Звіт зі Східноукраїнського Форуму «Відновлення через діалог» - Краматорськ

Звіт зі Східноукраїнського Форуму «Відновлення через діалог» - Краматорськ

09:26,
10 Червня 2015
3450

Звіт зі Східноукраїнського Форуму «Відновлення через діалог» - Краматорськ

09:26,
10 Червня 2015
3450
Звіт зі Східноукраїнського Форуму «Відновлення через діалог» - Краматорськ
Звіт зі Східноукраїнського Форуму «Відновлення через діалог» - Краматорськ
Результати обговорення між місцевими громадами Донецької області та центрами ухвалення рішень в Києві щодо вирішення проблем на Сході України.

Східноукраїнський форум «Відновлення через діалог» відбувся у місті Краматорськ 13 -14 травня 2015. Захід організовано Координатором проектів ОБСЄ в Україні на запит Донецької обласної військово-цивільної адміністрації та Фонду підтримки реформ в Україні за сприяння Об’єднаного штабу АТО.

У ньому взяли участь понад 150 учасників, включаючи представників органів державної влади, місцевого самоврядування, представників дипломатичних місій та міжнародних організацій, громадських активістів, підприємців та журналістів з Донецької області та Києва.

Подію було організовано в рамках проекту «Національний діалог» за фінансової підтримки Уряду Норвегії.

Захід став початком прямого обговорення між місцевими громадами Донецької
області та центрами ухвалення рішень в Києві щодо перспектив та проблем розвитку та вирішення проблем на Сході України. Дискусії в рамках Форуму фокусувалися на п’яти основних темах:

  • Економічний розвиток, ділове середовище, інфраструктурні проекти
  • Гуманітарні питання
  • Громадянське суспільство та волонтерський рух: взаємини з державою
  • Безпека громад
  • Розвиток незалежних та відповідальних засобів масової інформації.

Звіт за результатами роботи форуму можна завантажити тут  (англійською - тут).

Загальні рекомендації

Рекомендація 1: Діалоги між владою і суспільством мають бути
продовжені.

Спілкування з учасниками Форуму як з числа місцевих громад, так і представників органів державної влади дає підстави для висновку про необхідність налагодження нової системи комунікації та ефективної взаємодії в українському суспільстві та державі, закладення нової культури спілкування через діалоги. Співрозмовники як у приватних бесідах, так і під час обговорень на тематичних дискусіях вказували на необхідність продовження і урізноманітнення діалогових ініціатив. В українському суспільстві і особливо у Донецькому регіоні існує нагальна потреба і вимога щодо початку нового формату комунікації з владою, в якому переважала би діалогова складова.

Рекомендація 2: Органи державної влади і посадові особи на всіх рівнях мають звертати більшу увагу на необхідність діалогової комунікації з громадянським суспільством.

Розвиток культури діалогу не в останню чергу залежить від ставлення до процесу діалогової комунікації з боку посадових осіб держави. Організація Форуму наочно висвітлила цю проблему, зокрема в площині низького рівня безпосередньої участі високопосадовців у тематичних дискусіях. Тому, як вбачається, окремі зусилля мають бути спрямовані на покращення обізнаності високопосадовців щодо мети і переваг діалогових ініціатив, змісту та потреби особистої участі в них.

Рекомендація 3: На даному етапі участь міжнародної спільноти у діалогових ініціативах має вагоме значення для їхньої успішності.

З огляду на десятиліття відсутності ефективного діалогу між владою і суспільством і побудови системи державного управління на основі вертикальної комунікації, існує значна потреба вибудовувати відносини довіри і безпеки в рамках діалогових ініціатив. З такої точки зору участь міжнародної спільноти є особливо важливою, адже вона розглядається учасниками як безсторонній гарант діалогового процесу.

Рекомендація 4: Діалоги мають відбуватися не тільки у вертикальній
площині, але й у горизонтальній також.

Діалогові ініціативи мають бути також сфокусовані на відносинах між різними частинами громадянського суспільства. Значну частину проблем можна вирішити або завдяки кращій координації, або знайомству громади з позитивним досвідом та кращими практиками, які застосовувалися і призвели до успіху в інших громадах. Відсутність культури діалогу визначає і проблеми комунікації, і самоорганізації громадянського суспільства.

Рекомендація 5: Потреба в механізмах відслідковування ефективності
діалогу.

Учасники наголошували на необхідності підтримки зворотного зв’язку за результатами діалогу, можливість відчувати реальні зрушення/зміни/вплив дискусій на вирішення проблем є важливим як для успіху майбутніх діалогових ініціатив, так і для становлення самої культури діалогу в цілому.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: Донецька обласна державна адміністрація
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду