Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»

Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»

13:51,
23 Травня 2019
3084

Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»

13:51,
23 Травня 2019
3084
Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»
Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»
Проросійська болгарська партія використала у своєму відео кадри із серіалу «Слуга народу», де Зеленський розстрілює парламент. Для "Детектор Медіа" адвокат Павло Богомазов роз'яснив правові аспекти подібних випадків.

Відверто проросійська партія «Вазраждане» («Відродження») з Болгарії напередодні виборів у Європарламент поширила у Facebook відео тривалістю 10 секунд із використанням кадрів з українського телесеріалу «Слуга народу». На них тодішній актор, а нині — новообраний президент України Володимир Зеленський розстрілює депутатів парламенту. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Наприкінці відео, поширеного партією, з’являється напис «Відродження» – лише ми можемо». При цьому очільник партії «Вазраждане» Костадін Костадінов заявив болгарській службі Радіо Свобода, що відео «націлене на такі медіа, як ваше».

«За допомогою цього відео ми говоримо, що в Болгарії є засоби інформації, подібні до Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, які працюють на знищення болгарської держави», — прокоментував виданню пан Костадінов.

Згодом виявилося, що на цей відеозапис з’явилися скарги, оскільки український серіал у Болгарії ніколи не транслювався, і кадри розстрілу парламенту вразили багатьох глядачів. Тим часом у Центральній виборчої комісії Болгарії заявили, що не можуть нічого з цим зробити, бо «агітаційні кампанії у Facebook не регулюються законодавчо». Деякі експерти з правових питань, опитані Радіо Свобода, заявили, що заклик до насильства порушує Кримінальний кодекс Болгарії.

«Вазраждане» («Відродження») — відверто проросійська партія, яка лобіює вихід Болгарії з Європейського союзу та НАТО. У «Радіо Свобода» також нагадали, що вибори до Європарламенту у країнах Євросоюзу відбуваються 23-26 травня. У Болгарії відповідне голосування заплановане на 26 травня.

У коментарі для «Детектор Медіа» керуючий партнер адвокатського об'єднання «Богомазов та партнери» Павло Богомазов зазначив, що в разі оскарження використання відео можна вимагати, зокрема, його видалення зі сторінки партії.

«Якщо б стояла задача оскаржити такі дії болгарської партії, то, по-перше, в Болгарії треба подати заяву в порядку досудового врегулювання з вимогою прибрати таке відео із сторінки партії. По-друге, власник серіалу має право позиватися за використання відео без його згоди. До правоохоронних органів Болгарії можна подати заяву про заклики до насильства, якщо у коментарях партії до відео справді є якісь заклики вчиняти, як на відео, в реальному житті», — сказав пан Богомазов.

За його словами, всі заяви необхідно робити на території Болгарії: дипломатичні відносини в даному випадку не зачіпаються, оскільки це дії саме партії, а не держорганів Болгарії.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Зеленський завів влог на Youtube, де показуватиме життя президента.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Радіо Свобода
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду