Олена Захарченко випустила книгу про Демона і копєйщиків в Києві

Олена Захарченко випустила книгу про Демона і копєйщиків в Києві

17:51,
22 Серпня 2022
2084

Олена Захарченко випустила книгу про Демона і копєйщиків в Києві

17:51,
22 Серпня 2022
2084
Олена Захарченко випустила книгу про Демона і копєйщиків в Києві
Олена Захарченко випустила книгу про Демона і копєйщиків в Києві
Серед головних героїв фентезі «Метро до Темного Міста» – активний помічник наступу на Київ, копєйщік Москви Міхаіл і Лицарі Києва.

Письменниця, медіааналітикиня, журналістка Олена Захарченко випустила книгу «Метро до Темного Міста». У ній у формі фентезі йдеться про велику війну в Києві. Книгу адресовано підліткам, і під час прочитання вони досліджують, хто є справжнім другом України і як це – пережити утрату близької людини.

Як роповіла Олена Захарченко у коментарях «Детектору медіа», про велику війну вона думала задовго до 24 лютого, однак не через дописи у соцмережах РФ, які їй доводилося аналізувати.

«В мене була презентація попереднього роману в Нью-Йорку. Він про війни, про історію родини на тлі того, що в нас було в 20 столітті, і мене запитали, чи не страшно мені було пишучи про ці війни думати, що все може поторитися. Я так бадьоренько почала відповідати, що після 2014 року нам уже нічого не страшно, що ми і так тримаємо тривожну валізу і чекаємо нападу на Київ постійно. То було ніби й не так щоб серйозно, але тоді саме подумала – а ж ми і справді чекаємо. А як це виглядатиме, коли реально буде?».

У книжці метафоричною мовою йдеться й про темні сили ворожої пропаганди. «Там є копєйщік Москви Міхаіл, який один з активних помічників наступу, є Лицарі Києва – князь Аскольд, княгиня Предслава, Сліпий Князь, пан Нечуй, пані Леся і мати її пані Ольга і багато інших, – каже письменниця. – А є копєйщікі, які прийшли нищити, не знаю чи підлітки здогадалися хто це, хоча я прозоро натякнула, що його взяли недарма, від дуже добре знає Київ».

Як свідчать попередні художні твори, говорити з дітьми про нещадні речі мовою фентезі є ефектним прийомом. Досить згадати фентезійну драму «Лабіринт фавна» Гільєрмо дель Торро, яка отримала визнання міжнародних кінофестивалів. Олена Захарченко до своє ї книги включила ситуації, вирішення яких потребує від дітей і підлітків кмітливості, мудрості, підготовки.

«Там є переживання хлопця, батько якого загинув на війні. Він дізнається, що Семаргл ходить між світами, тому він кидає друзів, аби знайти його і умовити провести його до батька – загалом про переживання втрати. Крім того, мати головного героя показує нам, наскільки шкідливо відсторонюватись, повторювати "я тільки людина”: в критичний момент вона кидається рятувати місто, згадавши, хто вона така, і саме завдяки їй все вирішується – це, сподіваюсь, трохи натякне, що варто допомагати, робити, що можеш, якщо ситуація важка. Ну і крім того, там є інші теми – розлучення батьків, загалом взаєморозуміння підлітки-діти».

Книгу уже можна придбати у Києві. Ті, хто сумують за вулицями столиці в евакуації, зможуть читати електронну версію «Метро до Темного Міста».

Олена Захарченко – з письменників, які відгукуються на всі прояви життя. Після початку великої війни вона долучилася до волонтерської команди, яка робить анліз соцмереж за різними параметрами для боротьби з дезінформацією. Основний фокус на українських користувачах. Додатково, у рамках свого власного волонтерства, аналітикиня досліджує також російські соцмережі.

«Вони весь час змінюються – як панівні наративи, так і типи ботів, які вони використовують, – коментує Олена Захарченко. – Загалом по їхніх соцмережах можна передбачити, що далі буде у війні, вони змінюють стратегію, починають комунікувати інакше. Наприклад, вони часто самі створюють проблему, а потім показово її вирішують. Так було скажімо, з постачанням зброї залізницею: вони спершу багато про це пишуть, готують авдиторію, і за кілька днів дійсно починаються удари по залізницях».

Олена Захарченко закінчила інститут журналістики Національного університету імені Т. Шевченка. Авторка книжок для дітей і дорослих, зокрема, це «Хутір», «Вертеп. #РоманПроМайдан», «Третя кабінка — Лос-Анджелес» та інші. Працювала програмісткою, викладачкою кафедри прикладної математики у Національному університеті водного господарства та природокористування.

Як журналістка співпрацювала з такими інтернет-виданнями, як «Фокус», «Українська правда».

Фото з фейбук-сторінки Олени Захарченко

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду