У кримських ЗМІ зменшилося використання «мови ворожнечі»

00:00,
9 Грудня 2010
957

У кримських ЗМІ зменшилося використання «мови ворожнечі»

00:00,
9 Грудня 2010
957
У кримських ЗМІ зменшилося використання «мови ворожнечі»
Протягом листопада експертами ГО «Євпаторійський центр регіонального розвитку» у рамках реалізації проекту «Кримські ЗМІ. Мова ворожнечі», який з вересня цього року виконується організацією за підтримки міжнародного фонду «Відродження», було проаналізовано матеріали 29 загальнокримських та місцевих друкованих ЗМІ.

 

Аналіз показав, що у листопаді порівняно з жовтнем застосування «мови ворожнечі», як інструменту нетолерантного ставлення до представників інших етнічних груп на шпальтах кримських ЗМІ зменшилось майже на 23%. Як окремий чинник розпалювання міжнаціональної ворожнечі експерти організації виділяють так зване «мовне питання» та констатують, що у листопаді його використання зменшилось на 61%. Жодного разу в минулому місяці в ЗМІ не було використано прийому створення негативного образу учасників Визвольних змагань 40–50 рр. ХХ ст., хоча в жовтні було зафіксовано 10 таких матеріалів.

 

Найпоширенішими видами «мови ворожнечі» в листопаді стала згадка етнічної групи або її представників в принизливому або образливому контексті (28,88%) та звинувачення тієї чи іншої етнічної групи у націоналізмі, шовінізмі або екстремізмі (20%).

 

Найчисельнішою групою суб’єктів (авторів) «мови ворожнечі», що користуються різними її видами є представники ЗМІ (38%) і в 15 випадках із 16 зафіксованих вони її підтримують.

 

39,13% випадків використання «мови ворожнечі» спрямовано на українців і 19,56% – на росіян. У листопаді лідерами серед ЗМІ, в яких використовувалась «мова ворожнечі» були: «Крымское эхо», «Крымское время», «Крымская правда» – по 9 випадків; «Комсомольская правда в Украине – Крым» – 8 випадків.

 

Метою проекту «Кримські ЗМІ. Мова ворожнечі», що здійснюється громадською організацією «Євпаторійський центр регіонального розвитку» за підтримки програми «Посилення впливу громадянського суспільства» міжнародного фонду «Відродження» є проведення дослідження та оприлюднення фактів розпалювання міжнаціональної ворожнечі та нетолерантного ставлення до представників інших етнічних груп в кримських засобах масової інформації для подолання впливу стереотипів та упереджень у сфері міжетнічних взаємин, досягнення міжетнічного порозуміння, соціальної та культурної інтеграції національних меншин та етнічних спільнот в українське суспільство на ґрунті взаємоповаги до різноманіття культурних ідентичностей.

 

Джерело: Громадський простір 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду