Суд визнав, що співробітники СБУ затримали журналістів «Схем» незаконно

Суд визнав, що співробітники СБУ затримали журналістів «Схем» незаконно

15:33,
19 Січня 2016
2825

Суд визнав, що співробітники СБУ затримали журналістів «Схем» незаконно

15:33,
19 Січня 2016
2825
Суд визнав, що співробітники СБУ затримали журналістів «Схем» незаконно
Суд визнав, що співробітники СБУ затримали журналістів «Схем» незаконно
Автори:
Михайло Ткач, журналіст спільного проекту «Радіо Свобода» та каналу «UA:Перший» - програми розслідувань «Схеми», повідомив, що Печерський районний суд Києва прийняв 19 cічня рішення на їх користь у справі про перешкоджання журналістам «Схем» співробітниками СБУ.

Про це він написав у своєму Facebook.

За його словами, суд визнав незаконними дії співробітників СБУ, які 2 жовтня 2015 року затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу програми «Схеми» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича.

«Ми перемогли в адміністративній справі проти СБУ. Суд визнав, що нас затримали і утримували незаконно, і що сбушники не могли не усвідомлювати, що ми журналісти, а не терористи. Начальник охорони визнаний винним. Спасибі всім за підтримку», - повідомив Михайло Ткач.

«Радіо Свобода» також повідомляє, що Печерський районний суд Києва визнав винним у вчиненні адміністративного правопорушення керівника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті затримання знiмальної групи програми «Схеми». Суд, який розглядав справу про перевищення ним службових повноважень, постановив накласти на нього адміністративне стягнення у вигляді двох діб гаупвахти.

Екс-керівниця відділу розслідувань «Радіо Свобода» Катерина Горчинська написала, що Юрій Бондарєв відбуватиме покарання, якщо не виграє апеляцію. «Бондарєв перевищив службові повноваження і посидить дві доби на гауптвахті (якщо не виграє апеляцію, звичайно)», - написала вона.

Вона вважає важливим, що журналістів визнали потерпілими в результаті дій СБУ. «Що насильне затримання було, незалежно від того, що про це говорить СБУ, що суд прийшов "до беззаперечного висновку" про те, що представники СБУ не могли не усвідомлювати, що мали справу з журналістами, оскільки в момент затримання вони говорили з представниками прес-служби», - написала Катерина Горчинська.

Михайло Ткач також наголосив, що постраждалі будуть домагатися відновлення кримінального провадження щодо перешкоджання професійній діяльності журналістів.

«Тепер будемо стояти за відновлення кримінальної справи за 171 статтею. Ми боремося за прецедент. Щоб у силовиків в нашій країні більше ніколи не виникало бажання ламати журналістів», - повідомив журналіст.

Нагадаємо, 2 жовтня минулого року співробітники Служби безпеки України затримали в Києві під час виконання професійних обов’язків знімальну групу спільного проекту «Радіо Свобода» і «UA:Першого» «Схеми. Корупція в деталях» – журналіста Михайла Ткача й оператора Кирила Лазаревича – та пошкодили знімальну техніку.

Згодом співробітники СБУ відпустили журналістів програми «Схеми». Голова СБУ Василь Грицак пообіцяв провести службове розслідування.

Військова прокуратура Київського гарнізону відкрила кримінальне провадженнящодо інциденту за перешкоджання законній роботі журналістів.

7 грудня 2015 року головний військовий прокурор Анатолій Матіос заявив, що упродовж 20 днів буде ухвалене рішення за результатами розслідування стосовно нападу співробітників СБУ на знімальну групу програми «Схеми», і це рішення «задовольнить і суспільство, і журналістів "Схем", і всіх причетних».

23 грудня 2015 року під час засідання Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики начальник Головного управління СБУ в місті Києві та Київській області Степан Грещук повідомив про звільнення із займаної посади начальника служби охорони пропускного режиму Служби безпеки України Юрія Бондарєва, який брав участь в інциденті із затриманням журналістів.

29 грудня 2015 року в Печерському районному суді Києва відбулося судове засідання щодо адміністративної справи про перевищення службових повноважень начальником служби охорони пропускного режиму СБУ Юрієм Бондарєвим. Завдяки суду стало доступним відео нападу на журналістів. Після допиту частини свідків засідання було перерване і продовжиться 14 січня 2016 року.

6 січня 2016 року журналіст «Схем» Михайло Ткач із посиланням на свого адвокатаповідомив, що кримінальне провадження за статтею 171 про перешкоджання законній журналістській діяльності було закрито 31 грудня 2015 року. Згодом адвокат програми «Схеми» заявив, що оскаржить постанову про закриття кримінального провадження у справі про перешкоджання журналістам «Схем».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Михайло Ткач і Кирило Лазаревич. Фото: з Facebook Михайла Ткача.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду