ms.detector.media
MediaSapiens
Джуліан Ассанж, antivirus.ua
25.05.2016 16:03
Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа
Шведський суд відмовився припинити справу щодо Джуліана Ассанжа
Окружний суд Стокгольма відмовив адвокатам засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа в клопотанні про припинення порушеної проти нього справи про зґвалтування.

Про це повідомляє BBC

«Суд вважає, що Джуліан Ассанж як і раніше підозрюється в зґвалтуванні [...] І що як і раніше існує ризик того, що він може уникнути покарання», - йдеться в постанові суду.

Приводом для прохання припинити розгляд став висновок робочої групи ООН щодо незаконного позбавлення волі. Згідно з ним, перебування Ассанжа в посольстві Еквадору в Британії під охороною британської поліції рівносильно незаконному позбавленню волі, якому Ассанжа піддали уряду Швеції та Сполученого королівства.

Цей висновок, втім, не має юридичної сили.

Суд заочно арештував 43-річного австралійця у грудні 2011. Ассанж не визнав інкримінованої йому у Стокгольмі підозри, а тому публічно називав її політично вмотивованою. З червня 2012 року засновник WikiLeaks переховується на території посольства Еквадору в Лондоні, де йому надано політичний притулок. У 2014 Стокгольмський окружний суд відкинув вимогу сторони захисту скасувати міжнародний ордер на його арешт. За словами Джуліана Ассанжа, арешт дозволить Швеції екстрадитувати його Штатам, де йому загрожують переслідування у зв’язку з опублікуванням документів американського уряду та різних відомств в Інтернеті. 

Шведські прокурори хочуть допитати Ассанжа у справі про зґвалтування, яка нібито мали місце в середині 2010 року, і сексуальні домагання по відношенню до двох жінок-волонтерів WikiLeaks, які не подавали формальних позовів.

Сам Ассанж стверджує, що дівчата, про яких йде мова, вступили з ним у сексуальні відносини добровільно, а звинувачення на його адресу мають політичне підґрунтя. Він побоюється, що Швеція екстрадує його в США, де йому загрожують звинувачення в шпигунстві.

Сайт WikiLeaks під керівництвом Ассанжа отримав популярність після публікації сотень тисяч секретних документів Пентагону, Держдепартаменту та інших державних установ США.

ms.detector.media