У березні на телеканалах зросла кількість матеріалів з ознаками замовності

00:00,
23 Квітня 2012
1368

У березні на телеканалах зросла кількість матеріалів з ознаками замовності

00:00,
23 Квітня 2012
1368
У березні на телеканалах зросла кількість матеріалів з ознаками замовності
У березні зросла загальна кількість матеріалів із ознаками замовності (цензури), порівняно з лютим, свідчить моніторинг телевізійних новин, що здійснюється громадською організацією «Детектор медіа».

Таку тенденцію можна пояснити зростанням кількості «відповідальних» для влади тем, йдеться в моніторингу (аналізуються теленовини за один тиждень кожного місяця, зокрема тут це - 12–17 березня).

Також результати моніторингу показують, що на звітному тижні було відносно багато матеріалів, де в негативному контексті згадується опозиція. Переважно вони стосувалися тем, пов’язаних із умовами ув’язнення й лікуванням Юлії Тимошенко; звітом тимчасової слідчої комісії Інни Богословської щодо газових домовленостей Тимошенко; відмовою опозиції від зустрічі з Януковичем; виключенням з БЮТу Наталії Королевської тощо.

Відчутно побільшало порушень стандарту відокремлення фактів від думок на каналах ICTV й «Україна». Ця тенденція простежується не лише в тих матеріалах, які зафіксовано як імовірно замовні, але й у решті матеріалів цих каналів.

У моніторингу також представлений огляд ключових суспільно-політичних тем, поданих каналами з ознаками замовності (цензури).

Наприклад, у понеділок, 12 березня, на всіх каналах, крім 5-го, розміщено матеріали з прес-конференції першої заступниці глави Адміністрації президента Ірини Акімової про те, що в бюджеті є гроші на забезпечення «соціальних ініціатив» Януковича, заявлених 7 березня. Більшість каналів подають це коротким «паркетним» повідомленням із єдиним синхроном Акімової, тобто без жодного балансу думок, і без належних бекґраундів, тобто критично неповно.

Інший приклад: у четвер, 15 березня, всі канали з порушеннями стандартів балансу думок, повноти інформації та відокремлення фактів від думок висвітлювали тему невдалих виборів омбудсмена у Верховній Раді. Тут жоден із каналів не наводить вичерпних бекґраундів по особах обох кандидатів – Євгена Захарова і Валерії Лутковської.

Також, наголошується в моніторингу, 17 березня, в суботу, канали з ознаками замовності (насамперед – порушення стандарту відокремлення фактів від думок) висвітлювали з’їзд Партії регіонів і злиття з нею партії «Сильна Україна». У журналістських текстах – відверті позитивні оцінки й висновки, недостовірні посилання на авторство окремих суб’єктивних думок.

Зросла у березні й загальна кількість замовчаних каналами тем, відповідно до загального зростання кількості таких тем у інформаційній картині кожного дня. Зокрема, збільшилася кількість різноманітних акцій протесту (переважно в регіонах), кількість інформації про падіння добробуту людей або окремих його складових, конфліктів у гуманітарній сфері, інформації про силові дії проти опозиції та проти окремих людей. Проте телеканали про це стали повідомляти менше.

Повний текст моніторингу читайте тут.

Моніторинг дотримання професійних стандартів у роботі інформаційних служб українських телеканалів здійснюється громадською організацією «Телекритика» за підтримки USAID, наданої через «Інтерньюз Нетворк». Метою моніторингу є підвищення рівня медіаграмотності українського суспільства, стимулювання медіа до відповідальності, дотримання журналістських стандартів та підвищення якості медійного продукту.

Об’єктом моніторингу є сюжети суспільно-політичної тематики у вечірніх (головних) випусках новин на «Інтері», ICTV, «1+1», СТБ, Новому каналі, Першому національному, 5-му каналі й ТРК «Україна». Період проведення моніторингу: 12–17 березня.

Моніторинг є незалежною експертною оцінкою громадської організації «Телекритика». Всі висновки й точки зору, висловлені в усіх публікаціях моніторингу, можуть не збігатися з точкою зору USAID чи «Інтерньюз Нетворк». Методологію проведення моніторингу викладено тут. Матеріали проекту читайте в рубриці «Моніторинг» сайту MediaSapiens. У 2012 році методологія зазнала зміни, й тепер моніторинг здійснюється протягом одного тижня щомісяця.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
podrobnosti.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду