НМПУ заявила в міжнародні організації про тиск на ATR у Криму

НМПУ заявила в міжнародні організації про тиск на ATR у Криму

18:34,
3 Листопада 2015
1394

НМПУ заявила в міжнародні організації про тиск на ATR у Криму

18:34,
3 Листопада 2015
1394
НМПУ заявила в міжнародні організації про тиск на ATR у Криму
НМПУ заявила в міжнародні організації про тиск на ATR у Криму
Автори:
Незалежна медіа-профспілка України (НМПУ) обурена діями російської окупаційної влади у Криму щодо незалежних журналістів. НМПУ вважає, що тиск на бізнес власника телеканалу ATR Ленура Іслямова та його оточення може призвести до припинення мовлення цього телеканалу. Про це йдеться в заяві НМПУ.

Медіапрофспілка звернулася до Міжнародної федерації журналістів, Європейської федерації журналістів, офісу Верховного комісару ООН з прав людини, офісу Представника ОБСЄ з питань свободи медіа, «Репортерів без кордонів», Committee to Protect Journalists, Amnesty International та Human Rights Watch із проханням втрутитися в ситуацію та вплинути на російську владу, щоб припинити тиск та переслідування журналістів.

НМПУ закликала вказані міжнародні організації відкрити свої представництва у Криму. На думку медіапрофспілки, це сприятиме нормалізації ситуації. Водночас НМПУ закликала українську владу допомагати правозахисникам у цьому питанні.

Від української влади НМПУ вимагає швидкого та об’єктивного розслідування кримінальних проваджень щодо подій 2 листопада у Криму, встановлення та покарання винних.

Нагадаємо, 2 листопада вранці стало відомо, що російська Федеральна служба безпеки порушила кримінальну справу проти власника каналу ATR Ленура Іслямова – громадянина Росії, який живе на материковій Україні та який є одним з ініціаторів блокади Криму.

Також 2 листопада в Криму відбулися обшуки ФСБ в помешканнях колишніх співробітників кримськотатарського телеканалу ATR Лілі Буджурової та Ельзари Іслямової, а також в офісі каналу в Сімферополі та в помешканнях власника ATR Ленура Іслямова й на його підприємствах. Ленур Іслямов назвав дії ФСБ «помстою за те, що не прийняв правила гри Путіна по Криму».

«Символічно, що саме 2 листопада у світі відзначали Міжнародний день ООН за припинення безкарності за злочини проти журналістів (The UN International Day to End Impunity for Crimes Against Journalists), який було встановлено на 68-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 18 грудня 2013 року резолюцією №68/163», - зауважила НМПУ.

Міністерство внутрішніх справ України відкрило два кримінальних провадження за порушення прав громадян у Криму. Провадження стосуються фактів незаконного проникнення в житло батьків директора телеканалу ATR Ленура Іслямова, а також перешкоджання законній діяльності громадських організацій, які виступають проти окупації Криму.

Міністр інформаційної політики України Юрій Стець заявив, що тиск на телеканал ATR є тиском на весь кримськотатарський народ і на українське суспільство, а також закликав до відповідної реакції від органів прокуратури України. Радник міністра інформаційної політики України Еміне Джеппар написала заяву до Прокуратури Автономної Республіки Крим, що виїхала з окупованого Криму до Києва, за фактом незаконних дій ФСБ у Криму щодо колишніх співробітників і власника ATR.

НМПУ наголошує, що після захоплення Криму у лютому 2014 року першими постраждали незалежні медіа. «Парамілітарні загони так званої самооборони захоплювали редакції та переслідували журналістів, які висвітлювали процес окупації та анексії Криму. Більшість з цих журналістів були змушені виїхати на материкову частину України, інші змінили риторику. Наприклад, замість “окупація” казали “нова реальність”. Після отримання повного контролю над Кримом російська влада зобов’язала редакції пройти перереєстрацію за російськими законами. Незалежні медіа не мали шансів пройти цю процедуру та були змушені припинити діяльність з 1 квітня 2015 року», - нагадує НМПУ.

Кримськотатарський телеканал ATR російського бізнесмена Ленура Іслямова також був змушений припинити роботу в Криму і відновити її з Києва. Кримчани мають змогу дивитися його через супутник або інтернет.

«Загалом, трансляція незалежних медіа у Криму заборонена окупаційною владою, а доступ до вільних медіа мешканці Криму здійснюють лише за допомогою супутнику або інтернету. Окупаційна влада забороняє роботу незалежних журналістів на півострові, продаж вільної преси у роздрібних мережах, блокує доступ до незалежних інформаційних телеканалів у кабельних мережах та до деяких сайтів у інтернеті», - заявила НМПУ.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду