Медіаграмотність: люди мають розуміти і вибирати

00:00,
24 Листопада 2010
1250

Медіаграмотність: люди мають розуміти і вибирати

00:00,
24 Листопада 2010
1250
Медіаграмотність: люди мають розуміти і вибирати
Не потонути в морі інформації, що надходить, – завдання нелегке. Як утриматися на плаву під бурхливими хвилями ЗМІ, навчає предмет, що має назву  «Медіаграмотність».

 

Про неї і, зокрема, про уміння відрізняти замовлені матеріали від якісної журналістики, йшлося під час круглого столу на тему «"Джинса" і журналістські стандарти», який відбувся 12 листопада в Кримському прес-клубі.

 

Нещодавно пройшли місцеві вибори, і кількість політичної реклами що обрушилася на виборців, була величезною. Передвиборна кампанія – ось де можна розгулятися аматорам «джинси», замовлених матеріалів, не позначених як рекламні.

 

Віра Соболєва, керівник проекту, повідомила, що Інформаційний прес-центр проводить щомісячний моніторинг кримських ЗМІ на предмет прихованої реклами («джинси») і «ворожої мови». Результати моніторингу розсилаються кримським медіа і публікуються на сайті прес-центру. Окрім цього проводилися круглі столи і прес-конференції і навіть вручалися джинсові кепки «переможцям» в рейтингу прихованої реклами («Крымское время», «Крымская газета»). А для читачів, глядачів і слухачів прес-центр двічі на місяць випускає програму «Фокус» мета якої – навчити читача, слухача і глядача орієнтуватися в інформаційному просторі.

 

Медіа-експерти, викладачі Таврійського національного університету ім. В. І. Вернадського Ольга Володченко і Вікторія Кондратська детальніше розповіли про результати моніторингу кримських ЗМІ. Інформаційний прес-центр спостерігав за сімома найбільш впливовими газетами в Криму: «Голос Крыма», «Первая крымская», «Севастопольская газета», «Крымская газета», «Крымская правда», «Крымское время», «События». За словами Вікторії Кондратської, найцікавіший період – передвиборна кампанія, коли кількість маркованої політичної реклами збільшується, і це вже є добре.

 

Відшукувати замовлені матеріали медіа-експертам Інформаційного прес-центру було непросто, адже журналісти маскують політичну агітацію злободенними проблемами: ціновою політикою, ЖКГ і т. д. В. Кондратська підкреслила, що, на думку політтехнологів, ефективність прихованої політичної реклами дуже висока. Напевно, тому політики не минають нагоди заплатити за замовлений матеріал. Проте як тільки їх звинувачують в цьому, вони одразу ж перекладають відповідальність на журналістів.

 

 

Костянтин Квурт, медіа-експерт, голова правління міжнародної громадської організації «Інтерньюз Україна», підкреслив, що мета подібних моніторингів – інформувати не владу, а громадськість, щоб люди знали, хто керує інформаційним простором, де брешуть і як брешуть, щоб не потрапити під вплив політтехнологів.

 

Нині завданням ЗМІ вже не є просто інформування громадськості про події у навколишньому світі. В умовах, коли інформації забагато, люди хочуть від ЗМІ, які вони дивляться, слухають, читають, пропозицій щодо знаходження рішень, упевнені медіа-експерти. І, відповідно, читач абсолютно не хоче від ЗМІ прихованої реклами. Тому необхідно його навчити орієнтуватися в потоці журналістської інформації, щоб медіа почувалися відповідальними перед ним і боялися підвести.

 

Саме для того, щоб журналістика повністю не перетворилася на піар, реалізується безліч проектів, як для журналістів, так і для споживачів інформації, у рамках яких проводяться тренінги, круглі столи, прес-конференції випускаються телепрограми і створюються сайти. Медіаграмотність вже не є чимось необхідним лише кореспондентам. Тепер, коли афоризм «Хто володіє інформацією, той володіє світом» актуальний як ніколи раніше, важливо не просто бездумно споживати той продукт, який видається на-гора, а й уміти вибирати.

 

Медіаграмотність за матеріалами статті Stasya-lirika Медиаграмотность: люди должны понимать и выбирать   

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду