помічниця Гарві Вайнштейна, Лорен О’Коннор (Lauren O’Connor) написала листадекільком керівникам The Weinstein Company в 2015 році після того, як їй стало відомо про спроби боса змусити ще одну асистентку зробити йому масаж, при цьому чоловік був голим.

«Я була 28-річною жінкою, яка намагалася заробити собі на життя та побудувати кар’єру. Гарві Вайнштейн –64-річним усесвітньо відомим чоловіком, і це була його компанія. Баланс сил – у мене 0, у Гарві Вайнштейна 10», – написала пані О’Коннор. Тоді лист помічниці Вайнштейна стурбував його брата Боба, який є також співзасновником їхнього бізнесу. Вдвох вони володіють майже половиною компанії. Та зрештою члени правління так і не ініціювали внутрішнє розслідування. 

Тепер стало відомо, що контракт The Weinstein Company з відомим продюсером передбачав можливість сексуальних домагань останнього, за умови, що він сам сплачуватиме гроші, аби «зам’яти» скандал. Також Гарві Вайнштейн був зобов’язаний згідно з контрактом платити й штраф компанії – за перший «випадок» 250 тисяч доларів, 500 тисяч за другий, 750 тисяч за третій і 1 мільйон доларів – за кожен наступний.

Окрім того, виявилося, що в компанії діяв «кодекс мовчання»: в контрактах працівників було вказано, що вони не можуть критикувати компанію чи її лідерів, якщо це може спричинити шкоду діловій репутації або особистій репутації будь-якого працівника. Також більшість жінок, які погодилися на врегулювання конфлікту, дали згоду й на положення про конфіденційність, що забороняло їм говорити про саму угоду чи про події, які до цього призвели. На умовах анонімності джерела в компанії розповіли, що жертви пана Вайнштейна отримували від$80 000 до $150 000.

Водночас Чарльз Хардер (Charles Harder), ще один адвокат знаменитого продюсера, зазначає, що досудові угоди «самі по собі нічого не доводять». За його словами, сторони часто йдуть на такі домовленості, аби уникнути судових витрат, й вони не є прямими доказами провини.

Золоті лаштунки

Журналістки зазначають, що при цьому продюсер культивував свій публічний образ як людини демократичної, філантропа та навіть захисника прав жінок. У 2015 році його компанія виступила дистриб’ютором документального фільму «Мисливське поле» (The Hunting Ground) про сексуальне насильство в кампусах американських коледжів.

Під час кінофестивалю «Санденс» (Sundance Film Festival) у січні 2017 року він доєднався до маршів жінок, які протестували проти політики адміністрації Дональда Трампа щодо прав ЛГБТ-спільноти, охорони навколишнього середовища та обмеження доступу жінок до послуг центрів із репродуктивного здоров’я. Він також організував фандрейзингову вечірку на підтримку передвиборчої кампанії Гілларі Клінтон і взяв до своєї компанії стажеркою старшу доньку екс-президента США Барака Обами Малію (Malia Obama).

 

Гарві Вайнштейн на кінофестивалі «Санденс» (ліворуч). Поруч із ним – репер Шон Корі Картер, більше відомий як Jay-Z.(Фото: Нельсон Барнард, Getty Images/IBTimes UK).

 

«Зовні все здавалося золотим –Оскари, успіх, чудовий культурний вплив. Але за лаштунками був повний безлад, і це було найгіршим із усього»,– розповів Марк Джилл (Mark Gill), колишній президент Miramax у Лос-Анджелесі.

«Десятки колишніх і нинішніх співробітників пана Вайнштейна, від помічників до топ-менеджерів, заявили, що знали про його недоречну поведінку. І лише невелика частина з них наважилися перечити продюсерові через це», – йдеться в розслідуванні.

Поговорити про роботу?

Гілларі Клінтон і Гарві Вайнштейн, 2012. (Фото: Ларрі Бусакка, The New York Times/Getty Images).

У всіх випадків насильства була приблизно однакова схема: жінок запрошували до готелю, де зупинявся пан Вайнштейн, буцімто для обговорення робочих питань. Коли вони приходили, їх просили піднятися до нього в номер. «Потім з’ясовувалося, що в продюсера, який, до речі, одружений 10 років, дещо інші інтереси», – йдеться в розслідуванні. Продюсер з’являвся перед жінками повністю або частково оголеним, пропонував їм подивитися, як він приймає душ, зробити масаж або намагався змусити зробити масаж йому. Зупинявся він у розкішних готелях: Peninsula у Беверлі-Хіллз, Savoy в Лондоні, Hôtel du Cap-Eden-Roc біля місця проведення Каннського кінофестивалю у Франції та Stein Eriksen Lodge біля кінофестивалю «Санденс».

 

Готель Peninsula у Беверлі-Гіллз. Гарві Вайнштейна звинувачують у сексуальному переслідуванні жінки в цьому готелі. (Фото: FG/Bauer-Griffin, The New York Times/Getty Images).

Хто постраждав від домагань Вайнштейна

Усі жінки, які погодилися говорити із розслідувачами The New York Times, з різних міст і ніколи не спілкувалися між собою. Їм від 20 до близько 40 років. Деякі вирішили не висувати звинувачен, бо не було жодних свідків, інші були надто збентежені або боялися Гарві Вайнштейна. Але більшість розповіли про домагання колегам.

Колишні працівниці компанії Карен Кац (Karen Katz) та Саллі Ходжес (Sallie Hodges) підтвердили розповіді колег. Марк Джилл, колишній президент Miramax у Лос-Анджелесі, також розповів, що молоді працівниці в компанії намагалися ніколи не ходити на зустрічі з Гарві Вайнштейном одні.

Розповідь колишньої помічниці продюсера Лорен О’Коннор перегукується зі свідченнями інших працівників компанії. У її обов’язки входило проводити кастинги з акторками після того, як вони мали приватну зустріч із продюсером у його номері в готелі. Таку ж інформацію журналісткам розповіли й інші колишні працівники компанії Вайнштейна.Лорен О’Коннор почала підозрювати, що її та інших працівниць-жінок використовують для того, аби Гарві Вайнштейну було легше знаходити «вразливих жінок, які сподіваються отримати в нього роботу».

Окрім Марка Джилла відверто розповісти історію секс-скандалу, який затягнувся на три десятиліття, погодилися також його колишня асистентка Кеті ДеКлесіс (Kathy DeClesis) та член ради директорів Ланс Маеров (Lance Maerov).

За словами пані ДеКлесіс, у «внутрішніх колах» компанії поведінка Гарві Вайнштейна не була секретом. Вона була керівницею молодої жінки, яка пішла з компанії після зустрічі тет-а-тет з продюсером. На думку кількох колишніх співробітників, пізніше ця жінка отримала грошову компенсацію. Восени 1998 року 25-річна помічниця з Лондону на ім’я Зельда Перкінс (Zelda Perkins) посперечалася з паном Вайнштейном. Вона та кілька інших колег регулярно чули неоднозначні коментарі й прохання від продюсера. Окрім того, пані Перкінс була стурбована тим, як її бос обходиться зі ще однією жінкою в офісі. Вона пригрозила публічно розповісти про поведінку Вайнштейна, якщо він не припинить. Один із юристів Miramax Стів Хутенський (Steve Hutensky) тоді ж був відправлений до Лондона для ведення переговорів із пані Перкінс та її адвокатом. Усі вони відмовилися коментувати ситуацію, посилаючись на договір про нерозголошення.

Через кілька місяців після цього інциденту Гарві Вайнштейн був тріумфатором на церемонії «Оскар», оскільки два фільми компанії Miramax – «Життя прекрасне» та «Закоханий Шекспір» – завоювали 10 нагород. Кілька років потому пан Вайнштейн, який випустив серію тематичних фільмів про Великобританію, отримав почесне звання Командира Британської імперії.

Гарві Вайнштейн (третій зліва) та інші продюсери фільму «Закоханий Шекспір» на церемонії нагородження Оскар у 1999 році. Акторка Гвінет Пелтроу, яка виконала головну жіночу роль у цій стрічці, та отримала за неї «Оскар», після публікації розслідування The New York Times зізналася, що також зазнала переслідування з боку Вайнштейна. (Фото: Daily Mail/Reuters).

Про домагання продюсера розповіли акторки Ешлі Джад (Ashley Judd), Роуз МакҐавен (Rose McGowan) та модель Амбра Баттілана (Ambra Battilana). Італійська модель навіть подала заяву до поліції Нью-Йорку, але конфлікт був врегульований у досудовому порядку. Сам Вайнштейн стверджував, що жінка його «підставила». Раніше Амбра Баттілана звинувачувала свого семидесятирічного бойфренда в сексуальних домаганнях, але потім відкликала свою скаргу.

У 2015 році, коли поведінка зіркового продюсера потрапила в пряме поле зору ради директорів, Ланс Маеров висунув пропозицію затвердити кодекс поведінки для компанії, в якому чітко були прописані дії, що розглядатимуться як сексуальні домагання. Тоді ж адвокатам пана Вайнштейна вдалося укласти угоду з Лорен О’Коннор, яка повідомила раді директорів, що відкликає свою скаргу. Як результат, внутрішнє розслідування в The Weinstein Company так і не відбулося.

«Хрестовий похід» Роуз МакҐавен

У коментарі для The Hollywood Reporter продюсер заявив, що історія з сексуальним насильством настільки хороша, що він би купив права на екранізацію. У відповідь акторка Роуз МакҐавен написала у своєму Twitter, що це вона би радше купила ці права. В серії твітів акторка розповіла, що була зґвалтована Гарві Вайнштейном і що сказала про це голові студії Amazon, однак той проігнорував її слова. Також студія заморозила роботу над шоу, сценарій для якого написала МакҐавен. Акторка закликала главу Amazon Джефа Безоса «не фінансувати ґвалтівників» та бути втіленням тих змін у суспільстві, про які він говорить.

У 2016 році в одному з інтерв’ю Роуз заявила про зґвалтування, але тоді не назвала імені свого кривдника. Вона лише сказала, що це був керівник студії. 

Перший із дописів Роуз МакҐавен у Twitter. Мережа мікроблогів навіть тимчасово заблокувала акаунт акторки за різкі висловлювання, за що зазнала неабиякої критики.

Виявилося, що твіти Роуз МакҐавен – лише початок довгої низки нових і нових звинувачень у насильстві від жінок із кіноіндустрії.Акторки Анджеліна Джолі та Гвінет Пелтроу стали наступними, хто кинув камінь у город Вайнштейна. Також про домагання повідомили Розанна Аркетт, Жюдіт Гордеш, Азія Ардженто, Томі-Енн Робертс, Кетрін Кендалл, Доун Даннінг, Леа Сейду, Кейт Бекінсейл, Ева Грін, Ліна Хіді та багато інших. Так, за словами британської моделі Кари Делевінь, Вайнштейн подзвонив їй і запитав, чи займалася вона сексом із дівчиною. Модель є відкритою бісексуалкою й продюсер погрожував, що вона не отримає роль гетеросексуальної жінки і не зробить кар’єру в Голлівуді. Іншого разу він намагався змусити її поцілуватися з іншою дівчиною.

Модель Кара Делевінь виклала свою історію в Instagram.

За підрахунками The Guardian, нині список усіх жінок, які заявили про переслідування з боку Вайнштейна, перевалив за 50 осіб.

#ятакож (#MeToo)

Акторка Гізер Грем написала колонку для Variety, в якій розповіла свою точку зору на проблему насильства, зокрема – в кіноіндустрії. На її думку, жінки не хочуть, аби їх звинувачували в невмінні працювати. «Ми не хочемо, щоби нас називали слабкими або говорили, що з нами складно працювати. Ми не хочемо бути першою – чи єдиною – людиною, яка заговорила на цю тему», – написала вона.

Актор Террі Крюс (Terry Crews) на власному прикладі пояснив, чому багато жертв насильства вирішують про нього мовчати. «Хто вам повірить? (Небагато хто). Які будуть наслідки? (Їх буде багато). Ви хочете знову працювати? (Так). Ви готові зазнати остракізму? (Ні)», – написав він у Twitter, додавши, що з тих пір, як скандал із Вайнштейном набув розголосу, він відчуває посттравматичний стресовий розлад, оскільки й сам зазнав сексуального переслідування.

Террі Крюс розповів у Twitter, чому жертви насильства вирішують мовчати.

У мережі з’явилася ціла низка хештегів та флешмобів, присвячених сексуальному насильству: #MeToo (Я також), #ItWasMe (Це була/був я),  #BalanceTonPorc (дослівно –«вгамуйте свиню») у франкомовному сегменті мережі, #IchAuch (Мене теж) в німецькомовному.

Крах кар’єри та шлюбу

Через чотири дні після виходу публікації рада директорів The Weinstein Company вирішила звільнити співзасновника компанії Гарві Вайнштейна через порушення кодексу компанії «у світлі нової інформації». Стаття вийшла 5 жовтня, а повідомлення про звільнення продюсер отримав увечері 8 жовтня.

Агентство Associated Press зі своїх джерел дізналося, що компанія The Weinstein company планує змінити назву й прибрати ім’я Гарві, аби дистанціюватися від секс-скандалу.

Коментарі самого продюсера та його юридичних представників суперечливі. Ліза Блум, адвокатеса, що консультує пана Вайнштейна, повідомила The New York Times, що її підопічний заперечує частину звинувачень, називаючи їх «помилковими». Продюсер та його адвокат відмовилися коментувати будь-які угоди, що було укладено з жертвами насильства, та те, хто виплачував їм компенсації. Вони також поскаржилися, що журналісти шість місяців готували розслідування, а Гарві Вайнштейну дали лише 24 години на можливість висловитися, перш ніж стаття буде опублікована.

У заяві для The New York Times Вайнштейн вибачився перед колегами за свої вчинки, які могли завдати їм болю. Водночас адвокат продюсера Чарльз Хардер повідомив, що планує подати на газету позов на 50 мільйонів доларів і відкидає звинувачення журналістів.

Дружина Гарві Вайнштейна, дизайнерка та співзасновниця бренду Marchesa Джорджина Чапман (Georgina Chapman) вирішила розійтися з чоловіком. «Моє серце розривається через усіх жінок, які зазнали величезного болю внаслідок ці дії, – ідеться в офіційній заяві пані Чапман. – Я вирішила залишити свого чоловіка. Турбота про моїх маленьких дітей є моїм першочерговим пріоритетом, і я прошу медіа поважати мою приватність».

Британська академія кіно і телебачення (BAFTA) вирішила призупинити членство Вайнштейна в організації, оскільки його поведінка не відповідає цінностям академії. Гільдія режисерів Америки (DGA) також повідомила про те, що має намір виключити зі свої лав пана Вайнштейна. А Франція розпочала процедуру позбавлення його ордена Почесного легіону.

Після того, як скандал набував все більшого й більшого розголосу, поліція Нью-Йорку вирішила відновити справу проти Гарві Вайнштейна, яку було закрито в 2004 році. А британський Скотленд-Ярд оголосив про відкриття нової справи. В обох випадках ідеться про звинувачення в сексуальному насильстві.

Що ж стосується самого продюсера, то він вирішив пройти курс лікування в клініці від секс-залежності.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Rolling Stone
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду