Лише кожен 5-й матеріал в українських ЗМІ коментують жінки - дослідження ІМІ

Лише кожен 5-й матеріал в українських ЗМІ коментують жінки - дослідження ІМІ

16:50,
4 Березня 2016
3641

Лише кожен 5-й матеріал в українських ЗМІ коментують жінки - дослідження ІМІ

16:50,
4 Березня 2016
3641
Лише кожен 5-й матеріал в українських ЗМІ коментують жінки - дослідження ІМІ
Лише кожен 5-й матеріал в українських ЗМІ коментують жінки - дослідження ІМІ
Автори:
Жінки коментують кожен 5-й матеріал (17%) в загальноукраїнських друкованих та інтернет-ЗМІ, причому, в основному в темах шоу-бізнесу, спорту, та міжнародних новин.

Такими є результати моніторингу гендерного балансу в українських друкованих та інтернет-ЗМІ, що проводився ГО «Інститут масової інформації» в Києві та 10-ти регіонах України у лютому 2016 року.

Загальноукраїнські ЗМІ також продемонстрували найнижчий показник кількості жінок-експерток серед усіх десяти регіонів, що підлягали моніторингу. Для порівняння, в Києві цей показник склав 17%, натомість в Луцьку – 29%, в Харкові – 28%, в Полтаві – 27%.

Дослідження ІМІ показало, що найбільше жінки як героїні представлені в темі шоу-бізнесу 28%. У 24% випадків жінки героїнями матеріалів виступають у темі спорту.

Велика частка героїнь припадає на іноземних політикес – 15%. Це переважно новини в яких фігурує канцлер Німеччини Ангела Меркель.

Українським політикесам приділено значно менше уваги, лише 7%, це переважно були новини про можливе призначення на посаду прем'єр-міністра України Наталії Яресько.

Кілька новин, що склало 3-4% від загальної кількості, було присвячено українській льотчиці Надії Савченко, що перебуває у російському полоні.

Трапляються також поодинокі випадки згадування жінок у темах медицини, політики (віце-спікерка Оксана Сироїд) чи визволення полонених (Ірина Геращенко).

Що стосується ситуації в регіонах, найкращі показники залучення жінок в якості героїнь матеріалів продемонстрували Харків (31%), Ужгород, Вінниця, і Херсон (всюди по 30%), жінок в якості експерток найкраще залучали у Вінниці (34%), Луцьку (29%), і Харкові (28%).

Найгірші показники кількості жінок-героїнь були зафіксовані в Одесі (16%), Луцьку (19%), і Полтаві (21%), по кількості жінок-експерток найгірші показники в Києві (17%), Одесі (21%, Херсоні і Дніпропетровську (по 22%).

Нагадуємо, згідно зі статистичними даними за 2015 рік героїнями та експертками жінки в українських ЗМІ виступають не частіше, ніж у кожній п’ятій публікації. При цьому «чоловічими» залишаються політика, економіка та інше «серйозне», а «жіночим» — фітнес, швидке схуднення, поради, як знайти чоловіка та сенс життя. Контент матеріалів спрямований на те, щоб українки турбувалися виключно про свою зовнішність, фізичні параметри та шукали «кохання життя».

Зазначимо, що Комісія з журналістської етики та Українська асоціація видавців періодичної преси видали посібник «Стандарт рівності: Посібник пресової практики з гендерної перспективи (2015)».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
pixabay.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду