Як захистити себе у мережі. Понад пів тисячі учнів шкіл на Івано-Франківщині навчали медіаграмотності

Як захистити себе у мережі. Понад пів тисячі учнів шкіл на Івано-Франківщині навчали медіаграмотності

11:00,
14 Березня 2021
3051

Як захистити себе у мережі. Понад пів тисячі учнів шкіл на Івано-Франківщині навчали медіаграмотності

11:00,
14 Березня 2021
3051
Як захистити себе у мережі. Понад пів тисячі учнів шкіл на Івано-Франківщині навчали медіаграмотності
Як захистити себе у мережі. Понад пів тисячі учнів шкіл на Івано-Франківщині навчали медіаграмотності
Понад 20 тренінгів з інфомедійної грамотності провели для учнів шкіл у рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність» від організації IREX.

В школах Івано-Франківська та області викладачі кафедри журналістики Прикарпатського національного університету імені Стефаника проводили тренінги з медіаграмотності та критичного мислення. Під час занять школярам розповідали, як відрізнити достовірну інформацію від неправдивої, якими лайфхаками для перевірки інформації можна користуватися та як захистити себе у соціальних мережах. На думку організаторів проєкту, саме такі навички є актуальними для сучасних школярів, особливо в період пандемії коронавірусу, коли мережею шириться чимало фейкової та неперевіреної інформації, яка може бути небезпечною для життя та здоров’я.

Доцентка кафедри журналістики Прикарпатського національного університету розповідає, що актуальність медіаграмотності неможливо заперечувати, адже кількість інформації, яку отримує з різних джерел сучасна людина, щодня збільшується.

«Навчальні програми для студентів спеціальності «Журналістика» Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника складені таким чином, щоб навчити студентів не тільки виробляти якісний контент для різних видів медіа, але і вчити аудиторію відповідально ставитися до інформації та грамотно її споживати, — розповідає Наталія Марчук. — Звичайно, що журналісти усвідомлюють відповідальність щодо роботи з інформацією, але через розвиток соціальних мереж будь-хто може стати творцем контенту, який нерідко перевищує рейтинги традиційних ЗМІ».

Через це, за словами Наталії Марчук, викладачі кафедри журналістики Прикарпатського національного університету й вирішили провести тренінги із медіаграмотності для учнів шкіл територіальних громад Івано-Франківської області та наголосити на необхідності аналізувати інформацію та не піддаватися на маніпуляції.

Тренінги з медіаграмотності викладачі кафедри журналістики проводять у рамках проєкту «Вивчай та розрізняй: інфомедійна грамотність». Для занять обрали 15 шкіл в територіальних громадах Івано-Франківської області та малих містах, ще 5 шкіл — в Івано-Франківську. «Протягом трьох місяців нам вдалось провести 23 тренінги за участю 558 учасників. Один тренінг ми провели за запитом вчителів із Закарпатської області. І хоча проєкт вже завершився, ми отримуємо нові запити на проведення тренінгів із медіаграмотності і будемо продовжувати роботу», — відзначає пані Марчук.

Йдеться про разові заняття у різних класах, а не серію тренінгів для одної групи учні.в Також тренінги відвідували й вчителі та адміністрація шкіл. «Педагоги наголошували, що систематично говорять з учнями про необхідність аналізу інформації із соціальних мереж та обмеження часу використання ґаджетів», — каже Наталія Марчук.

Теми і зміст тренінгів, які проводили для учнів шкіл, учасникам проєкту довелося погоджувати із представниками Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів IREX. Для того, аби зацікавити учнів, тренери використовували різні методи подачі інформації. «Поряд із теоретичними аспектами та ознайомленням із самим поняттям медіаграмотності, ми застосовували інтерактивні методи та контент-аналіз, — каже пані Марчук. — Слухачам тренінгів сподобалось визначати своє особисте медіаполе та рахувати скільки часу вони проводять в соціальних мережах. Також ми пропонували учням самостійно визначати різні види маніпуляцій в мережі на конкретних заголовках та публікаціях у соцмедіа. Ми аналізували приклади маніпуляцій, з якими слухачі стикаються щоденно». Також в кінці тренінгів всі учасники отримували посилання на практичні інструменти для пошуку та аналізу інформації, перевірки зображень на достовірність. Зі слів Наталії Марчук, кілька вчителів тих шкіл, де проходили тренінги, вже пройшли тематичний курс із медіаграмотності «Verified» на платформі EdEra.

На думку викладачки, тема медіаграмотності та формат заняття учням шкіл подобається. Зокрема, школярі просили більше розповісти про захист персональних даних у мережі, про алгоритми роботи соціальних медіа, правила створення контенту тощо, тому наразі викладачі кафедри журналістики працюють над розробкою нових тренінгів. «Слухачі тренінгів зізнаються, що самі були здивовані тим, скільки часу щоденно проводять в соціальних мережах і почали більше аналізувати інформацію, яку отримують із різних джерел», — додає Наталія Марчук.

Фото: aup.com.ua

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Щоб додавати коментарі потрібно Авторизуватись.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду