Негативний вплив ґаджетів на життя молоді достеменно не доведений — дослідниця

Негативний вплив ґаджетів на життя молоді достеменно не доведений — дослідниця

12:08,
26 Лютого 2018
6791

Негативний вплив ґаджетів на життя молоді достеменно не доведений — дослідниця

12:08,
26 Лютого 2018
6791
Негативний вплив ґаджетів на життя молоді достеменно не доведений — дослідниця
Негативний вплив ґаджетів на життя молоді достеменно не доведений — дослідниця
Автори:
Дослідниця з Оксфордського університету Емі Орбен (Amy Orben), яка вивчає вплив соцмереж на взаємини між людьми, зазначає, що шкода користування соцмережами достеменно не доведена.

Про це йдеться в її статті для BBC «Повна невизначеність: скільки часу можна проводити перед екраном?».

У лютому британські парламентарі оголосили про початок опитування, яке має на меті з'ясувати, як соціальні мережи та екрани гаджетів впливають на здоров'я молоді.

Емі Орбен зазначає, що негативні переживання внаслідок цькування в соцмережах чи порівняння свого життя з іншими справді погано впливають на молодь та дітей. Проте це, на її думку, не означає, що користування технологіями в цілому є шкідливим. За словами пані Орбен, деякі дослідження свідчать про те, що користування соцмережами має переваги чи ніяк не позначається на нормальному самопочутті людини.

Аналітики організації Unicef у нещодавньому звіті не називають соцмережі шкідливими, а говорять про комплексний вплив. Вони посилаються на дослідження Оксфордського університету 2017 року. Для нього було опитано 120 тисяч британських підлітків віком 15 років.

Як з'ясувалося, підліткам, які мало користувалися пристроями та соцмережами, збільшення часу користування технологіями покращувало життя — можливо тому, що це допомагало підтримувати зв'язок з друзями. Натомість у підлітків, що раніше інтенсивно використовували соцмережі, погіршувалося життя, якщо вони проводили там ще більше часу. На думку дослідників, технології перешкоджають участі цих підлітків в інших важливих видах діяльності.

Межа, за якою використання технологій змінює забарвлення з позитивного на негативне, була різною для кожної категорії, яку розглядали дослідники.

Наприклад, використання смартфона понад дві години в будні дні та понад чотири в вихідні призводило до погіршення самопочуття. Однак цей ефект був несуттєвим і лише на 1% позначався на психологічному стані підлітка. На думку дослідників Оксфордського університету, позитивний ефект від цього втричі сильніший за умови, якщо підліток регулярно снідає та добре спить вночі.

Загалом звіт Unicef підтвердив, що певна кількість часу, проведеного перед екраном, може бути навіть корисною для психологічного стану дитини.

«Схоже, цифрові технології позитивно впливають на соціальні зв'язки дітей. Однак рівень фізичної активності при цьому був "недостатнім"», — констатується в звіті.

Подібні тенденції впливу технологій на життя простежувалися і серед великої кількості опитаних підлітків у США.

Ще в 2013 році британські вчені дослідили вплив, який справили телебачення та відеоігри в п'ятирічному віці, на життя 11 тисяч семирічних дітей у Британії.

Це одне з небагатьох досліджень, у якому простежується вплив технологій на поведінку з плином часу.

Згідно з його висновками, діти, які дивилися телевізор більш ніж три години щодня, в майбутньому мали дещо більше проблем з поведінкою, ніж ті, що в будні дивилися телевізор годину чи менше.

Однак ігри не визнали чинником підвищення ризику гіперактивності чи проблем, пов'язаних із побудовою дружби та душевним станом.

Емі Орбен проводить аналогію між використанням соцмереж та споживанням цукру. В цілому люди погоджуються, що надмірне споживання цукру шкодить здоров'ю, однак його вплив залежить від багатьох факторів: типу цукру, людини, яка його споживає та кількості.

«Ми не повіримо тому, хто спробує передбачити, як один грам цукру впливатиме на здоров'я людини, — зазначає дослідниця. — Те саме можна сказати й про соцмережі. Наслідки користування залежать від багатьох чинників. Можливі лише дуже приблизні прогнози. Втім, приймаючи рішення про те, скільки часу нам (і нашим дітям) безпечно проводити в соцмережах, поки що доведеться покладатися на здоровий глузд і діяти на власний розсуд».

Як писав MediaSapiens, американська професорка психології Джин Твендж вважає, що проблема в надмірному використанні пристроїв. На відміну від авторів колег з Оксфорда, пані Твендж радить обмежувати дітям час, проведений перед екраном до менше ніж двох годин на день.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Getty Images
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду