Кількість замовчуваних тем у теленовинах продовжує зростати – моніторинг за травень-2012

00:00,
13 Червня 2012
1080

Кількість замовчуваних тем у теленовинах продовжує зростати – моніторинг за травень-2012

00:00,
13 Червня 2012
1080
Кількість замовчуваних тем у теленовинах продовжує зростати – моніторинг  за травень-2012
Загальна кількість матеріалів з ознаками замовності залишається сталою, а кількість замовчуваних тем у теленовинах зростає. Такі дані моніторингу теленовин основних українських телеканалів за травень 2012 року.

У травні загальна кількість матеріалів з ознаками замовності (цензури), зокрема на звітному тижні (із 14 по 20 травня), на більшості каналів залишалася сталою. Відчутно зменшилася кількість таких матеріалів на «Україні» та «1+1». Це може пояснюватися тим, що канали частково уникали болючих для влади тем, тож більше таких тем потрапило тут до взагалі замовчаних, йдеться у моніторингу.

У той же час загальна кількість замовчаних тем у травні зросла на всіх каналах. Більш відчутним було зростання на СТБ, ICTV та «1+1».

Матеріали бізнесової тематики з ознаками замовності були лише на каналах групи Пінчука. Всі вони присвячені благодійницьким проектам власника або його родичів.

Згадування опозиції в негативному контексті дали такі теми тижня, як розгляд Апеляційним судом скарги Луценка і події навколо лікування Тимошенко. Зменшення такої тематики на деяких каналах, зокрема на Першому, «Інтері» та «Україні» пояснювалося більш частим, ніж на інших каналах, ігноруванням подій цієї тематики.

Серед ключових суспільно-політичних тем, поданих каналами з ознаками замовності (цензури) протягом звітного тижня з 14 по 20 травня є такі теми, як відвідини Януковичем неформального саміту СНД, візит Азарова до Брюсселя, відмова Тимошенко від подальшого лікування через тотальне відеоспостереження та оприлюднення графіку лікування, створення Конституційної асамблеї та інші (повний перелік тем дивіться у моніторингу).

Так, 15 травня у вівторок – основна тема, яку подано з ознаками замовності всіма каналами, крім Нового, – це відвідини Януковичем неформального саміту СНД. Подія висвітлюється каналами традиційно «паркетно». Порушення – стандартні. Журналісти озвучують довільні власні висновки й оцінки щодо різних сторін теми: «Сам саміт <…> це привід для двосторонніх переговорів» (Перший канал). «…Які отримали змогу не тільки особисто привітати Путіна з поверненням у президентське крісло, а й з'ясувати, як тепер може змінитись політика Росії щодо їхніх країн… Рідкісне явище в історії СНД – приїхали всі запрошені» («1+1»). «Главная интрига – переговоры Виктора Януковича с Владимиром Путиным. Ожидается, что тогда решится ряд спорных вопросов межгосударственных отношений» («Інтер»). «Експерти уже назвали візит Прем’єр-міністра на Захід таким, що не призведе до змін у відносинах з Україною. На відміну від візиту Віктора Януковича» (СТБ). «Проигнорировать неформальное заседание глав стран-участниц СНГ было просто никакой возможности. Почему? Потому что оно фактически как поздравление Президента Владимиру Путину с его третьим сроком президентства. И поэтому приехали абсолютно все, что, как говорят, достаточно большая редкость для вот такого формата участия» («Україна»). Велику кількість прогнозів та оцінок подано з недостовірними, «розмитими» посиланнями.

Водночас, цього ж дня канали висвітлюють із ознаками замовності візит Азарова до Брюсселя, замовчуючи низку вагомих подробиць цієї події, за рахунок чого у глядачів могло скластися враження, що напруга між Україною та ЄС набагато менша, ніж насправді. Зокрема, лише 5 канал згадує, що президенти Ради ЄС та Єврокомісії не захотіли зустрічатися з українським прем’єром. У деяких матеріалах цю обставину журналісти обходять евфемістично, наприклад: «Николай Азаров принял участие в заседании Совета по вопросам сотрудничества Украина – ЕС, а также провел несколько встреч тет-а-тет с руководством Евросоюза» («Інтер»).

У п’ятницю, 18 травня, Перший канал, «1+1» та ICTV повідомляють про створення Конституційної асамблеї. Тут критичними ознаками замовності є незбалансованість – слово надається лише голові новоствореного органу Кравчуку, що виступає з критикою опозиції, якій слово не надається. Крім того, порушено стандарт повноти інформації, зокрема, канали не згадують хоча б того, що такий орган із повноваженнями, якими їх бачать пропрезидентські сили, не передбачений Конституцією країни.

Для реалізації політичного замовлення значну роль продовжують відігравати замовчання тем або їх складових (позицій і аргументації окремих сторін, експертних оцінок, конкретних фактів і бекграундів), оприлюднення яких є невигідним для влади.

Повний моніторинг теленовин за травень 2012 року дивіться тут.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
www.nr2.ru
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду