Сирійський біженець заперечує свою причетність до «Аль-Каїди» - The New York Times

Сирійський біженець заперечує свою причетність до «Аль-Каїди» - The New York Times

14:00,
25 Вересня 2015
3489

Сирійський біженець заперечує свою причетність до «Аль-Каїди» - The New York Times

14:00,
25 Вересня 2015
3489
Сирійський біженець заперечує свою причетність до «Аль-Каїди» - The New York Times
Сирійський біженець заперечує свою причетність до «Аль-Каїди» - The New York Times
Автори:
Американська газета The New York Times пише про те, що сирійському біженцю, збитому угорською телеоператоркою, довелося зіткнутися з вірусним поширенням чуток про його членство в «Аль-Каїді», а саме в крилі «Джебхат ан-Нусра».

Ці чутки, пише The New York Times, базуються на неправильній інтерпретації двох дописів на сторінці Усами Абдула Мохсена у Facebook: зображення чорного прапору з мусульманською декларацією віри, відомою як Шахада, що проголошує: «Немає бога крім Аллаха і Мухаммад — пророк його», та оновленням статусу в кінці 2013, де він висловив захоплення сунітськими повстанцями, що борються з урядом Асада. 

У телефонному інтерв’ю газеті 51-річний пан Мохсен сказав, що ніколи не висловлював підтримку «Фронту ан-Нусра», але був учасником мирних демонстрацій проти уряду Асада у 2011 і пішов у відставку з посту в урядовій спортивній федерації до втечі з Дейр аль-Зур два роки тому, коли ситуація погіршилася. 

«Я ненавиджу насильство. Ось чому я вирішив покинути Дейр аль-Зур. Я ніколи не приєднувався до якого-небудь угрупування», - сказав Мохсен. 

Заявивши, що він не пам’ятає усього, що постив на Facebook протягом багатьох років, (зображення з прапором нині видалене з його сторінки), Усама Абдул Мохсен припустив, що прихильники Асада навмисно спотворили його погляди, аби спробувати дискредитувати його після критики уряду. 

Він також зауважив, що прапор на фото не був прапором «Фронту ан-Нусра», як стверджували деякі блогери. Прапор угрупування дійсно містить текст Шахади, зображений білими літерами на чорному тлі, однак має і помітну назву угрупування «Джебхат ан-Нусра» арабською.

«Я критикував Башара аль-Асада. І кожному, хто його критикує, доведеться мати справу з брехнею», - сказав пан Мохсен. І додав: «Я люблю мир. Я не люблю Башара аль-Асада, я не люблю «ан-Нусра». Я мусульманин і я не люблю смерть. Я просто хочу жити краще. Я лише хочу жити спокійно зі своє сім’єю та друзями». 

Нагадуємо, вчора курдська партія «Демократичний союз» заявила, що Усама Мохсен у складі «Джебхат ан-Нусра» боровся проти курдів на території Сирії. Зокрема, у ній йшлося про те, що Мохсен був залучений до силового придушення заворушень у 2004 році у місті Ель-Камишли, після футбольного матчу, в якому понад 50 курдів були вбиті.

Як писав MediaSapiens, в Угорщині прокуратура повідомила про порушення кримінальної справи проти телеоператорки угоського каналу N1TV Петри Ласло, що навмисне підставила підніжку біженцю-батькові з дитиною на руках, через що вони впали і могли травмуватися, та давала копняка біженцям-підліткам.

Нагадуємо, що інцидент трапився поруч із містом Роске (Угорщина), неподалік сербсько-угорського кордону, коли сотні мігрантів намагалися прорватися через поліцейські кордони. У 20-секундному відеоролику, знятому репортером німецького каналу RTL Стефаном Ріхтером, видно, як біженці тікають від угорської поліції. Коли повз Петру Ласло пробігає чоловік із дитиною на руках, вона підставляє йому підніжку та продовжує знімати. На іншому відео угорського сайту Index видно, як телеоператорка штовхає дівчинку.

Відеозаписи викликали хвилю обурення у всій Європі, вчинок телеоператорки угорського каналу Петри Ласло багаторазово обговорювався в європейських ЗМІ і соцмережах в інтернеті. У Facebook було створено групу The Petra László Wall of Shame (Стіна ганьби Петри Ласло). Як повідомляє агенція AFP, сторінку під назвою «Стіна ганьби Петри Ласло» вже вподобало близько 30 тисяч користувачів соцмережs станом на четвер, 10 вересня.

Невдовзі після інциденту канал  N1TV повідомив, що Петру Ласло «негайно звільнили» через її «неприйнятну поведінку». Ласло вибачилася за свій вчинок і заявила, що вона штовхнула мігрантів, через те, що на неї хтось напав і вона запанікувала.

Водночас Мосхену запропонувала роботу тренера футбольна школа в Іспанії.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
rt.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду