Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа

Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа

16:03,
25 Травня 2016
2027

Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа

16:03,
25 Травня 2016
2027
Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа
Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа
Автори:
Окружний суд Стокгольма відмовив адвокатам засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в клопотанні про припинення порушеної проти нього справи про зґвалтування.

Про це повідомляє BBC

«Суд вважає, що Джуліан Ассанж як і раніше підозрюється в зґвалтуванні [...] І що як і раніше існує ризик того, що він може уникнути покарання», - йдеться в постанові суду.

Приводом для прохання припинити розгляд став висновок робочої групи ООН щодо незаконного позбавлення волі. Згідно з ним, перебування Ассанжа в посольстві Еквадору в Британії під охороною британської поліції рівносильно незаконному позбавленню волі, якому Ассанжа піддали уряду Швеції та Сполученого королівства.

Цей висновок, втім, не має юридичної сили.

Суд заочно арештував 43-річного австралійця у грудні 2011. Ассанж не визнав інкримінованої йому у Стокгольмі підозри, а тому публічно називав її політично вмотивованою. З червня 2012 року засновник WikiLeaks переховується на території посольства Еквадору в Лондоні, де йому надано політичний притулок. У 2014 Стокгольмський окружний суд відкинув вимогу сторони захисту скасувати міжнародний ордер на його арешт. За словами Джуліана Ассанжа, арешт дозволить Швеції екстрадитувати його Штатам, де йому загрожують переслідування у зв’язку з опублікуванням документів американського уряду та різних відомств в Інтернеті. 

Шведські прокурори хочуть допитати Ассанжа у справі про зґвалтування, яка нібито мали місце в середині 2010 року, і сексуальні домагання по відношенню до двох жінок-волонтерів WikiLeaks, які не подавали формальних позовів.

Сам Ассанж стверджує, що дівчата, про яких йде мова, вступили з ним у сексуальні відносини добровільно, а звинувачення на його адресу мають політичне підґрунтя. Він побоюється, що Швеція екстрадує його в США, де йому загрожують звинувачення в шпигунстві.

Сайт WikiLeaks під керівництвом Ассанжа отримав популярність після публікації сотень тисяч секретних документів Пентагону, Держдепартаменту та інших державних установ США.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Джуліан Ассанж, antivirus.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду