Google з «плюсом» виступає проти Facebook

00:00,
30 Червня 2011
1507

Google з «плюсом» виступає проти Facebook

00:00,
30 Червня 2011
1507
Google з «плюсом» виступає проти Facebook
Цими днями Google без зайвого галасу почав тестування власної соціальної мережі, яка отримала назву Google+Project. Отже, це літо стане для Facebook справді гарячим.  

Чутки про те, що Google задумав щось соціальне, і на це вже можна подивитися, почали надходити з авторитетних джерел досить давно.

 

Але заявити про нову розробку в штаб-квартирі вирішили тільки зараз і не прогадали. Цього літа, вперше за останній час, навколо Facebook почали поширюватися новини, які заставляли задуматися над перспективами найбільшої у світі соціальної мережі.

 

Так, британська газета The Daily Telegraph писала про те, що все більше людей відмовляються від користування соціальною мережею Facebook. Користувачі проводять в мережі менше часу або взагалі видаляють свій профайл – це явище вже отримало назву Facebook suicide.

 

Шість мільйонів американців відмовилися від найбільшої соціальної мережі світу у травні. У Британії це зробили 100 тисяч людей тільки за останній місяць. Подібна тенденція спостерігається вперше за всю історію мережі, яка для багатьох стала таким собі «окремим власним інтернетом».

 

І хоча молодь уже не уявляє собі життя без соціальних мереж, для багатьох професіоналів на перший план виходять питання збереження приватності, яку Facebook практично нівелював.

 

У Facebook не хочуть обговорювати нову тенденцію, нагадуючи про мільйони нових користувачів, які приєднуються до мережі щотижня, головним чином в Індії, на Філіппінах та в Індонезії.

 

Більше того, оголошено про вихід компанії на біржу, де її оцінюють у сенсаційні $100 млрд.

 

Але проблему не можна не помічати. Так само, як 13-річний тінейджер із країни Західної Європи, нові ентузіасти соцмереж в Азії не відрізняються достатньо помітною здатністю купувати щось. Вони майже не витрачають гроші в онлайні, а отже, не мають цінності для рекламодавців, які полюють на молодих професіоналів в Америці чи Британії.

 

Незважаючи на те що втрати в США, Британії та Канаді із запасом перекриваються надбаннями в Бразилії, Мексиці чи Індії, інвестори та рекламодавці починають хвилюватися.

 

Експерти вже певний час обговорюють два можливі сценарії розвитку подій. Перший – Facebook існує і надалі, але зменшується в розмірах. Альтернативний сценарій є кошмаром для Марка Цукерберґа: з’являється нова соціальна мережа і знищує конкурентів.

 

І ось ми маємо всі підстави вважати, що альтернативний сценарій починає здійснюватися. Нова соціальна мережа від головного конкурента – Google - ось-ось з’явиться.

 

Що не так із Facebook?

 

Серед головних проблем, які виникають у користувача Facebook, – неможливість розділити свою присутність у соцмережі на кілька окремих приватних зон. Більшість людей, які ведуть професійну діяльність, відчувають дискомфорт від того, що серед друзів є одночасно і шеф компанії, і старі друзі, «які ще зі школи». Погодьтеся, не завжди хочеться показати всім їм разом своє фото з вечірки.

 

В житті все по-іншому. В барі ви зустрічаєтесь із приятелями за пінтою пива у джинсах і футболці, сенс написів на якій не розуміє навіть ваш викладач англійської. А на зустріч у діловий клуб ви йдете у костюмі і краватці, бо інакше просто незручно. В першому випадку ви обговорюєте останні матчі збірної і нове авто сусіда зверху, а в другому – проблеми інвестування та нові податкові закони.

 

Перенести цю модель соціального життя у Facebook не просто, якщо не сказати більше. Про наслідки цього ми багато читаємо останнім часом. Інформація у соцмережі є підставою для кожного четвертого розлучення в США, а скільки проблем виникає у тих, хто шукає роботу, через кілька неврівноважених коментарів?

 

У Google вважають, що знайшли рішення. У новому проекті Google+, який ще знаходиться у фазі тестування, користувач може легко розділити свою соціальну активність, тобто якою інформацією і з ким обмінюватися, на кілька окремих кіл впливу (circle of influence).

 

Фахівці реклами та маркетингу будуть мати про що подумати, коли зможуть використовувати соціальну мережу, повністю відкриту для сканування пошуковими роботами Google та інтегровану з десятками інших популярних онлайнових сервісів компанії, від яких багато користувачів Facebook не відмовилися і досі.

 

Що там, усередині

 

Проект Google+ ще тільки тестується у досить скромному масштабі, але інформація, яка стає доступною, дозволяє зробити певні висновки про те, як там усе влаштовано.

 

Всі базові можливості соціальної мережі тут присутні: можна обмінюватися статусами, новинами, посиланнями, фото та відео. Користувачі можуть спілкуватися в чаті, виявляти інтерес до певних тем і рейтингувати коментарі інших.

 

Ті, хто вже потрапив у середину проекту, високо оцінили дизайн інтерфейсу – простого та привабливого. Розробляв його Andy Hertzfeld, який працював у Apple.

 

Коло друзів – перше, на що звертають увагу користувачі нового проекту. Так, Facebook дає можливість створювати групи і поширювати контент серед тих, хто в групі, але подібна функціональність у Google+ виглядає інтуїтивно-простою і зручною. Ви можете «перетягувати» друзів з одного кола (Circles) в інше і обмежувати поширення контенту в середині таких кіл.

 

Згідно до повідомлення у корпоративному блозі, користувачів Google+ чекає і такий сервіс як Sparks – «онлайновий механізм обміну» контентом. Він дозволяє шукати будь-який веб-контент, зберігати його для наступного доступу, а також ділитися знайденим та обговорювати його.

 

В проекті Google+ зроблено спробу створити новий спосіб проводити час в онлайні - Google Hangouts. Тут ви можете «зависнути» із друзями у спільному відеочаті, який буде відкрито для групи користувачів. До відеосесії можуть приєднуватися нові учасники, щоби ділитися цікавим контентом і просто обговорювати спільні цікаві теми.

 

Кілька нових можливостей готові для користувачів мобільних пристроїв на платформі Android.

 

Хто кого?

 

Чи означає поява Google+, що у Facebook з’явився справжній конкурент? Говорити про це поки що зарано. На стороні Facebook досвід, гроші і колосальна база користувачів. Будь-яка нова фішка, запропонована Google, може бути швидко реалізована конкурентами. Відеочат, нова функціональність груп або щось інше – від Facebook це буде потребувати лише додаткових грошей, а з ними проблем не буде.

 

Присутність на ринку проекту від Сергія Брина і Ко дозволить, крім того, Марку Цукерберґу покращити свій власний продукт. Якщо слідкувати за тим, що працює у Google, а що ні, та підтримувати зворотний зв'язок із 750 млн своїх користувачів, Facebook здатен контролювати перебіг конкурентної боротьби. І тут ми ще не згадали тисячі лояльних рекламодавців та партнерів, які зацікавлені в успіху Facebook.

 

Вихід на тестування Google+ не означає, що проект майже готовий для використання. Деякі важливі речі ще попереду. Так, експерти підкреслюють, що Google поки не має рекламної моделі для нової мережі. На питання монетизації потрібно знайти відповідь, перш ніж новий сервіс стане повноцінним продуктом.

 

Надзвичайно важливим є ефективне просування Google+ та популяризація нових можливостей мережі.

 

Незважаючи на те, що Google+ позиціонується як «плюс», тобто додаткові можливості для всього, що вже є у Google, для всіх зрозуміло, що питання стоятиме руба – або Facebook, або Google+. Люди не будуть використовувати і те, і інше, вони обиратимуть щось одне.

 

Отже перед Google+ стоїть колосальне завдання: переконати мільйони користувачів у тому, що вони мають обрати саме їх. Це зробити значно складніше, ніж розробити і запропонувати щось нове. Подивимося, як Google впорається.

 

Сергій Рачинський

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
robonit.co
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду