Мін'юст спростував фейкову російську новину про ЄСПЛ

Мін'юст спростував фейкову російську новину про ЄСПЛ

13:54,
22 Лютого 2019
2078

Мін'юст спростував фейкову російську новину про ЄСПЛ

13:54,
22 Лютого 2019
2078
Мін'юст спростував фейкову російську новину про ЄСПЛ
Мін'юст спростував фейкову російську новину про ЄСПЛ
Автори:
Україна спростувала заяву Мін'юсту РФ про відмову ЄСПЛ у задоволенні запиту української влади про нові забезпечувальні заходи у справі про затримання кораблів ВМС України в Керченській протоці.

Цю інформацію на своїй сторінці у Facebook розмістив заступник міністра юстиції України, уповноважений у справах ЄСПЛ Іван Ліщина, повідомляє Укрінформ.

"Як то кажуть, не Іванов, а Рабінович, не 10 тисяч, а 10 рублів, не в спортлото, а в преферанс і не виграв, а програв. По-перше, немає в ЄСПЛ справи щодо "затримання кораблів". У кораблів немає прав, які б захищались Європейською конвенцією з прав людини. Права є у моряків, які були незаконно захоплені в полон російською владою і щодо порушення прав яких Мін'юст України подав до ЄСПЛ міждержавну заяву проти РФ. По-друге, 4 грудня 2018 року суд за заявою Мін'юсту України виніс рішення про застосування заходів попереднього характеру за Правилом 39 Регламенту суду, яким суд зобов’язав уряд РФ "забезпечити належне медичне лікування тим ув’язненим українським військово-морським службовцям, хто потребує цього, у тому числі тих, хто був поранений", - підкреслив Ліщина у своєму дописі.

Він також нагадав аудиторії, що Мін'юст РФ 10 та 19 грудня 2018 року звертався до суду із заявами про скасування цього рішення. Втім, суд кожен раз відмовляв у таких заявках та підтверджував дію заходів за Правилом 39.

До того ж, за словами урядовця, 15 лютого 2019 Мін'юст України звернувся до ЄСПЛ із додатковою заявою по Правилу 39. В цій заяві Мін'юст надавав суду додаткову інформацію щодо медичного стану трьох поранених моряків (зокрема, документи, отримані від МОЗ) і звертав увагу на те, що їхнє переведення до СІЗО "Лефортово" ставить під сумнів можливість надання їм медичної допомоги в цьому закладі. Уряд України просив суд дати інструкції уряду РФ перевести моряків до спеціалізованих медичних установ для подальшого лікування і пропонував послуги відповідних українських медичних закладів, які були готові надати такі послуги безкоштовно.

Ліщина пояснює, що ЄСПЛ у відповідь на цю додаткову інформацію заявив: "19 лютого 2019 року голова секції прийняв рішення, що це клопотання відповідає клопотанню України від 28 листопада 2019 року, та відповідно охоплюється вказівками щодо тимчасових заходів за Правилом 39, наданими Європейський судом 4 грудня 2018 року". Іншими словами, суду не треба додатково вказувати російській владі на необхідність надання пораненим морякам відповідної медичної допомоги, зокрема в спеціалізованих медичних установах. Уряд РФ має це зробити сам, на підставі рішення суду про запровадження заходів за Правилом 39 від 4 грудня 2018 року.

Уряд України продовжує контролювати медичний стан моряків та продовжить інформувати суд про динаміку ситуації, особливо зважаючи на те, що уряд РФ очевидно нехтує своїм обов’язком щодо надання суду відповідної інформації, наголошує Ліщина.

У п'ятницю, 22 лютого, в прес-службі Мін'юсту Росії повідомили, що ЄСПЛ відмовив Україні в задоволенні позову про надання медичної допомоги українським морякам, затриманим в Керченській протоці.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Facebook
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду