«Уроки медіаграмотності показують обнадійливі результати» — директор школи

«Уроки медіаграмотності показують обнадійливі результати» — директор школи

14:40,
17 Травня 2019
4584

«Уроки медіаграмотності показують обнадійливі результати» — директор школи

14:40,
17 Травня 2019
4584
«Уроки медіаграмотності показують обнадійливі результати» — директор школи
«Уроки медіаграмотності показують обнадійливі результати» — директор школи
Сергій Горбачов, директор столичної спеціалізованої школи з української мови №148 імені Івана Багряного, розповів про те, які запитання до текстів ставлять учні з ціллю визначити «фейковість» новин.

Директор столичної спеціалізованої школи з української мови №148 імені Івана Багряного Сергій Горбачов днями виклав на своїй сторінці у Facebook детальний пост про те, як його учні аналізували фейки під час уроків з медіаграмотності.

«І про обнадійливе. Вчора я запропонував учням двох восьмих класів самостійно поставити запитання до тексту повідомлення про "отруйний напій" (на фото), щоб з'ясувати, чи можна цьому повідомленню довіряти. Причому один з цих класів вже аналізував це повідомлення тиждень тому, відповідаючи на поставлені запитання. Тому вони мали певні орієнтири. А от інший клас бачив повідомлення вперше - і запитання мав поставити самостійно», — написав він.

Далі директор школи вказав, які саме запитання поставили діти. Зокрема, питання були такі:

• Як звуть педіатра? 
• Скільки цей педіатр працює в лікарні? 
• Яка поліклініка? 
• Яка країна? 
• Чому ніде не згадано, скільки років дітям - і як їх звуть?
• У якій крамниці купувалися ці напої?
• Хто автор стартового повідомлення? 
• Де воно вперше з'явилося? 
• Коли це трапилося? 
• Чим підтверджена ця інформація?
• Чому люди мають довіряти цій інформації?

«Це — ще не повний перелік запитань, які ставили діти: просто часу нема все переписувати. Список цей — надзвичайно переконлива відповідь, чи потрібна дітям медіаосвіта, медіаграмотність і критичне мислення. Мене відповіді дітей надихають: нове покоління таки вже трохи вміє критично мислити. На жаль, не завжди без підказки вчителя. Але запитання підлітки вже ставлять такі, які чомусь не ставлять дорослі люди. Надія є. Ми також говорили з дітьми про те, що, якщо повідомлення викликає сильні емоції, треба видихнути — і перевірити достовірність інформації», — уточнив пан Горбачов.

У коментарі «Детектору Медіа» директор школи уточнив, що це було одне із типових завдань для дітей на уроках з медіаграмотності, які в цьому навчальному закладі проводять вже кілька років поспіль. Такі уроки для учнів цієї школи — не факультатив, а предмет, включений до загального розкладу.

«Це було звичайне завдання, яке покликане навчити учнів розрізняти правдиву інформацію від фейкової. Для нас це нормальна практика, і я вважаю, що має стати такою ж практикою і в інших школах. Особливість саме цього завдання, яке я описав у себе на Фейсбуці, була в тому, що воно базувалося на актуальній інформації, тобто тій, яка поширюється в актуальний період: ось просто зараз поширюються фейки, і просто зараз ми їх аналізуємо», — розповів він.

Сергій Горбачов обійняв посаду директора столичної спеціалізованої школи з української мови №148 імені Івана Багряного у 2015 році за результатами конкурсного відбору. Пан Горбачов — один із небагатьох українських освітян, який впровадив у школі опанування медіакультури та медіаграмотності. Сам він має значний досвід у журналістиці та брав участь у запуску ряду видань.

«У нашій школі це предмет у розкладі. Навчальний план школи складається із двох частин. Одна інваріантна частина — базовий навчальний план, державний стандарт, який ми маємо виконувати обов’язково. Друга частина — варіативна, яка у кожній школі своя, відповідно до спеціалізації. Я запропонував ідею медіаосвіти — як звичайного уроку, один раз на тиждень»,розповідав Сергій Горбачов у більш ранньому інтерв’ю «Детектору Медіа».

З повною версією інтерв'ю директора школи «Детектору Медіа» про процес впровадження уроків медіаграмотності можна ознайомитись за посиланням.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду