Більше мільйона китайців захистили онлайн олімпійську чемпіонку-співвітчизницю

00:00,
1 Серпня 2012
1163

Більше мільйона китайців захистили онлайн олімпійську чемпіонку-співвітчизницю

00:00,
1 Серпня 2012
1163
Більше мільйона китайців захистили  онлайн олімпійську чемпіонку-співвітчизницю
Необачне інтерв’ю виконавчого директора Всесвітньої асоціації тренерів з плавання  (The World Swimming Coaches Association) американця Джона Леонарда (John Leonard) британській газеті Guardian, де він поставив під сумнів  феноменальний успіх  16-річної китайської плавчині Є Шівень (Ye Shiwen) на Олімпіаді  в Лондоні, зачепило національну гордість китайців і викликало гнівну реакцію в національних електронних медіа та друкованих ЗМІ.

Обговорення голослівного твердження  стало у вівторок однією з найгарячіших тем в інтернеті, пише американський тижневик Time.

У своїй заяві Джон Лонард назвав виступ молодої китайської плавчині «неймовірним» і опосередковано поставив під сумнів її досягнення. «Я  буду дуже обачним у термінах, – заявив він Guardian. – Однак вся історія плавання вчить нас: якщо хтось показує «неймовірні» результати, у подальшому виявляється, що це пов’язано з допінгом».

Понад мільйон коментарів було вміщено на популярному сервісі мікроблогів Sina Weibo. Ось один з них. «Мати підозри – цілком нормально. Та для розслідування існують нормативні канали. Чому оприлюднені сумніви не спиралися на докази? Це – огидно», – написав Ху Сіцзінь (Hu Xijin) – головний редактор китайської версії таблоїду Global Times.

Необгрунтована підозра обернулася різкими відповідями. Катарська телемережа Аl Jazeera наводить інші, жорсткіші, коментарі. Користувач Sina Weibo  написав: «Англійські медіа надто короткозорі  і вузько мислять. Для  країни, що славиться духом джентльменства, вони поводяться у цій справі не дуже по-джентльменські. Вперед, Шівень. Ти найкраща!». Користувач freda02024 розмістив повідомлення: «Чому ніхто не допитувався, коли [Майкл] Фелпс (Michael Phelps) здобув 8 золотих медалей [на Олімпіаді в Пекіні – MS]?  Навіщо чіплятися до молодої  китайської дівчини?» Сici_dongli додав: «Сумніви щодо Є.Шівень – чисті ревнощі. Це взагалі не олімпійський дух. Він не сприятиме успіху Великобританії».

Натомість голова Британської олімпійської асоціації (The British Olympic Association) лорд Колін Мойніхен (Сolin Moynihan) заявив, що 16-річна Є Шівень пройшла тести, що вона «чиста» і заслужила на визнання свого таланту.

Заглиблюючись у причини психологічної колізії, що виникла, Time нагадує: 2008 року на Олімпіаді у Пекіні  Китай здобув більшість золотих медалей, що стало предметом національної гордості та ознакою відродження національної сили.

Тижневик посилається на слова голови китайської команди плавців Ху Кі (Xu Qi), який завив: «Нині у Сполучених Штатів є Лохте, Міссі Френклін  та інші таланти. Таланти часто з’являються  у Франції та Південній Африці. Чому ж талановита плавчиня не може бути з Китаю – з його величезним населенням?»

Time характеризує сприйняття інтерв’ю у Пекіні як «прояв упередженості іноземців щодо китайських атлетів». 

«Підозри щодо китайських плавців сягають 1990-х років, коли спортивна програма країни пережила серію допінгових скандалів, – пише Time. –  Тоді пекінська жіноча збірна засяяла на міжнародній арені, вигравши 1992 року чотири золоті та п’ять срібних медалей на Олімпіаді в Барселоні. 1994-го вона стала домінуючою на чемпіонатах світу, що викликало звинувачення в допінгу.  1998-го  китайського плавця Юань Юаня (Yuan Yuan) спіймали з людським гормоном росту в багажі по дорозі на  чемпіонат світу у Перт, Австралія. Чотирьох інших китайських плавців усунули від змагань через позитивні допінг-тести. У нещодавньому інтерв’ю Sydney Morning Herald колишній китайський  лікар з Олімпійської збірної  сказав, що допінгові програми 1980–90 років були спонсоровані державою, і не були просто помилкою  несумлінних осіб. Китайські офіційні особи заявили, що ця доба відійшла у минуле, і нині допінг суворо заборонено».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Є Шівень (Ye Shiwen) / Al Jazeera
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду