Політичного піару в теленовинах у вересні-жовтні було не так багато, як зазвичай під час кампанії —  «Детектор виборів»

Політичного піару в теленовинах у вересні-жовтні було не так багато, як зазвичай під час кампанії — «Детектор виборів»

17:15,
3 Листопада 2020
9295

Політичного піару в теленовинах у вересні-жовтні було не так багато, як зазвичай під час кампанії — «Детектор виборів»

17:15,
3 Листопада 2020
9295
Політичного піару в теленовинах у вересні-жовтні було не так багато, як зазвичай під час кампанії —  «Детектор виборів»
Політичного піару в теленовинах у вересні-жовтні було не так багато, як зазвичай під час кампанії —  «Детектор виборів»
Олігархічні телеканали зосередились на просуванні окремих партій і кандидатів, і декому з протеже це не допомогло.

Матеріалів з ознаками замовності (прихованої політичної реклами чи агітації) у новинах загальноукраїнських телеканалів під час місцевих виборів 2020 року було порівняно менше, ніж під час двох кампаній 2019-го — президентської і парламентської. Зростання почалося лише у серпні, й кількість підозрілих матеріалів навіть у жовтні не сягнула пікового рівня попередніх кампаній. Про це йдеться у підсумках аналітичного циклу «Детектор виборів».

Зростання кількості замовних матеріалів стосувалося переважно «партійних» телеканалів — «Інтера», 5-го та «112», тоді як кількість сумнівних матеріалах на каналах Пінчука і Ахметова зростала повільніше або майже непомітно. Суспільне залишилось чистим від передвиборного піару в новинах.

Просування тільки або майже тільки «своїх» — характерна тенденція для цієї виборчої кампанії. «1+1» зосередився на піарі партії «За майбутнє», 5 канал — на «Європейській солідарності», «Інтер» та телеканали Медведчука — «Опозиційної платформи — За життя», а телеканал «Україна» доклав чимало зусиль до піару Олега Ляшка. Піар інших політичних сил і кандидатів на цих каналах був або повністю відсутнім, або спорадичним, як от прихована агітація за Віталія Кличка на «Інтері» в останні тижні перед виборами. Формат «піар-дайджесту», раніше звичний для всіх великих всеукраїнських каналів, перед виборами з’явився фактично лише на «Інтері».

Автори дослідження пишуть, що кампанія почалася доволі пізно, а агітаційна полеміка тривала недовго і була доволі концентрованою. З огляду на результати виборів, масований піар не дав очікуваних результатів – Олег Ляшко програв довибори до Верховної Ради попри на щоденну рекламу на каналі Ахметова, а Андрій Пальчевський не вийшов у другий тур під час виборів мера столиці, хоча на його успіх працювали готували телеканали групи Медведчука. Більше висновків із дослідження читайте у підсумковому матеріалі.

 «Детектор виборів» — щотижневий аналітичний огляд, який оперативно фіксує головні теми, тенденції, маніпуляції та зміни в інформаційному просторі, пов’язані з місцевими виборами. Детальніший аналіз читайте в наших постійних (теленовини, політичні ток-шоу, інформаційні канали, російська пропаганда тощо) моніторингових дослідженнях. Читайте випуски за 26 жовтня — 1 листопада19—24 жовтня12—18 жовтня5—11 жовтня28 вересня — 4 жовтня21—27 вересня14—20 вересня7—13 вересня31 серпня — 6 вересня24—30 серпня.

Фото: Unsplash

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду