На новому єгипетському каналі Maria працюють жінки у нікабі

00:00,
3 Серпня 2012
1779

На новому єгипетському каналі Maria працюють жінки у нікабі

00:00,
3 Серпня 2012
1779
На новому єгипетському каналі Maria працюють жінки у нікабі
Запуск єгипетського каналу Maria відбувся 20 липня. На Maria працюють жінки в нікабі, котрий закриває обличчя, чоловіки на каналі виконують переважно технічні роботи. Про це повідомляє  CNN.

Після закінчення факультету масових комунікацій Каїрського університету Хеба Серак-Еддін (Heba Seraq-Eddin) марно шукала роботу. Потенційні роботодавці відразу відхиляли її кандидатуру. Причина полягала у нікабі – мусульманському жіночому головному уборі (переважно чорного кольору), що закриває все обличчя, окрім очей – котрий носила жінка.

«Зазвичай я говорила роботодавцям, що не з’являтимуся у кадрі, і його не буде видно», – згадує Хеба, яка здобула освіту режисера та оператора. Однак пропозицій щодо роботи всеодно не було. Вона зізнається, що відчула – у офісах телемереж неприйнятним було саме поняття жінки в нікабі.

Згодом Хеба побачила оголошення про набір на новий телеканал Maria [названий на честь коптянки Марії, яка вважалася однією з дружин пророка Мухаммеда, копти – етно-конфесійна група, переважно християни, нащадки давніх єгиптян – MS], де, як передбачалося, працюватимуть жінки, вдягнені так само як і вона. На новому каналі її одразу ж взяли на роботу.

Maria стартував 20 липня, у священний для мусульман місяць Рамадан. Поки канал не отримає більше фінансування і не розширить штат, він продовжуватиме виходити в ефір з 4-годинними програмами – як філія головного телеканалу Al-Omma, що веде передачі на Близький Схід.

Мaria має дві спільні з Al-Omma студії. Чоловіки допомагають працівницям каналу пересувати студійний реквізит та виконують іншу технічну роботу. Поки що всі жінки працюють на каналі у якості волонтерів.

Протягом багатьох років через нікаб точилося чимало суперечок. У державних університетах його забороняли носити під час іспитів, а також у гуртожитках. Нікаб також ставав предметом численних судових суперечок. Жінки у нікабі часто скаржилися на те, що ставали на ринку праці жертвами упередженого ставлення.

Директор телеканалу Maria Алаа Абдалла (Alaa Abdallah) стверджує, що участь у TV-проекті засвідчила професійну спроможність її особисто та учасників команди.

«Ми намагаємося створити краще суспільство після потрясінь 25 січня [початок революції в Єгипті – MS]», – пояснює вона.

За її словами,  єгипетським інтелектуалам слід підтримати права жінок у нікабі.

Однак не всі представники єгипетської інтелектуальної еліти впевнені у цьому. Канал використовує риторику про права жінок у нікабі – однак насправді це лише дуже винахідливий трюк, вважає дослідник медіа з Джорджтаунського університету Адель Іскандер (Adel Iskandar).

Частина фахівців стурбована тим, що піднесення політичного ісламу в Єгипті радикалізує суспільство, відзначає CNN. Вони стверджують, що телемережа, яка ставить у центр уваги жінок із закритими обличчями – це різкий поворот зі шляху досягнень арабської революції.

При цьому Алаа Абдалла відзначає, що вона категорично притримується ідеї свободи слова – і надасть критикам принципів каналу стільки ж часу у ефірі, скільки і прихильникам.

Її батько, власник каналу Al-Omma, Абу Іслам Абдалла (Abu Islam Abdallah), вважає, що Maria відновлює глобальну рівновагу у суспільстві, де жінкам дозволено «нескромно одягатися, працювати танцівницями і навіть членами парламенту». Таку суспільну систему Абдалла характеризує як «безлад».

На думку Іскандера, Maria відтепер займає нішу, у якій не працювали навіть ультраконсервативні мусульманські канали. Інші критики, відзначає CNN, вважають, що канал зрештою ізолює себе сам, ставши мовником для «громади нікаба», оскільки популяризація ідеології нікабу – питання неоднозначне.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Всі фото: CNN.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду