У жовтні розрив в увазі та синхроні на користь влади зменшився – моніторинг АУП

00:00,
23 Жовтня 2012
1505

У жовтні розрив в увазі та синхроні на користь влади зменшився – моніторинг АУП

00:00,
23 Жовтня 2012
1505
У жовтні розрив в увазі та синхроні на користь влади зменшився – моніторинг АУП
У жовтні  тема виборів стала головною подією в новинах: кожне четверте повідомлення так чи інакше стосувалось виборів. За результатами моніторингу Академії Української Преси, вперше у цьому році тема виборів домінує над темами, пов’язаними з ДТП, катастрофами тощо.

Сьогодні Академія Української Преси презентувала результати чергової хвилі контент-аналізу новин прайм-тайму дев’яти телеканалів – «Інтера», «1+1», Нового каналу, «України», СТБ, ICTV, Першого національного, 5 каналу та TВi.

Моніторинг засвідчує, що у політичному полі Партія Регіонів залишається лідером новинних програм на всіх телеканалах. Однак, у порівнянні з вереснем, у перший та другий тижні жовтня зафіксовано незначне зниження уваги до правлячої коаліції.

Зокрема, в цілому увага до представників правлячої коаліції в 2.5 рази більша за увагу до опозиції: 63% проти 25%, в той час як першого тижня вересня  різниця була у 3 рази - 71% проти 23%.

Щодо політичних персон у теленовинах, то ситуація  аналогічна:  33% усіх згадувань про політиків стосується представників Партії Регіонів, першого тижня вересня цей показник становив 57%, у серпні 43%. Згадування про політиків з  «Батьківщини» – 18% (у вересні 18%, у серпні 26%), 6% - «Україна – Вперед!» (3%, та 5% у серпні), 6% - КПУ (у вересні 6%).

Щодо синхрону, то тут простежується зменшення синхрону Партії Регіонів, при цьому синхрон Батьківщини залишається без змін.  В цілому 36% синхрону належить представникам Партії Регіонів (на першому тижні вересня 66%, у серпні 57%), 11% Батьківщини (10% у перший тиждень вересня, у серпні 11%), 6% - КПУ, 5% - УДАРу, 4% - Україна – Вперед! (у перший тиждень вересня 6%).

«Хоча є деякі позитивні зрушення, говорити про кардинальні зміни не доводиться,  особливо якщо подивитися на телеканали, які займають маргінальну позицію», - відзначив Валерій Іванов, президент АУП. Зокрема, мова йде про Перший національний, де у перший тиждень жовтня новини подаються виключно з однією точкою зору.

«На 1+1 лише кожна десята новина стосується політики, за тиждень до виборів – це дивно, - зауважив пан Іванов. – Є позитивні  зміни у стандартах новин на ICTV та Інтері, але при цьому на СТБ, Новому каналі, телеканалі «Україна»  – спостерігаємо диспропорцію в увазі у 7-8 разів на користь владної коаліції, це ненормально».

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
АУП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду