В Індексі свободи медіа країн Східного партнерства у 2013 році Україна випереджає лише Азербайджан та Білорусь

00:00,
17 Квітня 2014
1984

В Індексі свободи медіа країн Східного партнерства у 2013 році Україна випереджає лише Азербайджан та Білорусь

00:00,
17 Квітня 2014
1984
В Індексі свободи медіа країн Східного партнерства у 2013 році Україна випереджає лише Азербайджан та Білорусь
Міжнародна громадська організація «Інтерньюз-Україна» за підтримки Європейського Союзу презентувала аналітичний звіт «Свобода медіа в країнах Східного партнерства у 2013 році».

Програмний директор МГО «Інтерньюз-Україна» Андрій Кулаков зазначив, що проект моніторингу свободи медіа у країнах Східного партнерства розпочався минулого року. Він охоплює шість країн: Азербайджан, Білорусь, Вірменію, Грузію, Молдову та Україну. Основна увага приділяється тому, якою мірою медіа та журналісти мають можливість реалізовувати свої права та свободи, чи є тиск влади та власників, як наявні інституції задовольняють права журналістів тощо.

У презентації взяли участь автори звіту та медіаексперти.

Оксана Романюк, директор Інституту масової інформації, зазначила, що 2013 рік заклав початок негативної тенденції, пов'язаної із фізичною безпекою журналістів. «З грудня минулого року почалися нові виклики. Коли побили 48 журналістів, ми зрозуміли, що потрапили в нову реальність» - сказала вона, наголосивши, що протягом 2013 року був зафіксований 101 випадок нападів на журналістів.  Але сьогодні є тенденція до зростання таких випадків. У першому кварталі 2014 року зафіксовано 196 випадків нападів на журналістів, а з початку квітня цього року у східних регіонах таких випадків - 26.

Оксана Романюк також виділила кілька викликів, перед якими опинилися журналісти: по-перше, це фізична безпека; по-друге, медіареформа; по-третє, інформаційна війна.

Діана Дуцик, головний редактор сайту MediaSapiens (ГО «Телекритика») звернула увагу на монополізацію медіапростору однією політичною групою. Формально основні медіахолдинги належали нібито різним власникам. Проте більшість медіаолігархів підтримували режим Януковича, і це впливало на редакційну політику самих медіа. Сьогодні настрої населення на Сході України - це наслідки такої політики основних телеканалів, наголошує вона. Саме тому сьогодні дуже важливо в контексті медіареформи, вважає Діана Дуцик, звернути увагу на відносини між редакційними колективами та власниками, «виробити, можливо, на законодавчому рівні, такі механізми, які б унеможливили тиск власників та топ-менеджменту на редакційні колективи».

Анатолій Марциновський, головний редактор сайту проекту  www.mediafreedomwatch.org, зауважив, що у порівнянні з іншими країнами Східного партнерства, які беруть участь в цьому проекті, Україна є чемпіоном з новин про медіа. І це можна пояснити тими подіями, які відбуваються в країні, говорить він. Також Анатолій Марциновській зауважив, що інформаційна війна, яку веде Росія проти України, породила дискусії і в інших країнах. Наприклад, Молдова дискутувала теж, чи вимикати російські канали. Але поки трансляція російських каналів не припинена, натомість  деякі провайдери додали у свої пакети український 5 канал та російський телеканал «Дождь».

Наталія Сад, координатор проекту МГО «Інтерньюз-Україна», презентувала сам Індекс свободи медіа країн Східного партнерства. Визначали Індекс 60 експертів (по 10 із кожної країни), серед яких місцеві журналісти, правозахисники, юристи, соціологи, громадські діячі. Для того, щоб отримати об'єктивну картину, до проекту не долучали ні представників політичних сил, ні влади.

Україна у цьому Індексі займає не найкращі позиції. Вона випереджає лише Азербайджан та Білорусь. Натомість за усіма показниками лідирує Грузія.

Детальний звіт про Індекс свободи медіа країн Східного партнерства MediaSapiens опублікує найближчими днями.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду