Переможцем конкурсу «Врятувати від забуття» став фільм про медсестру УПА

Переможцем конкурсу «Врятувати від забуття» став фільм про медсестру УПА

00:00,
7 Лютого 2014
8282

Переможцем конкурсу «Врятувати від забуття» став фільм про медсестру УПА

00:00,
7 Лютого 2014
8282
Переможцем конкурсу «Врятувати від забуття» став фільм про медсестру УПА
Переможцем конкурсу «Врятувати від забуття» став фільм про медсестру УПА
Сьогодні відбулась церемонія нагородження робіт-переможців Всеукраїнського конкурсу мультимедійних проектів «Врятувати від забуття», що проводиться Міжнародним благодійним фондом національної пам’яті України.

У конкурсі, що проводиться вже п’ятий рік поспіль,  взяли  участь учні старших класів, студенти, педагоги,  молодіжні громадські організації та творчі спілки. Всього було надіслано понад 700 робіт з усіх областей України. 

«Тематика робіт надзвичайно різноманітна,  це  теми історії, глибинної культури,  родинної пам’яті, – відзначив директор Міжнародного фонду національної пам’яті Борис Пономаренко. – Надсилають дуже багато робіт, велика частина з них пов’язана з Великою Вітчизняною війною. Звичайно, ця тема має бути присутня, але ми прагнемо, щоб до підсумкових робіт потрапили різнопланові фільми, адже історія набагато ширша».   

Переможцем конкурсу став документальний фільм «Тополина доля», який зробив гурток «Юний журналіст» Кременецького обласного гуманітарно-педагогічного інституту ім. Тараса Шевченка (м. Кременець Тернопільської  області). Головна героїня фільму – Томчук Лариса Сергіївна, медсестра Української Повстанської Армії (її псевдонім був – Тополя). Жінка розповідає про те, як потрапила до УПА, про воєнні дії, катування та заслання у таборах Сибіру.

«У цієї жінки незбагненна історія життя, яку багато хто не зміг би просто пережити – вона дуже глибока людина з безмежно широкою душею», - розповіла Марія Іващук, учасниця гуртка. Як пояснила Марія, у Кременці проживає багато людей, які були учасниками УПА, або ж їх діти та внуки – саме тому вирішили висвітлити цю тему: «Є багато людей, які можуть розповісти про події, але вони вже похилого віку, і щоб інформація не загубилась, потрібно робити такі проекти, тому що книжка не розповість те, що розповідає жива людина.  Ми не маємо права забувати таких людей, ми повинні передавати наступним поколінням цю глибоку історію».

Друге місце зайняла стрічка «Депортація» Велиляєвої Каріни (учениця «Загальноосвітньої школи I-III ступенів» с.Чистеньке Сімферопольського району). Документальна короткометражка  розповідає про трагедію кримсько-татарського народу - примусове виселення населення, проведене 18 травня 1944 року. Головними героями є бабуся та дідусь авторки фільму. «Пройшло 70 років з дня цієї трагедії, на жаль, залишається все менше і менше свідків тих подій, - сказала Каріна. – Але ми повинні це пам’ятати – це історія моєї Батьківщини, мого народу, моєї сім’ї».

Третє місце посіла робота «Тарас Григорович Шевченко – велика і невмируща слава українського народу» Лукічової Ольги та Коломієць Наталі, студенток  3 курсу Національної академії керівних кадрів культури та мистецтв. Четверте місце – «Жива історія» Михайла Мостового з м. Павлограда Дніпропетровської області, що розповідає історію села, яке вже зникло з карти.   П’яте – пластилінова анімація на історичну тематику Марії Буцької (учениця Харківської загальноосвітньої школи I-III ступенів №150). Шосте місце – фільм «Рукописний щоденник старого пасічника», який зняв  краєзнавчий гурток «Едельвейс» м. Кам’янка. У ньому учні зачитують фрагменти з щоденника пасічника, який він вів під час Першої світової війни, та відвідують його домівку.

До складу конкурсної комісії увійшли українські кінорежисери, письменники, поети, публіцисти.

Переможці конкурсу отримують грошові призи. Як розповіла Валентика Кащук, керівник гуртка «Юний журналіст», ще до оголошення результатів учні домовились: у разі виграшу, витратять отримані кошти на те, щоб допомогти лікувати проблеми зі слухом у Томчук Лариси Сергіївни.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: MediaSapiens
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду