Мисткиня Алевтина Кахідзе провела воркшоп для українських дітей в Нідерландах

Мисткиня Алевтина Кахідзе провела воркшоп для українських дітей в Нідерландах

19:35,
20 Вересня 2023
974

Мисткиня Алевтина Кахідзе провела воркшоп для українських дітей в Нідерландах

19:35,
20 Вересня 2023
974
Мисткиня Алевтина Кахідзе провела воркшоп для українських дітей в Нідерландах
Мисткиня Алевтина Кахідзе провела воркшоп для українських дітей в Нідерландах
Захід відбувся в Будинку Анни Франк в Амстердамі

16-17 вересня у Будинку Анни Франк під керівництвом художниці Алевтини Кахідзе відбувся майстер-клас «Малюючи мапу від минулого в майбутнє». В ньому взяли участь 40 українських дітей-мігрантів віком 10-16 років, які наразі проживають у Нідерландах.

Дітям провели екскурсію та розказали, як 15-річна Анна Франк вела щоденник під час Другої світової війни. Після цього Алевтина Кахідзе провела дітей через інтерактивну мистецьку сесію. Завдяки спеціальній книжці-розмальовці діти могли порівняти історію Анни зі своїми розповідями про війну.

«Мистецтво має трансформаційну силу, яка дозволяє нам подорожувати від будь-якого минулого до численних майбутніх. Воно дозволяє нам уявляти, конструювати та вибирати з цих майбутніх найперспективніші. Я твердо вірю в концепцію «майбутнього», а не унікальне «майбутнє». За допомогою цього семінару ми прагнули запропонувати дітям платформу, де вони могли б досліджувати свій творчий дух, осмислювати своє минуле та, зрештою, накреслити власні шляхи до майбутнього, яке вони собі уявляють», – поділилася Алевтина Кахідзе.

На фото: учасниця майстер-класу 

Майстер-клас є частиною виставки «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей», ініційованої Христиною Храновською. Відвідати виставку можна до 24 вересня у Ратуші Амстердама.

«У мирний час діти потребують уваги та підтримки. Під час вторгнення ця потреба значно зростає, особливо для тих, хто через війну змушений покинути рідний дім. Ми з дітьми майже рік були далеко від дому, і я бачила як їм було важко. З кожною сумною новиною страх і туга за домом тільки посилювалися. Щоб полегшити цей біль для українських дітей, ми й організували для них майстер-клас, аби знайти нових друзів, згуртуватися та підтримати один одного. Ця подія також показала їм, що людям важливий їхній досвід, і вони не самотні», — розповіла візіонерка проєкту Христина Храновська.

На фото: Алевтина Кахідзе під час майстер-класу з дітьми

Протягом усього заходу були присутні психологи та арт-терапевти, які слідкували, щоб процес був терапевтичним, безпечним та емоційно збалансованим для всіх учасників.

Проєкт «Щоденники війни» відбувся за підтримки керівництва ГО «Порт Культури», Міністерства закордонних справ України, Посольства України в Королівстві Нідерланди, Мерія Амстердама, Будинок Анни Франк, Благодійний фонд «Діти героїв», Благодійний фонд «Голоси дітей», Platform Tu та програми Empatia.

В інтерв’ю Media Sapiens Христина Храновська розповіла, як відбулось відкриття виставки та як склалася доля дітей, чиї щоденники були презентовані в Амстердамі.

 На головному фото: Алевтина Кахідзе з дітьми. Фото надане організаторами майстеркласу

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду