Як Twitter локалізує інтернет

00:00,
7 Червня 2012
1823

Як Twitter локалізує інтернет

00:00,
7 Червня 2012
1823
Як Twitter локалізує інтернет
Популярність соціальних медіа змусила говорити про безпрецедентний зв’язок між людьми по всьому світу. Однак дослідження свідчать, що Twitter не створює нових зв’язків, а лише зміцнює вже наявні.

Канадські науковці з університету Торонто вивчали взаємозв’язок між Twitter та географією розташування користувачів інтернету. Головні результати дослідження вони опублікували у статті на сайті Foreign Affairs (США).

Минулий рік означено 15-ю річницею Декларації незалежності кіберпростору, маніфесту поета й політичного активіста Джона Пері Барлоу. Він висловив думку, що кіберпростір перебуває скрізь і ніде, поза контролем урядів індустріального світу. А соціальні медіа сьогодні вважають своєрідним провідником до глобального села, яке передрікав ще медіатеоретик Маршалл Маклюен, стверджуючи, що глобальне село поєднує кожного і будь-кого та дає можливості поширювати соціальні рухи та пропагувати ідеї.

Китаю знадобилося лише декілька років, щоби спростувати твердження Барлоу і створити так званий Великий китайський фаєрвол (Great Firewall), який ефективно блокує небажані іноземні сайти та чимало внутрішніх. Однак контроль інтернету – це все ж таки китайський феномен. Інші уряди перешкоджають онлайн-активності лише під час заворушень: найбільш яскравий приклад – у Єгипті під час революцій минулого року. Як показує новітня історія, влада може встановлювати онлайн-кордони.

Міжнародні відносини відіграють усе важливішу роль у функціонуванні сучасного світу. Ці зв’язки, тим не менш, залежать від місцевої взаємодії й будуються на тих міжнародних зв’язках, які існували ще задовго до цифрової ери.

Але свої кордони розвиваються і в онлайні, вони мають більш цілеспрямований, вузько спрямований характер. У нещодавно проведеному дослідженні ми аналізували, як географія впливає на встановлення комунікацій у Twitter – одній із найпопулярніших соціальних мереж. Ми дійшли такого висновку: більшість комунікацій у Twitter – локальні. Користувачі Twitter отримали вибір фоловити жителів із усіх куточків земної кулі, однак вони значно частіше обирають людей із тієї самої країни й навіть із того самого регіону. Близько 40% усіх твітер-зв’язків поєднують людей усередині їхньої власної міської зони. Для користувачів із різних міст вірогідність зв’язку залежить від фізичної відстані, національних кордонів і мовних відмінностей.

Як виявилося, найкращий інструмент для прогнозу твітер-зв’язку (між двома користувачами з різних міст) – це частота авіаперельотів між цими точками. Замість створювати нові взаємозв’язки, Twitter значно більше робить для зміцнення вже наявних. Інакше кажучи, Twitter поєднує Нью-Йорк і Лос-Анджелес набагато частіше, ніж Лондон і Тімбукту.

У серпні 2009 року ми зібрали півмільйона твітер-повідомень – із усього світу. Далі зробили репрезентативну вибірку в 3 360 повідомлень і проаналізували місцеперебування користувачів. Географічне розташування виявилося різноманітним. Близько половини користувачів були з США, значна частина з Бразилії, Індонезії та Японії, загалом – 88 країн.

Користувачі можуть фоловити інших, підписуючись на їхні повідомлення. Вони легко можуть фоловити незнайомців, оскільки зазвичай не потрібно питати дозволу, щоби зробити це (як на Facebook чи LinkedIn). Але хоча твітеряни можуть приєднатися до будь-кого з будь-якої країни, це не значить, що вони обов’язково це роблять. Аналіз акаунтів із вибірки показав, що 39% твітер-зв’язків поєднують користувачів, що перебувають в одному регіоні – це суттєво більший відсоток, який можна очікувати, навіть знаючи, що більшість користувачів були географічно сконцентровані.

Ба більше, 75% зв’язків поєднують людей з однієї країни. Варто зазначити, що користувачі тісно згруповані, розташовані ґронами – топ-25 столичних зон нараховують 54% всіх користувачів.

Ми перевіряли свої спостереження за допомогою статистичних програм – порівнювали мережу твітер-зв’язків між згаданими 25 найбільшими групами, користуючись при цьому чотирма параметрами: фізична відстань, одна країна чи ні, мовна відмінність, частота авіаперельотів.

Мережа авіазв’язків між регіонами виявилася найкращим показником, за яким можна прогнозувати комунікацію в Twitter. Звісно, слід враховувати, що авіалінії значно частіше поєднують місця, розташовані поруч одне з одним (за нашими даними, найчастіший маршрут – семихвилинний переліт вертольотом між Ніццою й Монако), та в одній країні. Виявився цікавий взаємозв’язок – коли потік авіаперельотів відхиляється від загальної тенденції (поєднувати близько розташовані міста), зв’язки Twitter також відображають цю тенденцію.

У своєму дослідженні ми послуговувалися даними з 2009 року. З тих пір зріс інтерес до локальних медіа. Веб-сайти тепер можуть відстежувати місцеперебування користувачів. Twitter та інші сервіси почали діставати вигоду з такої функції – вони додають місце до конкретних твітів. Відповідно, доступ до цих даних мають пошукові сервіси – це в свою чергу допомогло людям шукати локальний контент. Така увага до географії свідчить, що сьогодні розробники технологій розуміють просту річ: інтернет-користувачі значно більше зацікавлені в місцевій інформації – і це сприятиме локалізації інтернету.

Звісно, ми можемо скаржитися на таку обмеженість інтересів. Але зрештою це лише засвідчує, що інтереси інтернет-користувачів завжди були в першу чергу місцевими, і нині технології мають враховувати це.

Наше дослідження Twitter ілюструє складний взаємозв’язок між інтернетом і місцевістю. Детальніше це вивчали науковці Лі Рейні (Lee Rainie) та Барі Велмен (Barry Wellman) у книжці Networked («Об’єднані в мережу»), а також Юрій Тахтєєв (співавтор цієї статті) у книжці Coding Places («Програмування місць»), що готується до друку. Обидві роботи показують, як люди формують зв’язки на далеких відстанях, знаходять однодумців по всьому світу; також звертається увага на ситуації, коли місцевість продовжує відігравати важливу роль.

Томас Фрідман лише наполовину мав рацію, коли написав, що Земля пласка. Це правда, що міжнародні відносини все більше впливають на функціонування сучасного світу. Ці відносини, однак, залежать від місцевої взаємодії й побудовані на міжнародних зв’язках, що існували ще задовго до цифрової ери. Земля не пласка, вона горбкувата.

Автори дослідження: Юрій Тахтєєв, професор факультету інформації, Університет Торонто; Барі Велмен, директор Netlab в Університеті Торонто, співавтор Networked («Об’єднані в мережу»); Анатолій Груздь, професор Школи інформаційного менеджменту і директор Social Media Lab факультету менеджменту в Університеті Делхауз, Канада.

Джерело: Foreign Affairs

Переклад: Марина Дорош

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Foreignaffairs
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду