На Prometheus стартує онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення»

На Prometheus стартує онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення»

16:55,
29 Жовтня 2018
6353

На Prometheus стартує онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення»

16:55,
29 Жовтня 2018
6353
На Prometheus стартує онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення»
На Prometheus стартує онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення»
Автори:
У листопаді на освітній платформі Prometheus стартує новий безкоштовний онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення».

Автором курсу став Сергій  Терно — доктор педагогічних наук, професор кафедри історії України, завідувач лабораторії модерної історії України та інноваційних освітніх технологій Запорізького національного університету.

Під час лекцій курсу  «Освітні інструменти критичного мислення» йтиметься про три «стовпи» освіти: особистість освітянина, розвиток особистості учнів і взаємодію з ними в процесі навчання. Також у центрі уваги будуть інноваційні ідеї, які використовуютьося в навчальних закладах провідних країн світу, та новітні підходи в українській освіті.

Курс буде корисним учителям загальноосвітніх і позашкільних навчально-виховних закладів, викладачам вишів та закладів післядипломної педагогічної освіти, освітнім тренерам та всім педагогам, які намагаються відшукати дієві стратегії взаємодії з аудиторією.

З лекцій у рамках курсу «Освітні інструменти критичного мислення» педагоги зможуть дізнатися, як:

  • Мотивувати учнів до навчання та задовольняти їхні освітні потреби якнайкраще.
  • Використовувати екзистенціальний аналіз австрійського психотерапевта Віктора Франкла для гармонізації освітнього середовища та забезпечення власного емоційного добробуту.
  • Упорядковувати свою активність відповідно до важливості справ.
  • Використовувати стреси для власного особистісного та фахового зростання.
  • Створювати належні освітні умови для виховання успішних та щасливих людей.
  • Організовувати екологічний освітній процес.
  • Доцільно добирати засоби діагностики компетенцій учнів.

Сергій  Терно займається проблематикою критичного мислення вже понад 16 років. Він захистив докторську дисертацію на тему «Розвиток критичного мислення в старшокласників у процесі навчання історії».

Вчений розповів «Детектору медіа», що в основу нового онлайн-курсу покладено його дослідження за ці роки, а також доробки інших науковців. Онлайн-курс «Освітні інструменти критичного мислення» складається з трьох модулів, які в свою чергу — з 45 лекцій. У рамках курсу автор розповість, як завдяки інструментам критичного мислення зробити освітній процес більш ефективним. 

«Цей курс замислювався як тренінг особистісного зростання для вчителів, а не набор елементарних технік», — каже пан Терно.

Критичне мислення — це континуум, наголошує науковець. Найпростішою його формою є мислення троля – того, хто займає зручну позицію в дискусії, і намагається все з неї критикувати, але може швидко її поміняти й заперечувати те, що казав кілька хвилин тому. А найвищий – здобуття мудрості (більше про це можна дізнатися на відео).

Сергій Терно розповів, що ідея курсу виникла після інтересу педагогів до іншого курсу Prometheus «Критичне мислення для освітян», який став одним із найпопулярніших на платформі. 

«Узагалі масові відкриті онлдай-курси завершує 5-15% глядачів, а наш попередній на сьогодні прослухало до кінця понад 54%. Це свого роду рекорд. Були жваві обговорення вчителів-учасників на форумі й саме вони попросили зробити продовження», — каже вчений.

Науковець уважає, що якщо вчителі завдяки його курсу зможуть навчитися критично мислити, то потім  передаватимуть знання своїм учням.

Курс «Освітні інструменти критичного мислення» є повністю безкоштовним. Все, що потрібно для його проходження, — доступ до мережі інтернет на швидкості, достатній для перегляду відеолекцій. Слухачі, які успішно виконають всі завдання курсу, отримають сертифікат про його завершення. Зареєструватися на курс можна тут.

Нагадаємо, першого листопада на українській освітній платформі Prometheus стартує безкоштовний онлайн-курс «Медіаграмотність для освітян». Його автори Сергій Горбачов та Любов Найдьонова розповіли «Детектору медіа», що прагнуть надати вчителям, керівникам шкіл, шкільним управлінцям актуальну інформацію про інструменти, які дозволять якнайкраще використовувати можливості нового цифрового світу.

Торік ми публікували огляд онлайн-курсів із критичного мислення різних зарубіжних та українських навчальних платформ.

Фото Сергія Терна — прес-центр КНУ імені Тараса Шевченка

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
prometheus.org.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду