Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації

Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації

16:30,
18 Квітня 2016
2078

Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації

16:30,
18 Квітня 2016
2078
Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації
Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації
Автори:
Російським журналістам Олександру Куранову та Володимиру Снєгірьову відмовили в продовженні акредитації в Чехії на підставі інформації, наданої спецслужбами країни у ході перевірки.

Про це Радіо Свобода повідомила керівник прес-служби МЗС Чехії Міхаела Лагронова. 

У чому конкретно полягають причини відмови пані Лагронова не пояснила, пославшись на секретність інформації. Керівник прес-служби МЗС Чехії підкреслила, що відмова в акредитації не означає, що журналісти повинні неодмінно покинути територію Чехії, однак їм буде відмовлено в доступі на офіційні заходи. 

Кореспондент «Вечірньої Москви» Снєгірьов, який працює в Празі з 2014 року, в інтерв'ю Радіо Свобода повідомив про намір звернутися до суду, аби оскаржити відмову у продовженні йому акредитації.

«З одного боку, мені неприємно, що мене в чомусь запідозрили, з іншого боку, як журналісту мені це цікаво, тому що з’явилася можливість побачити механізми європейської демократії в дії», - сказав Снєгірьов, додавши, що він вже написав листи ряду посадових осіб Чехії, включаючи президента країни.

За словами журналіста, рішення чеського МЗС його здивувало, в 2014-2015 роках він отримав акредитацію без проблем і не розуміє, з чим пов'язана нинішня відмова. Він сказав, що за публікаціями в чеських ЗМІ і після розмов з місцевими журналістами у нього виникло припущення, що ситуація якось пов'язана з чеською контррозвідкою, з її рішенням і підозрами.

18 квітня, за словами пана Снєгірьова, журналісти мають намір дати спільну прес-конференцію у Празі. 

МЗС Росії заявило, що протестує проти відмови чеської влади продовжити акредитацію двом росіянам і не залишить ці дії без відповідної реакції.

Володимир Снєгірьов підкреслив, що він би не хотів стати причиною ще одного витка напруженості у відносинах між ЄС і Росією.

Раніше журналістів російського телеканалу «Звезда» зупинили на митниці при в'їзді до Швейцарії, після того, як під час огляду у них виявили гармату. Журналісти намагалися провезти її в багажному відділенні.

Як писав MediaSapiens, управління з телекомунікацій та зв'язку Туреччини підтвердило блокування сайту російського агентства Sputnik.

Також нагадуємо, що 29 березня російський інтернет-портал Sputnik Латвія отримав офіційне повідомлення про закриття ресурсу в доменній зоні .lv. Згідно з офіційним листом доменного реєстратора, що посилається на запит МЗС Латвії, «реєстрація доменного імені sputniknews.lv є порушенням умов Постанови Ради ЄС про обмежувальні заходи в зв'язку з загрозою територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України». У листі йдеться, що порушення норм зазначеної Постанови може стати підставою для притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до Кримінальним кодексом Латвійської Республіки. 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
RFE/RL
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду