Як у Європі регулюють реаліті й талант-шоу за участі дітей

Як у Європі регулюють реаліті й талант-шоу за участі дітей

16:21,
12 Липня 2016
6486

Як у Європі регулюють реаліті й талант-шоу за участі дітей

16:21,
12 Липня 2016
6486
Як у Європі регулюють реаліті й талант-шоу за участі дітей
Як у Європі регулюють реаліті й талант-шоу за участі дітей
Практичне дослідження EPRA щодо захисту неповнолітніх у реаліті-шоу і талант-шоу.

Європейська платформа регуляторних органів (EPRA) на своєму 43-му засіданні в Барселоні 25-27 травня обговорювала проблему захисту неповнолітніх у реаліті-шоу та конкурсах талантів. Основою обговорення стало спеціальне дослідження – аналіз практик регулювання програм за участі дітей, підготовлений на базі опитування 31-ї країни-члена EPRA.

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення зробила неофіційний переклад цього документа, який надала для публікації MediaSapiens. За словами першої заступниці голови Нацради Ольги Герасим’юк, ці матеріали цікаві ще й тим, що в них наведено багато конкретних прикладів, які мали місце під час підготовки і транслювання програм за участі дітей і захисту їхніх прав. Медіа-експерти і правники, зокрема й на новій платформі ERGA, намагатимуться виробити єдині правила для всіх європейських мовників, зокрема і в питаннях захисту дітей.

Практичне дослідження щодо захисту неповнолітніх: реаліті-шоу і талант-шоу

Документ 1

Резюме. Відповіді на запитальник EPRA

Майда Чулаховіч

*Цей документ був підготовлений EPRA, неформальною мережею з 52 регуляторних органів у сфері мовлення. Це не всеосяжний огляд проблем, а також він не претендує на повноту опису поглядів або офіційної думки EPRA або будь-якого члена EPRA.

Вступ

Весняна сесія річної робочої групи Тематичних досліджень в галузі редакційної політики щодо контенту присвячена актуальному питанню для всіх членів EPRA – захисту неповнолітніх, з особливим акцентом на реаліті-шоу і талант-шоу.

Чому цей специфічний формат програми? Реаліті-телебачення є широким терміном. Це, як правило, застосовується до певної кількості телевізійних стилів, а не до конкретного жанру. Як правило, хоча і не обов’язково, це розглядається як розважальна програма, воно приймає безліч різних форм через різні жанри, постійно розвивається і користується великою популярністю. Крім того, воно більш-менш засноване на реальному житті і реальних людях, це неможливо визначити і класифікувати, однак це щось, що сигналізує про необхідність підійти до цього особливим чином. Досвід багатьох країн показує, що захист неповнолітніх викликає справжнє занепокоєння у зв’язку з цими програмами, а також більш широкі запитання щодо людської гідності і захисту приватного життя. Є багато інших проблем, пов’язаних з реаліті-шоу, що викликають більш глибокі питання щодо фундаментальних переконань, громадянських цінностей і суспільних норм. Багато з цих питань виходять за межі сфери регулювання, але, тим не менш, ці питання є важливими і повинні бути відкритими для обговорення.

При підготовці сесії цієї робочої групи членам EPRA було запропоновано відповісти на запитальник з метою збору огляду підходів регулювання реаліті-шоу і талант-шоу, а також досвід щодо цих конкретних форматів програм. Цей документ підготовлений на основі відповідей на запитальник, наданих 31 членами EPRA: Орган з питань аудіовізуальних медіа (Албанія); КоммАвстрія (Австрія); Регуляторне агентство з комунікацій (Боснія і Герцеговина); Фламандський регуляторний орган з питань медіа (Бельгія); Рада з електронних медіа (Болгарія); Федеральне управління зв’язку (Швейцарія); Орган з питань телебачення і радіо Кіпру (Кіпр); Асоціація директорів з питань медіа (Німеччина); Рада з питань телебачення і радіо (Данія); Орган з питань технічного нагляду (Естонія); Аудіовізуальна рада Каталонії (Іспанія); Національне управління з питань ринку і конкуренції (Іспанія); Вища аудіовізуальна рада (Франція); Ofcom (Великобританія); Національна рада з питань телебачення і радіо (Греція); Агентство з питань електронних медіа Республіки Хорватія (Хорватія); Орган з питань телебачення і радіомовлення Ірландії (Ірландія); 2-й Орган з питань телебачення і радіо (Ізраїль); Ісландська комісія з питань медіа (Ісландія); Незалежний орган з питань телебачення і радіо Люксембургу (Люксембург); Комісії з телебачення і радіомовлення Литви (Литва); Агентство з питань електронних ЗМІ (Чорногорія); Агентство з питань аудіо- та аудіовізуальних медіа послуг (Македонія); Орган з питань телерадіомовлення Мальти (Мальта); Комісія з питань медіа (Нідерланди); Орган з питань медіа Норвегії (Норвегія); Крайова рада з телебачення і радіомовлення (Польща); Регуляторний орган з питань електронних ЗМІ (Сербія); Національна аудіовізуальна рада (Румунія); Агентство з питань комунікаційних мереж та послуг (Словенія) і Рада з питань телерадіомовлення і ретрансляції Словацької Республіки (Словаччина).

I: ЗАХИСТ НЕПОВНОЛІТНІХ ВІД КОНТЕНТУ В РЕАЛІТІ-ШОУ І ТАЛАНТ-ШОУ

1. Нормативна база

Переважна більшість членів EPRA відповіла, що реаліті-шоу і талант-шоу регламентуються загальними положеннями про захист неповнолітніх від шкідливого контенту, які застосовуються до будь-яких інших аудіовізуальних програм, а також, що не існує спеціальних положень, які присвячені цьому специфічному контенту.

Це, мабуть, означає, що реаліті-шоу і талант-шоу добре охоплюються безліччю критеріїв, кінцевою метою яких є забезпечення того, що неповнолітні не піддаються діям, які можуть серйозно погіршити їх моральний, розумовий і фізичний розвиток, а також забезпечення захисту від контенту, який не підходить для дітей, такий як насильство і небезпечна поведінка, нагота і сексуальний характер, образливі вирази, зловживання алкоголем, куріння тощо. Такі елементи дійсно часто присутні у багатьох формах реаліті-шоу і талант-шоу.

На додаток до «звичайних підозрюваних», що можуть ймовірно завдати шкоди розвитку неповнолітніх, реаліті-шоу може привести до додаткових проблем. Як зазначив німецький DLM, питання, поставлені на карту в реаліті-шоу і талант-шоу, як правило, відносяться до людської гідності або їх шкідливий вплив, зокрема, на неповнолітніх. У Німеччині це розглядається Міждержавним договором про людську гідність і захист неповнолітніх у телерадіомовленні і телемедіа. З точки зору оцінки реаліті-шоу і талант-шоу, відповідні положення цього Договору передбачають, що «будь-який зміст, який може завдати шкоди розвитку дітей і підліткам, соціально компетентних членів суспільства... не завдаючи шкоди неповнолітнім, передбачає наявність ризику в його наслідках щодо захисту неповнолітніх». Такий контент може транслюватися, якщо діти або підлітки певної вікової групи не можуть бачити або чути цей контент.

Кілька членів EPRA, на додаток до загальних правил, або мають деякі більш конкретні положення про реаліті-шоу та талант-шоу, або беруть до уваги деякі специфічні особливості цих програм. Деякі вказують на важливий аспект, який буде вивчатися в подальшому в роботі, тобто вони визначають концепцію відмінності, заснованої на сприйнятті реальності. Наприклад, в Румунії існує зобов'язання позначати будь-які реаліті-шоу, сценарій яких заснований на фактах або на реальних ситуаціях, з чітко видимою позначкою «Ця програма є фікцією», на початку і в кінці шоу, а також після кожної рекламної перерви.

У Боснії і Герцеговині, Сербії і Чорногорії, положення, які спрямовані на реаліті-шоу мають ще більш конкретний характер. Регуляторним агентством з комунікацій (Боснія і Герцеговина) введено обмеження в момент їх мовлення про те, що реаліті і «псевдореаліті» програми можуть транслюватися тільки з 24:00 до 06:00 години, якщо вони не транслюються в закодованому вигляді, що є «вододілом» стосовно програм, позначених як 18+.

Проте це обмеження застосовується лише до певних типів реаліті програм, відповідно до визначень, наведених в Кодексі про аудіовізуальні та радіо медіа послуги: «Для цілей цього положення, визначення реаліті програм було обмежено нібито непідготовленими версіями цього телевізійного жанру, які показують життя групи учасників в ізольованому просторі, які постійно перебувають в зоні відеокамер і мікрофонів, а також, які намагаються виграти або конкурують за приз. Псевдореаліті програми визначаються як скриптові програми, що відображають або реконструюють справжні події або повністю вигадані, хоча подібні до реальності ситуації, акцентом яких є драми і конфлікти, наприклад, перелюбство, злочинні дії, складні життєві ситуації тощо».

Подібний «вододіл» застосовується в Чорногорії: реаліті-шоу та їх оголошення повинні бути позначені такими, що не підходять для аудиторії у віці до 18 років і транслюється з 23:00 до 06:00 годин, псевдореаліті-шоу повинні бути позначені такими, що не підходять для аудиторії у віці до 16 років і можуть транслюватися тільки між 22.00 і 6:00. Вони також визначають цілі цього вододілу: «Реаліті-шоу визнаються як контент, що зображується головним чином з метою розваги, де один або декілька учасників поводяться природньо або у штучно створеному середовищі, в конкретних життєвих ситуаціях (наприклад, спільне проживання в певному співтоваристві, взаємне спілкування, робота, дозвілля, вирішення деяких певних або непередбачуваних конкретних проблеми, тощо), спонтанно або іншим способом, протягом певного періоду часу, де учасники беруть участь, як правило, для того, щоб отримати певну матеріальну або нематеріальну вигоду», в той час як «псевдореаліті-шоу визначається як контент, що зображує деякі справжні або фіктивні життєві ситуації, відповідно до заздалегідь підготовленого сценарію».

У Сербії регулятор прийняв Звід правил щодо захисту неповнолітніх прав з точки зору надання медіа-послуг, що встановлює детальні вимоги до змісту реаліті-шоу: «Зміст реаліті програм є невідповідним для неповнолітніх у віці до 16 років, якщо вони показують грубу поведінку, яка не є актом агресії, або образа когось, або показ споживання алкогольних напоїв, за винятком, якщо такий момент вилучений із запису або повністю покритий за допомогою високочастотного сигналу (тон звукового сигналу), помутніння зображення або іншим подібним методом.

Контент реаліті програми є непридатним для осіб у віці до 18 років, якщо він показує насильство, грубі вирази, що є актом агресії, тобто для образливих цілей; куріння, надмірне вживання алкогольних напоїв або оголеного людського тіла.

Контент реаліті програми не може відображати серйозне насильство, сексуальність, наркоманію, а також будь-яку поведінка, що представляє собою розпалювання ненависті або яке ображає людську гідність чи інше право людини.

Якщо ескалація насильства або непристойності зроблена з метою образи, а реаліті програма транслюється (на живо), постачальник медіа послуг зобов'язаний негайно припинити мовлення, якщо він не може іншим чином не показувати таку поведінку (наприклад, відключення звуку, зміна персоналу тощо)».

Як у випадку юридичних положень, більшість членів EPRA не мають ніяких нормативно-правових актів, що конкретно стосуються реаліті-шоу і талант-шоу. Деякі члени зазначили загальні рекомендації або керівництва з різних аспектів захисту неповнолітніх, таких як вік класифікації, планування, маркування, або потенційно шкідливі елементи, такі як насильство, образа, страх тощо, які застосовуються до всього контенту.

Є два винятки:

У 2014 році у Німеччині, органи у сфері медіа спільно з Німецькою асоціацією комерційних мовників VPRT розробили керівні принципи щодо виявлення скриптових реаліті програм.

Комерційні мовники погодилися вставити повідомлення в кінці таких програм (наприклад, «всі особи в цій програмі є вигаданими», або «зображувані події є переповіданням»).

У листопаді 2015 року в Сербії, через велику кількість реаліті-шоу в програмах національних мовників, регулятор прийняв Рекомендацію щодо відповідного періоду часу для мовлення реаліті програм. Рекомендованим періодом, в якому  повинні транслюватися реаліті програми є часова межа з 11 вечора до 6 ранку, та з віковою позначкою -18.

2. Інші проблеми, які пов’язані з контентом реаліті-шоу

Захист неповнолітніх, очевидно, є найбільш важливим пунктом у списку пріоритетів, коли мова йде про регулювання контенту реаліті-шоу і талант-шоу.

Однак відповіді на запитальник EPRA є доказом того, що існує безліч інших проблем, пов'язаних з цим типом програм. Наприклад, в Естонії була заклопотаність громадськості з приводу реаліті-шоу про сім'ї зі «складного соціального середовища». Регуляторне агентство з комунікацій (Боснія і Герцеговина) повідомило порушення питання людської гідності, зловживання алкоголем, сексизму та порядності, а також елементів мови ворожнечі серед учасників реаліті-шоу. Порушення людської гідності і етики в реаліті-шоу також були зареєстровані в Албанії. Французьким регулятором були розглянуті інші питання, такі як захист громадського порядку (підбурювання до правопорушень, небезпечного або антигромадянської поведінки), дискримінуючі заяви або поведінка, що може поставити під загрозу здоров’я людей.

Французький регулятор також розглянув питання, що стосуються гідності і прав людей (честь, репутація, недоторканність приватного життя, репутація), а також уявлення про роль жінок в цих програмах. На Мальті мало місце занепокоєння з приводу таких питань, як гіперсексуальність дітей, вживання алкоголю або гра в азартні ігри, питання конфіденційності, порядності і поганого смаку. У Литві основними питаннями, що стосуються небажаного контенту для широкої аудиторії є вульгарна поведінка, мова і жести, показ реального (неінсценованого) статевого акту між учасниками реаліті-шоу.

Деякі члени не вказали жодних особливих проблем, проте повинна бути загальна згода щодо спірного характеру деяких з цих шоу, принаймні, судячи з дискусії в широкій громадськості та медіа.

І останнє, але не менш важливе, кілька членів (Нідерланди, Ofcom-Швейцарія, Франція, Литва, Македонія) відзначили питання, що стосуються комерційних комунікацій (занадто багато комерційної експозиції, прихована реклама, порушення реклами, спонсорства та правил розміщення продукту). Це, звичайно, не викликає здивування і може бути проблемою в багатьох інших країнах, також, з огляду на популярність деяких з цих шоу, частки аудиторії та їх досить комерційний характер, особливо популярні талант-шоу, конкурси, кулінарні шоу тощо.

II. УЧАСТЬ НЕПОВНОЛІТНІХ У РЕАЛІТІ-ШОУ

1. Нормативно-правова база

З ростом популярності різних талант-шоу і розширення участі неповнолітніх дітей у конкурсах, спостерігається зростаюче занепокоєння з приводу адекватного захисту неповнолітніх в якості учасників цих програм. Відповіді членів EPRA на запитальник лише підтверджують цю проблему, через те, що багато членів згадують саме цей аспект регулювання даного типу контенту.

Дійсно, більшість респондентів стверджують, що в їх законодавстві та/або нормативно-правовій базі, існують правила щодо участі неповнолітніх у програмному контенті. 9 респондентів (Швейцарія, Данія, Естонія, Норвегія, Мальта, Ісландія, Хорватія, Македонія, Австрія і Словаччина) стверджують, що немає правил, які стосуються участі неповнолітніх. Автор зазначає, що формулювання питання може бути неоднозначним, і що респонденти, можливо, зрозуміли це питання як таке, що відноситься виключно до реаліті-шоу і талант-шоу. Більшість членів EPRA не мають ніяких певних правил або рекомендацій щодо участі неповнолітніх у реаліті-шоу і талант-шоу, але враховуючи характер цих шоу, загальні правила мають широке застосування для цих програма. Представлені правила включають в себе:

- загальне зобов’язання поважати людську гідність (Швейцарія-Ofcom, Литва, Польща);

- заборона будь-яких зловживань стосовно неповнолітніх, їх фізичного та емоційного благополуччя і гідності; або заподіяння невиправданих страждань або тривоги (Великобританія, Боснія, Греція, Болгарія, Сербія, Польща, Чорногорія); особлива уважність за участю особливо вразливих категорій неповнолітніх (Сербія);

- обов'язок отримати згоду батьків/опікуна/іншого законного представника для будь-якої участі неповнолітнього (Кіпр, Греція, Боснія, Румунія, Люксембург, Іспанія - Каталонія, Іспанія, Сербія, Чорногорія) і згоду неповнолітньої дитини (Ірландія, Франція); зобов'язання щодо надання всіх фактів, які є важливими для прийняття рішення про затвердження для участі в програмі (Сербія).

- захист приватного життя: особлива увага, коли дитині до 16 років, їх приватне життя ніколи не повинно бути необґрунтовано порушене (Ірландія); неповнолітні не повинні бути опитані щодо приватних справ сім'ї, ні за темами, які можуть бути поза їх судженням (Боснія); заборона трансляції імен, зображень або іншої інформації, яка ідентифікує неповнолітніх в кримінальному контексті, або оскарження питань їх опіки або батьківства (Іспанія-Каталонія);

- зведення до мінімуму драматизації або уникнення іронії, яка зашкоджує неповнолітньому, його/її майбутньому і перспективам особистісного зростання (Франція); участь можливо лише тоді, коли має користь для неповнолітнього (Кіпр); заборона використання сімейних конфліктів, щоб розважити аудиторію (Чорногорія);

- виробничі вимоги, правила, що стосуються залучення дітей, забезпечення того, щоб умови зйомки і питання були адаптовані до віку неповнолітнього (Франція); звертаючи особливу увагу на мову і комунікаційну етику в розважальних програмах або на виставках, організованих дітьми і для дітей (Албанія).

У деяких країнах, питання щодо участі неповнолітніх, зокрема, по відношенню до реаліті-шоу і талант-шоу, були розглянуті більш помітно. Франція, наприклад, на додаток до загальних правил про участь неповнолітніх у телевізійному мовленні, має правила, які застосовуються спеціально для реаліті-шоу і були розроблені регулятором (CSA) після перших показів цього типу програм у 2001 році. Пізніше CSА випустила рекомендацію, що враховує всю сферу щодо трансляції Loft Story (французьке реаліті-шоу) або планують трансляцію реаліті-шоу, встановивши вимогу, що людям, які беруть участь в цих виставках, повинна бути надана можливість сховатися від очей глядачів в деякі моменти дня. CSA також зобов'язала канали не схвалювати видворення учасників шоу. Положення щодо показу алкоголю і тютюну в реаліті-шоу було включено в 2008 році.

Крім цих письмових положень, CSА провело серію слухань на тему реаліті-шоу в 2011 році, в ході якого французький регулятор зустрівся з виробниками-компаніями, телеканалами, асоціаціями з питань сім'ї, дослідниками. В кінці цього циклу CSA видало декілька рекомендацій. Вони стосуються кадрової, медичної і психологічної допомоги, що надається учасникам, а також захисту молодої аудиторії. У 2013 році після декількох випадків, які вказували на труднощі застосування деяких положень, що стосуються участі неповнолітніх, CSА провело нову серію слухань, щоб обговорити з усіма зацікавленими сторонами еволюцію реаіліті-шоу та їх регулювання, з висновками розглянути питання про рекомендацію ad-hoc та/або створення доброї практики.

Сербський регулятор (REM) повідомляє про деякі додаткові вимоги, які є цікавими в контексті реаліті-шоу і талант-шоу: «Неповнолітні у віці до 14 років не можуть брати участь у програмі, що відбувається в прямому ефірі після 22:00. Неповнолітні у віці до 14 років не можуть брати участь в  програмі, яка відноситься до реконструкції злочину, насильства або драматичних трагічних подій. Неповнолітні не можуть брати участь в програмі, яка має відношення до сімейного конфлікту, в якому він/вона прямо або побічно бере участь. Коли справа доходить до нагородження неповнолітніх, таких як талант-шоу, звід правил визначає правомірність нагород, їх характер, форму, якість та інші характеристики, що повинні відповідати віку неповнолітнього».

Що стосується необов’язкових документів стурбовані тим, грецький NCRTV видав рекомендацію, яка крім усього іншого забезпечує, зокрема, для реаліті-шоу і талант-шоу, що особлива увага повинна бути здійснена постачальниками аудіовізуальних послуг (далі – АВП), про те, що неповнолітні, які беруть участь в таких програмах, представлені у спосіб, який відповідає їхньому емоційному і когнітивному розвитку. Провайдери АВП не повинні просувати моделі поведінки, які не відповідають віку неповнолітніх, що беруть участь в програмі.

На Кіпрі уповноважений із захисту прав дітей видав керівні принципи, що стосуються участі неповнолітніх в талант-шоу (серпень 2015).

Деякі інші члена також підготували неофіційні документи щодо цього питання. CAC (Іспанія), CRA (Боснія) і Oфком (Великобританія) опублікували рекомендації про участь неповнолітніх у телевізійних програмах, знову ж таки в загальних рисах, та не присвячених виключно реаліті-шоу і талант-шоу.

Керівництво Ofcom щодо правил 1.28 і 1.29 - Залучення людей у віці до вісімнадцяти років у програмах детально зображено і встановлює деякі кращі практики галузі та рекомендовані заходи, які охоплюють всі етапи виробництва: підготовка виробництва (документовані керівні принципи для внутрішніх і незалежних виробничих бригад, перевірки, оцінка ризиків - фізичні та емоційні/психічні, консультації експертів, облік, спілкування з неповнолітніми учасниками, батьками і опікунами); в процесі виробництва (єдина точка контакту, експертна підтримка, вплив різних форматів (наживо, з аудиторією, конкурси), а також після виробництва (моніторинг наслідків, професійної підтримки, консультування щодо впливу соціальних медіа).

Болгарські критерії (критерії оцінки контенту, який може мати несприятливий вплив на дітей або може поставити під загрозу заподіяння шкоди їх психологічного, фізичного, морального чи соціального розвитку, прийняті в партнерстві з Державним агентством з захисту дітей) також передбачають, що провайдери медіа-послуг гарантують, що коли дитина знаходиться за межами його/її звичайного середовища, він/вона може мати контакти з його/її сім'єю, родичами, представниками або іншими особами, які піклуються про нього/неї протягом усього часу. Провайдери також зобов'язані забезпечити здорове та безпечне навколишнє середовище для дитини, коли вона бере участь у програмі. Діти також повинні мати можливість покинути приміщення студії.

З іншого боку, деякі члени, такі як VRM (Бельгія) повідомляють, що їх законодавство не містить норми про участь неповнолітніх у телевізійних програмах, так як це регулюється відповідно до загального законодавства про працю та зайнятість. Крім того, в Ізраїлі участь неповнолітніх у програмі регулюється відповідно до законодавства про зайнятість молоді.

2. Норми дитячої праці

І справді, наявність правових гарантій, які стосуються питань дитячої праці мають першочергове значення. Хоча це конкретне питання не входить до сфери регулювання і НРО не є відповідальними за їх впровадження. Тим не менш, важливо відзначити це питання коли мова йде про регулювання участі неповнолітніх у програмному контенті. Такі питання, як ліцензування дитячої праці, норми робочих годин та дружні відносини є вкрай важливими для запобігання будь-якого роду зловживань чи експлуатації, а також мають кінцеву мету, яка полягає у забезпеченні загального благополуччя дітей та захисту їх інтересів, що входить в те, що регуляторні органи роблять відповідно до своєї сфери.

Багато респондентів відповіли, що питання стосовно виступів (показу) дитини охоплює трудове законодавство у їхніх країнах. Нижче наведені відповіді виділяють наважливі питання, які охоплюють деякі із цих положень.

У Нідерландах, основним принципом є те, що діти молодше 13-ти років не мають права працювати взагалі, проте може бути виняток лише тоді, коли вони хочуть брати участь у кіно, телевізійних програмах, показах мод, музичних-шоу чи концертах з метою захисту їх як артистичних та талановитих дітей, а також культурного і (мистецького) сектору. У цьому випадку, продюсер повинен подати заявку на отримання пільги до Інспекції із соціальних питань та праці, до встановленого порядку, у тому числі надати докази та розробити вид програми, у якій братиме участь дитина, а також надати дані стосовно пов'язаних з участю ризиків та заходи задля запобігання цих ризиків; метод стосовно відбору та участі у програмі та у який спосіб будуть організовані репетиції; специфіку роботи та періоди відпочинку; точний розклад та місце, де виконується робота; способи організації наставництва/дружніх відносин, тощо.

Існують також обмеження стосовно тривалості та частоти роботи (щорічно/щотижнево/щоденно), а також години відпочинку у залежності від віку дитини.

Для дітей віком від 13 до 16 років, немає загальної заборони на працю, проте умови роботи повинні бути приведені у відповідність до особливостей ситуації. У цьому випадку застосовується Спеціальне положення про дитячу працю з конкретними нормами, які захищають інтереси дітей.

У Німеччині, Федеральний закон про працевлаштування неповнолітніх також передбачає деякі часові обмеження з точки зору участі неповнолітніх у програмному контенті: дітям віком від 3 до 6 років дозволено брати участь у програмному контенті протягом 2 годин у період з 8.00 до 17.00; дітям віком від 6-ти років та старше дозволено брати участь у програмному контенті до 3 годин у період з 8.00 до 22.00. Контроль за цими положеннями лежить на відповідальності відповідного органу на рівні різних федеральних земель (наприклад, промислова інспекція, відомство з нагляду за торгівлею).

Також в Ірландії та Великобританії, відповідне законодавство стосовно працевлаштування дітей передбачає необхідність отримання відповідних ліцензій, а також цілу низку вимог щодо днів та годин роботи та періодів відпочинку відповідно до вікових груп. Існує також вимога, відповідно до якої дитина-виконавець протягом усього часу повинна перебувати під наглядом наставника, якщо вона не знаходиться під безпосереднім наглядом батьків чи вчителя зі своє школи або ж домашнього репетитора. Функції наставника передбачають турботу та нагляд за дитиною задля забезпечення її здоров’я, комфорту, відносин та морального благополуччя.

ІІІ. ДОСВІД

1. Форми

Частина такого явища, як реаліті-ТВ полягає в тому, що воно є широко розповсюдженим, приймає різні форми та продовжує поширюватися. Багато реаліті-шоу мають ліцензовані формати та транслюються у декількох країнах. З метою отримання відчуття їх великого масштабу та широкої присутності, нижче наводиться підбірка реаліті-шоу та талант-шоу, які транслюється у цей час за інформацією членів EPRA:

-       Кіпр: The musical kids (Музичні діти), Dancing Junior (Дитячі танці)

-       Ізраїль: Survivors (Ті, хто залишилися в живих), Bake of (Випічка), Backing show (Шоу-супровід), The amazing race (Дивовижні перегони)

-       Румунія: Romania's Got Talent (Румунія має талант), The Voice Kids (Голос - діти), Next Star (Наступна зірка), Master Chef (Мастер шеф), Celebrity Farm (Знаменитість на фермі), Survivors (Ті, хто залишилися в живих), X-Factor (X-фактор), Game of Chefs (Гра шеф-кухарів)

-       Норвегія: Paradise Hotel (Райський готель), Idol (Кумир), Norway's toughest (Найскладніше в Норвегії), Swedish Hollywood wives (Шведські дружини Голлівуду), 71 degrees North (71 градус північніше), Master Chef (Мастер шеф)

-       Данія: X-Factor (X-фактор) та інші різновиди талант-шоу

-       Естонія: місцевого виробництва: Ajujaht 2016 (Brain hunt 2016) (Мозковий бій), Parim pakkumine (Best bid) (Найкраща ставка), Kodutunne (Home feeling) (Почувай себе, як дома), Eesti halvim autojuht (Estonian worst driver) (Найгірший естонський водій), Klassikatähed (Stars of Classics) (Зірки класики), Naabrist parem (Better than Neighbor) (Краще, ніж сусід), Tütardega metsikus looduses (In Wild Nature with Daughters) (У пустелі з дочками), Kaks kanget Indias (Two Strongs in India) (Двоє сильних в Індії), адаптовані до за кордонного: Toddlers and Tiaras (Малюки і діадеми), Bachelor (Холостяк), My Naked Secret 2 (Мій оголений секрет -2), Master Chef (Мастер шеф), America´s Next Top Model 17 (Наступна 17-річна топ-модель Америки), Kitchen Nightmares (Жахіття кухні), Celebrity Wife Swap (Обмін дружин знаменитостей), Vacation in Mexico (Канікули в Мексиці)

-       Словаччина: The Farm (Ферма), Shopping maniacs (Маніяки покупок), Master Chef (Мастер шеф)

-       Ірландія:The Voice of Ireland (Голос Ірландії), Operation Transformation (Операція перетворення), Dragon's Den (Лігво дракона)

-       Боснія і Герцеговина: Big Brother (Великий брат), The Farm (Ферма),Balkan Cheaters (Балканські шахраї)

-       Бельгія (Фламандська спільнота): X-Factor (X-фактор), Temptation Island (Острів спокуси), The Voice (Голос), Master Chef (Мастер шеф), Mijn Popup Restaurant (Поява мого ресторану) та Komen Eten of Belgium (Звідкіля береться їжа Бельгії)

-       Великобританія: Britain’s Got Talent (Британія має талант), X-Factor (X-фактор),Big Brother (Великий брат), The Voice (Голос), I’m A Celebrity…Get Me Out of Here! (Я знаменитість. Витягни мене звідси), Made in Chelsea (Виготовлено в Челсі), The Only Way is Essex (Єдиний шлях Ессекс)

-       Німеччина: Berlin Tag und Nacht(Берлін вдень і вночі), Köln 50667 (Кельн 50667), Shopping Queen (Королева покупок), Das perfekte Promi-Dinner (Ідеальна вечеря зі знаменитістю), Voice of Germany (Голос Німеччини), Deutschland sucht den Superstar (Німеччина шукає суперзірку), Ich bin ein Star, holt mich hier raus (Я знаменитість. Витягни мене звідси), Supertalent (Супер талант)

-       Болгарія: Big Brother (Великий брат), Master Chef (Мастер шеф), Stellar Interns (Зіркові інтерни), Bulgaria seeks talent (Болгарія шукає талант), Nightmares in the kitchen (Жахіття на кухні), Your face sounds familiar (Ваше обличчя видається знайомим)

-       Франція: Les Anges de la téléréalité (реаліті-шоу Ангели), Les Marseillais (Марсель), Koh Lanta (До Ланти), The Island (Острів), Bachelor le Gentleman Célibataire (Самотній холостяк-джентльмен), The Voice or La Nouvelle Star (Голос нової зірки), Super Kids (Супер діти)

-       Швейцарія: Switzerland seeks the Superstar (Швейцарія шукає супер зірку), The biggest Swiss talents (Найбільші швейцарські таланти), The Voice of Switzerland (Голос Швейцарії), The Bacherlorette (Дівич-вечір)

-       Хорватія: Big Brother (Великий брат)

-       Албанія: Little Genius (Маленький геній), The Voice of Albania (Голос Албанії)

-       Сербія: дві стандартні реаліті-програми, п’ять програм талант-шоу та вісімнадцять програм, які містять деякі характерні риси для реаліті-шоу.

-       Мальта:дві реаліті-програми, одна транслюється комерційною станцією, інша суспільним мовником.

-       Ісландія: Biggest loser (Найбільший невдаха), Iceland got talent (Ісландія має талант), The Voice (Голос)

-       Македонія: музичні талант-шоу, Exchanging the Wife (social experiment show) (Міняю жінку), Hot Kitchen (Гаряча кухня), Labor Action (home improvement) (Трудова діяльність – ремонт квартири), DNA (discovering fatherhood of children) (Батьківство серед дітей)

-       Австрія: Dancing Stars (Танці з зірками), Wirt sucht Frau (Фермер шукає дружину), Teenager werden Mütter (Підліткові матері), 2 Minuten, 2 Millionen (2 хвилини, 2 мільйони)

-       Чорногорія: реаліті-шоу The Farm (Ферма), DNA (Батьківство серед дітей), талант-шоу: Pink’s Stars (Зірки Pink), Pink’s Little ВStars (Маленькі зірки Pink), Grand’s Stars (Видатні зірки), Your Face Sounds Familiar (Ваше обличчя видається знайомим), Some New Kids (Деякі нові діти)

-       Словенія: Big Brother (Великий брат), Once upon a time (Одного разу), Battle of couples (Битва пар), Master Chef(Мастер шеф), Look who's cooking (Подивіться, хто готує), Mom is cooking better (Мама готує краще), Slovenia's got talent (Словенія має талант) та Famous face has its own voice (Відомі особи мають свій власний голос)

-       Іспанія: Master Chef (Мастер шеф),X-Factor (X-фактор), Top Dance (Топ-танці), Got Talent (Маємо талант), Survivor (Той, хто залишився в живих)

На даний час, ні реаліті-шоу, ні талант-шоу не транслюються у Греції та Каталонії. Люксембург, Боснія і Герцеговина та Ірландія повідомляють, що багато реаліті та талант-шоу транслюються із сусідніх країн через кабельне та супутникове телебачення, а також за допомогою інших платформ. Можна припустити, що ці шоу, які вироблені та спочатку транслюються у сусідніх країнах, мають велику глядацьку аудиторію з урахуванням мови та культурного контексту.

Наведений вище перелік показує, що концепція досить різноманітна і включає в себе широкий спектр програм різних видів та жанрів. У цьому контексті, голландський регулятор CvdM піднімає дуже актуальне питання, а саме: «Реаліті ТБ»- це широке визначення, яке може включати в себе безліч різних видів програм. Деякі формати базуються на так званому «закритому чи вимушеному середовищі» - це такі аналогічні програми, як Big Brother (Великий брат) чи Temptation Island (Острів спокуси). У цих видах програм, люди змушені жити разом у визначеному місці і повинні вирішувати різні проблеми та/чи можуть бути усунені аудиторією.

Крім того, у Вас є також більш постановочні реаліті ТБ- програми, такі як:

-       Програми, що зображують сім'ї, які емігрують до іншої країни.

-       Програми, в яких уважно слідкують за людьми, які намагаються створити новий бізнес.

-       Шоу, в яких у людей беруть інтерв’ю під час поїздки у таксі, які не знають, що їх знімає камера.

-       Програми, які знімаються в аеропорту, зображуючи людей, які зустрічають чи прощаються зі своїми коханими.

Таким чином, цей перелік програм, який стосується жанру реаліті ТВ є надто довгим.

Французький регулятор CSA, після проведеного колективного обговорення у 2011 році, зазначає, що концепція реаліті ТВ має дворівневе визначення:

-       Обмежений підхід, який може включати лише шоу, які базуються на принципі утримання/ізоляції;

-       Більш широкий підхід, з не чіткими ознаками, які можуть включати «шоу з репетиторства», талант-шоу, документальні фільми, основані на реальності і т.д.

Також, CSA визнав існування двох тенденцій, проте не давав формального і точного визначення реаліті-шоу.

Сербський регулятор REM провів велике дослідження стосовно реаліті-шоу у 2015 році і дійшов до висновку, що існує стандартна форма для реаліті-шоу(«контент який головним чином існує заради розваги та показує спосіб, як один чи декілька учасників поводяться у природному чи штучно створеному середовищі (наприклад, штучно створена спільнота людей у фізично обмеженому просторі) заздалегідь за певних умов, спонтанно чи в інших випадках виникнення конкретних ситуацій (співіснування людей у конкретній спільноті, при взаємному спілкуванні, у роботі, дозвіллі, при вирішенні тих чи інших питань або непередбачених практичних проблем життя і т.д.) у певний період часу, і де учасники, як правило, беруть участь з метою отримання певної матеріальної чи нематеріальної вигоди») та інші форми, які використовують при деяких характерних ознаках для стандартної форми. Дослідження пропонує дев’ять підвидів цієї другої групи: конкурентні реаліті, реаліті як соціальний експеримент, реаліті-шоу про перетворення особистості, реаліті стосовно оновлення життя чи робочого середовища, реаліті, основані на документальному підґрунті, реаліті про первинні відносини, реаліті-ігри, псевдодокументальне реаліті та приховані камери.

Також у Боснії і Герцеговині та Чорногорії спостерігається поява так званих «псевдо-реаліті» програм, які насправді є програмами за сценарієм і навіть не показують «реальних» людей – проте відображають чи то відтворення справжніх подій чи то абсолютно вигаданих, але дуже подібних до ситуацій у реальному житті, та увага яких зосереджена на драмах і конфліктах. Особливо характерним для цих програм, у тому числі і для їх контенту, є те, що вони представлені у вигляді реаліті-шоу і сприймаються глядачем, як реальність.

Ofcom також згадує про так звані, документальні телепрограми з «прихованою камерою» (вирішення конкретних напрямків працевлаштування, соціальних питань, соціальних груп і т.д.) і) та «інсценовані реаліті-шоу», такі як Made in Chelsea (Виготовлено в Челсі) та The Only Way is Essex (Єдиний шлях Ессекс).

На основі наданих відповідей, можна зробити висновок, що термін «реаліті програма» не означає жанр, проте швидше за все є широким різновидом програми, до якої належать різні жанри (розважальні, ігри, документальні, серіали…) часто навіть змішані жанри.

(Не вичерпний) перелік включає в себе декілька видів:

-       Формати закритого чи вимушеного середовища (вид Big Brother (Великий брат))

-       Талант-шоу включаючи конкурси талантів з пісень та танців

-       Змагання

-       Кулінарні шоу

-       Створення нового іміджу, втрата ваги та інші.

-       Знайомство чи шоу з пошуку партнерів

-       Постановочні чи інсценізовані шоу

-       Документальні телепрограми з «прихованою камерою»

-       «Псевдо-реаліті» програми

-       Інші

Вони можуть сильно відрізнятися за жанром, виробництвом чи цільовою авдиторією, можуть бути постановочними або ні, інсценізованими або ні, проте спільним у них є те, що вони зображають або вигадують реальні події та людей чи то анонімних чи то відомих та представляють їх аудиторії, як у реальному житті.

2. Жанр, формат, контекст

Питання «Чи вважаєте Ви, що визначення формату/жанру є важливим підходом при регулюванні реаліті-шоу?» спрямоване на формування поглядів та перспектив чи їхнього спеціального формату, що виправдало б особливий підхід при регулюванні. Зокрема, мета полягала в тому, щоб з'ясувати, чи є їхні характерні риси/ситуативні чинники – такі як сценарій на противагу непрописаному змісту, реальність на противагу сприйнятій реальності – беруться до уваги при регулюванні реаліті-шоу та талант-шоу.

Відповіді надані членами EPRA, загалом відображають той факт, що цей вид програми розглядається, як будь який інший з огляду на захист прав неповнолітніх, тобто регулятори не мають конкретного підходу до регулювання реаліті-шоу та конкурсів талантів, які б ґрунтувалися на визначеному жанрі.

Ця точка зору чітко озвучена деякими членами. Зокрема, швейцарський регулятор Ofcom зазначив: «Ми скептично ставимося до певного регулювання розважальних форматів, оскільки це автономія мовників стосовно редакції та програмування, а також свобода медіа, яка гарантується Конституцією Швейцарії. Більше того, ми дотримуємося цієї думки, як і зараз, що повинні бути основні правила та принципи, які будуть застосовуватися до усіх видів форматів програм, такі як, повага до людської гідності, захист прав неповнолітніх, захист внутрішньої і зовнішньої безпеки,заохочення до вільного формування думок за допомогою всебічної інформації та різноманітності засобів масової інформації і так далі.»

Ірландський регулятор BAI теж висловився проти визначення жанру у рамках регулювання: «У рамках регулювання, BAI не визначає програмні жанри. Ми вважаємо, що, окрім законодавчих визначень, термінів, наприклад, “реаліті-шоу та талант-шоу” слід їх тлумачити у відповідність до їхньої суті та звичного загального значення або/та їхнього значення відповідно до контексту мовлення. Цей підхід покликаний відобразити гнучкий характер контенту та формату програми, а також дозволити, щоб кожна програма розглядалася індивідуально у конкретному випадку. Ми не стоїмо на стороні внесенні визначень у контексті регулювання реаліті-шоу.»

Однак, для багатьох респондентів регулювання жанру чи формату є дуже відносним у якості контекстного фактору, разом з цілою низкою інших факторів, які враховуються при проведенні оцінки контенту.

Ірландський регулятор BAI, наприклад, заручається наступними контекстними факторами:

- час, протягом якого транслюється програма;

- вид програми (контент, жанр, пряма трансляція, попередньо записана чи повтор);

- ймовірні очікування від аудиторії, як до суті конкретної програми або ж послуги широкомовної передачі;

- використання інформації та рекомендацій аудиторією та ступінь, в якій мірі контент було доведено до відома аудиторії заздалегідь (за допомогою акустичного чи іншого попередження або через позначення візуального символу у випадку телевізійної програми) щоб дозволити глядачеві або слухачеві зробити усвідомлений вибір;

- імовірність того, що особи, які не знають суті ненавмисного впливу контенту за їх власними діями стосовно цього контенту;

- вид каналу чи послуги на якому транслювався програмний матеріал;

- чи були скарги на включений програмний матеріал, який був редакційно виправлений; і

- ймовірний розмір і склад аудиторії для цього програмного матеріалу.

Суттєвий контекстний фактор по відношенню до проведення оцінки контенту реаліті-шоу та талант-шоу, показує, що контент може бути як постановочним (за сценарієм) так і ні, та чи сприймає аудиторія контент, про який йде мова, як реальний чи вигаданий. Наприклад, кваліфікаційна система Нідерландського інституту класифікації аудіовізуальних засобів масової інформації (NICAM) Kijkwijzer розглядається, як правило, у якості відповідного показника.

Одним з висновків вищезгаданого дослідження стосовно реаліті-шоу, проведеного регулятором Сербії REM зазначено, що це не дуже важливо, правдива чи за сценарієм («псевдо») реаліті-програма, проте має значення чи сприймає середньостатистичний глядач/слухач її як реальну. У цьому контексті, боснійський регулятор CRA опублікував Рекомендації стосовно класифікації телевізійного контенту, які були розроблені фахівцем у сфері вікової психології. Ці рекомендації містять роз’яснення, яким чином неповнолітні сприймають цей конкретний вид програми: «Відповідно до спеціаліста у сфері вікової психології, діти певної стадії розвитку вірять тільки в те, що бачать, так як сприйняття є їхньою домінуючою функцією. Вони не в змозі сприйняти такі види програм на критичній відстані, що означає що їхні основні критерії судження базуються на тому, що вони побачили та яким чином вони пережили на собі переглянутий контент».

3. Популярність

Якщо існує один загальний висновок, який можна підсумувати з відповідей членів EPRA у цій частині запитальника, так це те, що реаліті-шоу та талант-шоу – є надзвичайно популярними. Так, як реаліті-телебачення є досить широким поняттям, популярність цих шоу також сильно відрізняється. Зокрема, талант-шоу видаються дуже модними.

Відповідно до звітів голландського регулятора CvdM:

«Utopia (Утопія) в ефірі найбільшого комерційного голландського телеканалу, яка близька до концепції Big Brother (Великий брат); група людей зачинена в будинку, займає близько 10% частки ринку з моменту випуску уже багато років.

Талант-шоу та інші програми з елементом відбору кандидатів є в цілому достатньо популярні. Наприклад, The Voice of Holland (Голос Нідерландів) привернула увагу в максимальному близько 40% глядачів. Інший відбір на основі шоу Wie is de Mol: Who is the Mole (Хто є кротом)…Протягом багатьох років ТВ-шоу виходить в ефір, воно стало дуже популярним і займає також свою частку ринку в розмірі близько 40%».

Македонські колеги також погоджуються, що талант-шоу досягають більш високої популярності, в той час як популярність різновиду програми Big Brother перебуває у стані занепаду.

В цілому, більшість реаліті-шоу та талант-шоу є дуже популярними, сягнувши найвищого рейтингу серед глядача. В Ірландії, наприклад, фінали деяких з цих шоу часто входять в топ-25 шоу року, які найбільше переглядаються. У Польщі, найбільш популярними є талант-шоу з рейтингом до 18% (2,6 мільйон людей), дальше слідують кулінарні шоу за участю дітей , до 15% (2,1 мільйон людей).

Навіть якщо точні дані про їхні рейтинги та споживання не доступні,можна з упевненістю сказати, що ці шоу у цілому користуються величезною популярністю,а також вони викликають чимало суперечок. Це підтверджує той факт, що вони часто у значній мірі висвітлювалися в пресі та он-лайн медіа, які, в свою чергу, навіть сприяють їхній популярності. Іншим проявом їхньої популярності може бути кількість скарг, які подаються телеглядачами стосовно їхнього контенту, як зазначив французький регулятор CSA: «Слід зазначити, що реаліті-шоу часто є об'єктом скарг від глядачів стосовно вульгаризмів, конфліктів між учасниками, висвітлення “цінностей” тощо».

Також цікаво відзначити і те, що ці шоу, як видається, користуються великою популярністю серед дітей та молоді. У Німеччині, у 2015 році JIM Study висунув репрезентативну базу даних про споживання медіа дітьми від 12 до 19 років у Німеччині. Відповідаючи на питання про свої улюблені формати,підлітки згадують постановочні реаліті-шоу на четвертому місці (відразу після комедій, мультфільмів та серіалів на тему кримінал/таємниця). Коли їх запитали про найулюбленіші телевізійні програми, троє постановочних реаліті-шоу, здалося, були важливими: Berlin Tag und Nacht (Берлін вдень і вночі), Köln 50667 (Кельн 50667), Shopping Queen (Королева покупок). Постановочні реаліті-шоу часто найбільш популярні серед дівчат (22%) ніж серед хлопців (9%).

Явище талант-шоу та його популярність серед дітей та молоді було розглянуто в двох доповідях, підготовлених Європейською аудіовізуальною обсерваторією для Генерального директорату з питань зв’язку Європейської комісії (Дейрдре Кевін, Андре Ланге і Агнес І. Шнеебергер: «Аудіовізуальні медіа та молоді європейці – статус та тенденції медіа споживання», грудень 2012, ст. 25-26 та Дейрдре Кевін і Агнес І. Шнеебергер: «Діти та аудіовізуальні послуги – статус та тенденції медіа споживання та доступності послуг», квітень 2013, ст. 71).

Доповідь про молодь та споживання медіа, яка була завершена у грудні 2012 року показала, що талант-шоу входять у першу п'ятірку популярних програм у 26-ти опитаних країнах. Для дитячої аудиторії ця цифра становить 17 країн, трохи менше ніж серед молоді. Зокрема, перевагу надають трьом форматам:

-       «Має талант» дуже популярний у семи країнах: Болгарія та Румунія (1 місце); Великобританія, Бельгійська фламандська спільнота та Туреччина (12-14) та 2 місце; Італія (3 місце); Туреччина (5-11) 4 місце, Нідерланди (5 місце).

-       «Голос» досягнув топ-5 місце серед аудиторії у 2012 році в шести країнах: Великобританія (1 місце); Нідерланди («Голос діти» та «Голос Нідерландів» займають перше та третє місце); Франція та Словаччина (4 місце); Бельгійська фламандська спільнота та Фінляндія (5 місце).

-       - «X-Фактор» займає перше місце в Данії, Угорщині та Словенії та четверте місце у Великобританії.

4. Зв’язки з громадськістю

Популярність реаліті-шоу і талант-шоу неминуче пов'язана з різними суперечками, які зазвичай містяться онлайн і в соціальних медіа. Вони знаходяться у широкому продажі і широко обговорюються, деякі переходять межі і провокують реакцію. Проте трохи менше половини респондентів (14 з 31) на запитальник відповіли, що не було значного суспільного обговорення бо реакції щодо реаліті-шоу і талант-шоу в своїх країнах, за рідкісними виключенням онлайн дискусій.

Інша половина респондентів посилається на певні реакції і громадські дискусії, які найчастіше стосуються питань людської гідності, поводження учасників, побоювання з приводу потенційного шкідливого впливу на майбутнє дитини, і навіть використання тварин на телебаченні. Інші відомі проблеми включають в себе:

У Німеччині, Germany’s Next Top Model (Наступна топ-модель Німеччини) викликала дискусію з приводу того, що вимоги, які пред'являються до учасників (в основному жінок), які повинні були бути дуже худими, з довгим волоссям і відповідати певному ідеалу, представляють нереалістичний ідеал, до якого глядачі намагалися наслідувати, в результаті чого підлітки докладали надмірний контроль за вагою і це навіть призводило до випадків розладу харчової поведінки. Німецький аналог шоу краси США Nip and Tuck (Частини тіла) було звинувачено через ідею, що все, що не подобається глядачу стосовно його або її тіла, може бути виправлено шляхом хірургічного втручання. Методи втрати ваги у шоу «Найбільший невдаха» також зазнали критики в Ісландії.

У Франції мали місце обговорення в ЗМІ щодо нещасних випадків, пов'язаних з реаліті-шоу. Конкурсант наклав на себе руки після трансляції шоу, яке підняло тему психологічної допомоги, наданої учасникам. Зовсім недавно, у зв'язку зі смертю конкурсанта Koh-Lanta (Survivor) відбулось самогубство доктора програми.

Побоювання з приводу питань конфіденційності мали місце в Норвегії, зокрема, щодо договорів між учасниками і компанією-виробником або мовником, надаючи їм широкий дозвіл використовувати свої фотографії і імена в рекламних цілях за межами програми.

У деяких країнах, реаліті-шоу і талант-шоу привернули увагу відповідних установ або НУО:

У Боснії та Герцеговині останнім часом було багато суперечок навколо реаліті-шоу, які викликали масовий суспільний резонанс і вимогами до більш стійкої нормативно-правової діяльності та навіть закликами заборонити всі ці програми. Боснійський регулятор (CRA) отримав петицію від громадян, поданою однією з НУО, з вимогою, щоб одне з найбільш неоднозначних реаліті-шоу, яке транслюється в той момент, повинно бути або повністю заборонено або дозволено для показу лише після опівночі. Зрештою це призвело до «вододілів» для мовлення цих програм, які мали широку підтримку з боку широкої громадськості, а також деяких інститутів, таких як Уповноважений з прав людини.

Крім того, в Польщі, у 2014 році НУО подала петицію до польського парламенту проти участі дітей в реаліті-шоу.

Публічні дебати з цього питання часто організовуються в Сербії, останньою подією був круглий стіл, організований регуляторним органом, ОБСЄ та делегацією Європейської Комісії в Сербії.

Питання про захист дітей в цілому отримало багато уваги з боку уряду Великобританії. У 2011 році, наприклад, уряд випустив незалежний звіт під назвою «Комерціалізація і сексуалізація дитинства» автором якого є Reg Bailey (The Bailey Report). Одним з результатів опитування батьків, представленого в звіті, було відношення до обсягу і характеру сексуалізації контенту на телебаченні:

«(a) конкретне питання було виділено музичним виставам у сфері розваг і талант-шоу під час годин для сімейного перегляду. Там було розуміння того, що такі виступи були під сильним впливом контенту з вмістом сексуалізації і гендерних стереотипів у музичних кліпах, і що вони були більш «паскудними», ніж це було доречно для такого типу перегляду».

5. Випадки

Нижче наводиться добірка найбільш поширених питань, що розглядаються членами EPRA в конкретних випадках реаліті-шоу і талант-шоу, разом з деякими виділеними прикладами.

Питання контенту програми:

- Контент може порушити розвиток неповнолітніх: нагота і відвертий сексуальний контент, лихослів'я, непристойності, образливі і сексуально відверта мова, неприйнятний графік показу або маркування, зловживання алкоголем, насильство, провокаційний виступ, що є неприйнятним для сімейного перегляду (Словаччина, Ірландія, Боснія і Герцеговина, Великобританія, Сербія, Данія, Хорватія, Литва)

У Боснії та Герцеговині, надзвичайний випадок був щодо Balkan Cheaters (Балканські шахраї) у 2015 році:

«...так звані “псевдореальні” програми стосуються досліджень щодо уявних порушень подружньої вірності і часто включають в себе "секретно" зроблені сюжети, конфлікти, образи і фізичне насильство. Боснійський регулятор (CRA) обробив епізод трансляції о 14.00 годині, які включали сцени статевого акту з неповнолітнім, сцени фертильності і статевого акту. CRA провів консультації з професором університету психології розвитку, щоб дати свою думку про потенційний вплив цієї програми на неповнолітніх. Згідно з думкою експертів, цей контент не повинен був транслюватися, оскільки він була оцінений як контент, який може завдати серйозної шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку неповнолітніх та розуміється як контент, що виправдовує педофілію. В цьому випадку CRA наклав грошовий штраф».

- Про порушення людської гідності, знущальна поведінка учасників або принизливі коментарі

повідомили декілька членів EPRA (Кіпр, Словаччина, Болгарія, Франція).

У Німеччині мали місце деякі відомі випадки, в зв'язку з цим:

«У ряді випадків, Комісія з питань захисту неповнолітніх в ЗМІ (KJM) виявила, що реаліті-шоу порушує положення, що стосуються захисту неповнолітніх. Протягом декількох епізодів Deutschland sucht den Superstar (Німеччина має талант) потенційно погіршений влив на дітей у віці до 12 років не може бути виключений через зневажливе ставлення журі та редакційну розробку конструкції кастингу телевізійного мовника RTL, що було спрямоване на свідоме ставлення кандидатів на посміховисько. “Німеччина має талант” продовжує залишатися об'єктом пильної уваги для повідомлення дезорієнтації відносин. Головний ведучий разом з двома іншими членами журі часто показує своє ставлення  до кандидатів у відповідності з яким він коментує/показує/виставляє їх з метою приниження або висміювання моди. Це посилюється постпродукційними візуальними або звуковими засобами, що підкреслюють певні особливості конкретного кандидата.

У 2011 році, епізод в сценарному реаліті-шоу "Суперняня" був оцінений в KJM як порушення положень про людську гідність. У цьому конкретному епізоді, телекомпанія RTL неодноразово показала сцени, як матір загрожує, ображує і б'є своїх дітей у віці 3, 4 і 7 років. У 2014 році адміністративний суд Ганновера остаточно підтвердив оцінку KJM стверджуючи, що зазначений епізод порушив би людську гідність дітей».

-    Порушення прав людини і дискримінація, наприклад, по відношенню до жінок (Франція), геїв і лесбіянок (Ізраїль)

- Незаконні заходи, охорона громадського порядку, підбурювання до правопорушень, поведінка що може поставити під загрозу здоров'я учасників (Франція), кровозмісні відносини між двома учасниками (Іспанія). Цікавий приклад також цитується румунським NAC:

«Конкурсне реаліті-шоу "Four Weddings and a Challenge" (Чотири весілля і випробування) (що транслювалося у вересні 2015 року) випустила першу в світі передачу одностатевого весілля в Румунії. Одностатеві шлюби не мають юридичного статусу в Румунії, і було отримано понад 2000 скарг. Рада прийняла рішення оштрафувати телекомпанію».

Питання, пов'язані з участю неповнолітніх:

- Захист психічного і фізичного здоров'я учасників. Грецький регулятор (NRCT) повідомляє про випадок:

«Протягом 2008 року постачальником аудіовізуальних медіа послуг транслювалась програма під назвою "Baby Dance" (Дитячі танці) з 22:00 до 23:45 години. Діти у віці від шести до одинадцяти років брали участь в програмі,змагалися в традиційних і сучасних танцях. Нагородою для учасників було їх право на участь у міжнародних змаганнях, а також сума грошей, яке буде зберігатися на рахунку під їх ім'ям, яку буде можливість отримати при досягненні повнолітнього віку. NCRTV провело моніторинг програми протягом кількох тижнів, і, нарешті, вирішило про те, що дана програма через її тривалість піддає неповнолітніх, які беруть участь різних етапах програми (кваліфікації, чвертьфінали, півфінали, фінали)  небезпеці для їх фізичного та психічного здоров'я. Рішення було скасовано Радою (рішення № 3634/2015) що програма не є належним чином обґрунтованою».

- Захист добробуту і гідності дитини:

Інший випадок NCRTV стосуються аспекту: «Своїм рішенням № 586/2009 NCRTV наклав штраф на мовника за показ під час талант-шоу двох дівчаток у віці 8 і 10 років, що заспівали пісню My heart belongs to Daddy (Моє серце належить таткові). Судді програми прокоментували під час шоу, що

презентація була доброю, проте це не підходить для їх віку. NCRTV оштрафувало мовника за участь дівчат у ситуації, яка не відповідає їхньому віку, що може поставити під загрозу їх психічне і фізичне здоров'я. Мовник подав апеляцію на Раду держави, яку було скасовано».

Наступний випадок був згаданий Ofcom (Великобританія):

«Blinging Up Baby (Брязкальця немовлят), наглядовий документальний фільм про матерів і дочок, де вони займалися косметичними процедурами, гламурним одягом або відвідувати дитячі конкурси краси. До Ofcom надійшло 11 скарг про участь чотирьохрічної дівчинки, яка була одягнута у тематичний наряд Hooters, зроблений її матір'ю, і виконувала танець, що включав деякі сексуальні рухи (наприклад, нахиляючись назад на карачках і рухаючи стегнами назад і вперед чотири рази у напрямку аудиторії).

Незважаючи на досить великі заходи, що були прийняті з метою захисту дитини з точки зору її участі в програмі до виробництва і в процесі виробництва, Ofcom зазначив, що телекомпанія не провела оцінку ризиків на етапі постпродакшн щоб виявити будь-які ризики, пов'язані з участю дитини у заході з тематикою Hooters і/або пошук додаткових консультацій експерта.

Крім того, мовник надмірно поклався на згоду матері, ніж зробив свою власну і незалежну оцінку будь-яких несприятливих наслідків, що випливають з трансляції образу дитини, яка носить цей наряд.

У цьому випадку мовник порушив правило належним чином дбати про добробут і гідність дитини, незалежно від згоди даної матір'ю дитини».

Інші питання

- Скарги з приводу кастингу: в Люксембурзі члени сім'ї потенційного кандидата у реаліті-шоу попросили регулятор перешкодити мовнику залучати людину у реаліті-шоу через її психічну нестійкість. Регулятор заявив, що він не може вжити заходів до тих пір, поки програма не транслювалася, і що не може в межах своєї компетенції зупинити людину взяти участь в реаліті-шоу;

- Аудиторія була введена в оману стосовно презентації виграшу: у випадку програми Britain’s Got Talent (Британія має талант) 31 травня 2015 року, Ofcom отримав численні скарги глядачів, які не були інформовані про те, що центральна частина переможної вистави (вистава про спритну собаку) була виконана іншою твариною, і постановив, що ліцензіат не прийняв достатніх заходів для забезпечення того, щоб не було введення в оману під час ефіру;

- Спонсорство і прихована реклама: як уже було сказано, хоча це не відноситься до теми нинішньої робочої групи, порушення спонсорства та правил прихованої реклами є серйозною проблемою в ставленні до реаліті-шоу і талант-шоу. Швейцарський OFCOM повідомляє випадок, в якому один з членів журі The Voice of Switzerland (Голос Швейцарії) носив светр, чий лейбл є компанією одягу, що належить члену журі. Це було добре видно протягом великого обсягу часу і розцінено як реклама.

6. Питання щодо судочинства

Жоден з 31 члена EPRA, які відповіли на запитальник, не вказали питань щодо судочинства, яке не стосується реаліті-шоу і талант-шоу.

У зв’язку з цим варто зазначити ще раз, що в деяких країнах, реаліті-шоу і талант-шоу з сусідніх країн мають велику глядацьку аудиторію, враховуючи ту саму мову і аналогічні соціальні і культурні особливості. Це є особливо важливим питанням в Боснії і Герцеговині, де популярні реаліті-шоу мають виключно  регіональний характер, тобто виробляються і транслюються одночасно в сусідній Сербії, Хорватії і Чорногорії. У той час як місцеві мовники з Боснії і Герцеговині повинні дотримуватися правил «вододілу» для реаліті-шоу, ті ж cамі програми доступні в кабельних мережах/IPTV в Боснії і Герцеговині. Тому регулятор (CRA) ухвалив проект поправок до правил про поширення аудівізуальних медіа послуг, згідно з яким всі кабельні, IPTV і супутникові дистриб'ютори з Боснії і Герцеговини зобов’язані забезпечити, щоб такі програми транслювалися лиже між 24:00 і 06:00 годиною, якщо вони не передаються в зашифрованому вигляді. Пропозиція в даний час є відкритою для публічних консультацій. Крім того, в Чорногорії відбувались громадські дебати, що реаліті-шоу, які є доступними через регіональні канали, не відповідають «вододілу».

7. Приклади кращих практик

Стосовно регуляції, деякі приклади кращої практики згадувалися у першій та другій частині цього документа, зокрема те, що НРО розробили керівні принципи які допоможуть провайдерам аудіовізуальних медіа послуг краще застосовувати відповідні норми стосовно захисту неповнолітніх, як від шкідливого контенту, так і в якості учасників програми.

Співрегулювання

У Нідерландах, відповідальність за регулювання розподілена між регулятором CvdM та NICAM (Інститут з питань кваліфікації аудіовізуальних медіа Нідерландів). В першу чергу, відповідальність лежить на NICAM, а CvdM щорічно оцінює їхню роботу та здійснює нагляд. Відповідно до пропозиції CvdM, важливим аспектом регулювання є підвищення розуміння зацікавлених сторін щодо принципів чи цілей державної політики та чому саме їх необхідно гарантувати. Таким чином, їх простіше ухвалити та впровадити у межах країни. Як приклад, CvdM підписав Угоду з найбільшим національним комерційним мовником стосовно ТБ-реаліті програми, яка транслюється щодня на національному телебаченню та розміщена в Інтернеті для перегляду протягом 24 годин, 7 днів на тиждень. Телерадіокомпанія бере на себе відповідальність негайно втручатися у разі можливого порушення правил. У свою чергу, вони інформують регулятора про вжиті відповідні заходи та дії, головним чином, щодо дотримання рекламних і спонсорських норм. На підставі отриманих даних та спеціальних вибіркових перевірок, регулятор ухвалює рішення про необхідність проводити подальші дослідження.

Як уже згадувалось, німецькі органи влади у сфері медіа спільно з Німецькою асоціацією комерційних мовників (VPRT) розробили керівні принципи щодо виявлення постановочних (за сценарієм) реаліті-програм (Дослідження було опубліковане у серії видань Державного управління у сфері медіа Північний Рейн-Вестфалія, випуск 48).

Крім того, органи влади у сфері медіа замовили дослідження, призначене для виявлення проблем, які виникають для дітей під час участі у кастинг-шоу.

Про інший важливий приклад повідомляє болгарський регулятор CEM. У 2012 році між CEM, Державним агентством з питань захисту дітей та 85 провайдерами медіа-послуг була підписана Угода про захист дітей від контенту, який може несприятливо впливати на дітей або може заподіяти шкоди їх психологічному, фізичному, моральному чи соціальному розвитку. В основі цих документів передбачено 38 правил допустимого контенту та зобов’язання стосовно захисту прав дітей. Підписанти домовилися докладати систематичних зусиль для забезпечення безпечного та стабільного медіа середовища для дітей.

Саморегулювання

З точки зору захисту дітей як учасників, кращі приклади саморегуляції розроблені у двох членів:

У Франції з 2010 року діють два статути:

-  Статут за результатами перемовин між мовниками та CSA, який був підписаний спільно з декількома продюсерськими компаніями (CharteduSPECT). Метою документа стало оформлення участі кандидатів у телевізійний шоу (у тому числі «реаліті») та надання їм певних прав.

-  Статут про моральні норми, який застосовується до кожної програми компанії Endemol. Цей статут встановлює деякі зобов’язання по відношенню до учасників. Для того, щоб відслідковувати застосування цього статуту, фірма сформувала Комітет деонтології, до складу якого увійшли психіатри, фахівці медіа сфери та регулювання.

В Ірландії, національний суспільний мовник RTE розробив керівні принципи стосовно захисту дітей (Політика та процедури стосовно захисту дітей) з метою створення безпечного та здорового середовища для дітей з якими вони працюють. Польський регулятор KRRiT також згадує про наявність внутрішніх положень стосовно підготовки та роботи з дітьми при відборі на реаліті-шоу. Це такі як присутність батьків чи наставників, а також психологічна допомога.

Трохи раніше, проте і досі актуальним залишається приклад саморегулювання – Німецький добровільний кодекс поведінки для ток-шоу та денного телебачення. Документ був розроблений у 1998 році комерційними німецькими телекомпаніями, які входять до складу VPRT (Неофіційний переклад на англійську мову, люб’язно наданий Джоаною Фел).

Кампанії з медіа грамотності та подібних напрямків діяльності

У Польщі, слідом за вище згаданою петицією, яка була подана громадською організацією до польського парламенту стосовно заборони участі дітей у реаліті-шоу та деяких скарг, регулятор у співпраці з експертами з Варшавського університету розробили дослідження про можливі негативні наслідки цих програм на емоційну рівновагу дитини (2015).

Хорватський регулятор AEM вказав на деякі види діяльності стосовно покращення захисту неповнолітніх в цілому та, зокрема, на їх дуже важливе значення в контексті реаліті-шоу та талант-шоу. AEM підписав Меморандум про взаєморозуміння для підтримки розвитку медіа грамотності батьків та дітей з ЮНІСЕФ. Співпраця включає в себе дослідження щодо звичок, пов’язаних з переглядом телебачення, а також консультації із зацікавленими сторонами для вдосконалення нормативно-правової бази стосовно захисту дітей. Результатом проекту стануть керівні принципи стосовно захисту неповнолітніх в електронних медіа. Крім того, національна кампанія Let’s Choose What We Watch(Давайте вибирати те, що ми дивимось) була широко представлена у другій половині 2015 року з метою підвищення рівня поінформованості про важливість медіаграмотності батьків, наставників та дітей щодо важливості ретельного підбору медіа контенту для дітей.

Регіональне співробітництво

Співробітництво з іншими НРО також може стати корисною практикою у вирішенні проблем регулювання реаліті-шоу та талант-шоу. Як було повідомлено, кращим прикладом регіонального співробітництва стала співпраця між регуляторами Хорватії, Сербії, Чорногорії, Боснії і Герцеговини, а також Македонії за підтримки Ради Європи. У 2015 році з метою обміну досвідом та порівняння підходів у регулюванні були організовані дві зустрічі. Особливо увагу була зосереджена навколо регіонального виробництва реаліті-шоу, такого як Big Brother (Великий брат), яке транслюється у п’яти країнах в регіоні.

ВИСНОВКИ

Реаліті-шоу та талант-шоу безсумнівно змінили телебачення, як з точки зору виробництва, так і враження від перегляду. Вони завжди були зв'язані з протиріччями, а також з великою кількістю розмов стосовно їх появи перед аудиторією, у тому числі мова йшла і про вуаєризм(підглядання за сексуальним актом), ідентифікацію особистості та розважальні програми. У той же час, вони не втратили своєї привабливості зважаючи на те, що формат весь час змінюється у різні форми,часто за написаним сценарієм на основі досить нечіткого представлення «реаліті». Поява реаліті-шоу та талант-шоу за участю дітей та для дітей перенесла дискусію на інший рівень.

Захист найбільш вразливих членів суспільства – дітей - залишається найважливішим питанням, проте з’явилась і низка інших, часто серйозних побоювань стосовно порушення основоположних прав, таких як право на повагу до приватного життя та людської гідності. Суттєва частина дискусії стосується питань неприйнятного «треш» контенту, етичних та моральних цінностей, поганого смаку, сенсаційності, поширення деструктивних поглядів і переконань... Суспільне сприйняття та реакція на контент реаліті-шоу буде,безсумнівно, змінюватися в залежності від чутливості та культурного контексту конкретного суспільства. Як і регуляторів, наша робота полягає в тому, щоб захистити суспільний інтерес, а не виступати в якості суддів з моралі. Наша робота полягає в захисті основоположних прав, врахуванні прав провайдера і аудиторії на свободу вираження своїх поглядів. Вищевказані проблеми існують і сьогодні та є законними, у той же час вони є частиною широких дискусій, яка вимагає участі різних суб’єктів: установ, які відповідають за благополуччя дитини-учасника, галузь, яка може вирішити цю проблему за допомогою саморегулювання, батьки, які потребують кращої поінформованості, а іноді кращої розсудливості, групи громадянського суспільства...

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: forbes.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду