ms.detector.media
MediaSapiens
RFE/RL
18.04.2016 16:30
Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації
Чехія відмовила двом російським журналістам у продовженні акредитації
Російським журналістам Олександру Куранову та Володимиру Снєгірьову відмовили в продовженні акредитації в Чехії на підставі інформації, наданої спецслужбами країни у ході перевірки.

Про це Радіо Свобода повідомила керівник прес-служби МЗС Чехії Міхаела Лагронова. 

У чому конкретно полягають причини відмови пані Лагронова не пояснила, пославшись на секретність інформації. Керівник прес-служби МЗС Чехії підкреслила, що відмова в акредитації не означає, що журналісти повинні неодмінно покинути територію Чехії, однак їм буде відмовлено в доступі на офіційні заходи. 

Кореспондент «Вечірньої Москви» Снєгірьов, який працює в Празі з 2014 року, в інтерв'ю Радіо Свобода повідомив про намір звернутися до суду, аби оскаржити відмову у продовженні йому акредитації.

«З одного боку, мені неприємно, що мене в чомусь запідозрили, з іншого боку, як журналісту мені це цікаво, тому що з’явилася можливість побачити механізми європейської демократії в дії», - сказав Снєгірьов, додавши, що він вже написав листи ряду посадових осіб Чехії, включаючи президента країни.

За словами журналіста, рішення чеського МЗС його здивувало, в 2014-2015 роках він отримав акредитацію без проблем і не розуміє, з чим пов'язана нинішня відмова. Він сказав, що за публікаціями в чеських ЗМІ і після розмов з місцевими журналістами у нього виникло припущення, що ситуація якось пов'язана з чеською контррозвідкою, з її рішенням і підозрами.

18 квітня, за словами пана Снєгірьова, журналісти мають намір дати спільну прес-конференцію у Празі. 

МЗС Росії заявило, що протестує проти відмови чеської влади продовжити акредитацію двом росіянам і не залишить ці дії без відповідної реакції.

Володимир Снєгірьов підкреслив, що він би не хотів стати причиною ще одного витка напруженості у відносинах між ЄС і Росією.

Раніше журналістів російського телеканалу «Звезда» зупинили на митниці при в'їзді до Швейцарії, після того, як під час огляду у них виявили гармату. Журналісти намагалися провезти її в багажному відділенні.

Як писав MediaSapiens, управління з телекомунікацій та зв'язку Туреччини підтвердило блокування сайту російського агентства Sputnik.

Також нагадуємо, що 29 березня російський інтернет-портал Sputnik Латвія отримав офіційне повідомлення про закриття ресурсу в доменній зоні .lv. Згідно з офіційним листом доменного реєстратора, що посилається на запит МЗС Латвії, «реєстрація доменного імені sputniknews.lv є порушенням умов Постанови Ради ЄС про обмежувальні заходи в зв'язку з загрозою територіальної цілісності, суверенітету і незалежності України». У листі йдеться, що порушення норм зазначеної Постанови може стати підставою для притягнення до кримінальної відповідальності відповідно до Кримінальним кодексом Латвійської Республіки. 

ms.detector.media