ms.detector.media
Катерина Гончарова
Радіо Свобода
23.05.2019 13:51
Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»
Проросійська партія з Болгарії використала кадри «розстрілу» парламенту зі «Слуги народу»
Проросійська болгарська партія використала у своєму відео кадри із серіалу «Слуга народу», де Зеленський розстрілює парламент. Для "Детектор Медіа" адвокат Павло Богомазов роз'яснив правові аспекти подібних випадків.

Відверто проросійська партія «Вазраждане» («Відродження») з Болгарії напередодні виборів у Європарламент поширила у Facebook відео тривалістю 10 секунд із використанням кадрів з українського телесеріалу «Слуга народу». На них тодішній актор, а нині — новообраний президент України Володимир Зеленський розстрілює депутатів парламенту. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

Наприкінці відео, поширеного партією, з’являється напис «Відродження» – лише ми можемо». При цьому очільник партії «Вазраждане» Костадін Костадінов заявив болгарській службі Радіо Свобода, що відео «націлене на такі медіа, як ваше».

«За допомогою цього відео ми говоримо, що в Болгарії є засоби інформації, подібні до Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода, які працюють на знищення болгарської держави», — прокоментував виданню пан Костадінов.

Згодом виявилося, що на цей відеозапис з’явилися скарги, оскільки український серіал у Болгарії ніколи не транслювався, і кадри розстрілу парламенту вразили багатьох глядачів. Тим часом у Центральній виборчої комісії Болгарії заявили, що не можуть нічого з цим зробити, бо «агітаційні кампанії у Facebook не регулюються законодавчо». Деякі експерти з правових питань, опитані Радіо Свобода, заявили, що заклик до насильства порушує Кримінальний кодекс Болгарії.

«Вазраждане» («Відродження») — відверто проросійська партія, яка лобіює вихід Болгарії з Європейського союзу та НАТО. У «Радіо Свобода» також нагадали, що вибори до Європарламенту у країнах Євросоюзу відбуваються 23-26 травня. У Болгарії відповідне голосування заплановане на 26 травня.

У коментарі для «Детектор Медіа» керуючий партнер адвокатського об'єднання «Богомазов та партнери» Павло Богомазов зазначив, що в разі оскарження використання відео можна вимагати, зокрема, його видалення зі сторінки партії.

«Якщо б стояла задача оскаржити такі дії болгарської партії, то, по-перше, в Болгарії треба подати заяву в порядку досудового врегулювання з вимогою прибрати таке відео із сторінки партії. По-друге, власник серіалу має право позиватися за використання відео без його згоди. До правоохоронних органів Болгарії можна подати заяву про заклики до насильства, якщо у коментарях партії до відео справді є якісь заклики вчиняти, як на відео, в реальному житті», — сказав пан Богомазов.

За його словами, всі заяви необхідно робити на території Болгарії: дипломатичні відносини в даному випадку не зачіпаються, оскільки це дії саме партії, а не держорганів Болгарії.

Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що Зеленський завів влог на Youtube, де показуватиме життя президента.

 

ms.detector.media