«Комітет захисту журналістів» відзначив репортерів з Бразилії, Китаю, Киргизії та Ліберії

00:00,
15 Вересня 2012
1202

«Комітет захисту журналістів» відзначив репортерів з Бразилії, Китаю, Киргизії та Ліберії

00:00,
15 Вересня 2012
1202
«Комітет захисту журналістів» відзначив репортерів з Бразилії, Китаю, Киргизії та Ліберії
«Комітет захисту журналістів» (СPJ) оголосив про нагородження цього року Міжнародною премією International Press Freedom Award чотирьох журналістів, які «ризикували життям і свободою, щоб викривати зловживання владою та порушення прав людини», повідомляється на сайті організації.

Лауреатами стали Маурі Кьоніг (Mauri König) – газета Gazeta do Povo, Бразилія, Мае Азанго (Mae Azango)FrontPage Africa та New Narratives, Ліберія, кінодокументаліст Дхондуп Ванчень  (Dhondup Wangchen),  Китай  і журналіст Азімджон Аскаров (Azimjon Askarov) – Ferghana News і «Гoлос Свободи», Киргизстан.

Через свою професійну діяльність вони зазнали жорстоких репресій – нападів,  погроз і тортур, зауважує CPJ. Аскаров відбуває довічне ув’язнення за висвітлення офіційної  корупції, а  Ванчень – 6-річний  тюремний термін за демонстрацію життя у Тибеті під владою Пекіна.

«Нас надихають ці журналісти, які заплатили високу ціну за незламну прихильність правді, – заявив  виконавчий директор CPJ Джоел Саймон. (Joel Simon). – Двох з них – Азімджона Аскарова та Дхондупа Ванченя – арештували і  кинули за грати за їхні критичні репортажі. Ми не заспокоїмося, поки їх не звільнять».

Дхондуп Ванчень – тибетський  режисер, який у переддень Олімпійських ігор 2008 року в Пекіні зняв фільм Leaving Fear Behind / «Позбавляючись страху». Стрічку було таємно вивезено за кордон, а про те, що сталося після ув’язнення із самим Ванченем, тривалий час не було відомо.

Журналіста та правозахисника Азімджона Аскарова засудили за висвітлення фактів зловживання владою та інших злочинів державних чиновників.  Проти  вироку, що став наслідком бездоказового судового процесу з використанням тортур і сфальсифікованих звинувачень, протестували міжнародні правозахисні організації й уповноважений з прав людини при президенті Киргизстану. «Комітет захисту журналістів», спираючись на дані власного розслідування, заявляє, що всі звинувачення проти журналіста – безпідставні.

Маурі Кьоніг – один з провідних бразильських журналістів-розслідувачів, який упродовж 22 років, наражаючись на ризики, викривав порушення прав людини та корупцію. Його роботи включають також серію документальних статей про вербування та викрадення бразильських дітей для військової служби у Парагваї.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Ванчень, Азанго, Аскаров, Кьоніг / CPJ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду