Які ЗМІ українці найбільше читають у Фейсбуці — дослідження

Які ЗМІ українці найбільше читають у Фейсбуці — дослідження

16:46,
17 Липня 2019
8891

Які ЗМІ українці найбільше читають у Фейсбуці — дослідження

16:46,
17 Липня 2019
8891
Які ЗМІ українці найбільше читають у Фейсбуці — дослідження
Які ЗМІ українці найбільше читають у Фейсбуці — дослідження
Автори:
Аналітики VoxUkraine провели спільне дослідження з компанією Artellence та з’ясували, які новинні медіа найбільше читають українці у Фейсбуці.

Під час дослідження проаналізували дописи на 52 сторінках ЗМІ з листопада 2018 по березень 2019 включно, щоб з’ясувати, які з них лідирують за кількістю підписників, вподобань, активністю аудиторії, кількістю ботів тощо.

Як йдеться у дослідженні, найбільше вподобань мають Фейсбук-сторінки Знай.ua, Politeka та Новости украины и мира. На 4 місці у топ-10 найпопулярніших сторінок —  «канал RT». 

“Крім великої кількості підписників, рупор російської пропаганди також згенерував найбільшу кількість постів (2846) за аналізований період. Втім, лише 14 % з них є текстовими, тобто значущими відповідно до описаної методології дослідження”, — пише VoxUkraine.

Фб-сторінка газети «Сегодня» має найбільший серед розглянутих 52 сторінок відсоток українських профілів від загальної кількості вподобачів сторінки – 97 %. Частка українців для Обозреватель та УНІАН становить 70 %, а у Кореспондента – 64 %. Аудиторія RT, «Комсомольская правда», «Аргументы и факты» – переважно неукраїнська. Тим не менш, ці сторінки є помітними в українському сегменті ФБ.

За відсотком «українськості» аудиторії фб-сторінок, після «Сегодня» йдуть: Abomus – Украина, Новини України та світу, Вєсті-UA, UA1.com.ua, Dubinsky.pro.

Найменше українців на фб-сторінках видань «Аргументы и Факты» та «Комсомольская правда». Хоча пости з останнього ЗМІ мають найвищий показник поширень та лайків, імовірно, лайкають та поширюють з-поза меж не українці.

Крім того, компанія Artellence розробила алгоритм для визначення, чи є профіль ботом. 

Крім візуального аналізу сторінки (заповнена інформація в профілі, наявність світлин, активність на сторінці тощо) також враховувалась активність цього профілю. Зокрема відслідковувалось, що та як коментує цей профіль. Якщо текст коментаря під фб-сторінками різних медіа видань повторювався і було зрозуміло, що це заготовлені тексти, такі профілі класифікували як ботів”, — зазначається у дослідженні.

Завдяки цьому алгоритму вдалося з’ясувати відсоток ботів серед уподобачів сторінки. Для сторінок Знай.ua та Politeka цей показник становить 0,1 % та 0,2 % від загальної кількості вподобань

Загалом боти не активно підписуються на сторінки, але активно їх коментують (на деяких сторінках частка коментарів від ботів сягає 20 %).

Найбільшу кількість коментарів та коментаторів має сторінка ТСН, що є показником активності їхньої аудиторії. Водночас на сторінці ТСН – один з найбільших показників неактивних користувачів – 8,1 %.

Після ТСН найбільше коментаторів на сторінках Zvistka – сторінка новин, Dubinsky.pro та hromadske.ua

Серед десяти сторінок, які найбільше люблять коментувати боти, є 7 онлайн-ЗМІ: ТСН,112.ua, Цензор.НЕТ, Українська правда, РБК-Украина, BBC News Ukrainian, 24 

Поширюють дописи найбільше зі сторінок Dubinsky.pro – в середньому 1219 поширень, Народ (novosti.in.ua) – 764, та Zvistka – сторінка новин – 591.

Як повідомляв Детектор медіа, найбільш популярною соцмережею серед українців є Фейсбук.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
TechSpot
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду