ms.detector.media
MediaSapiens
12.07.2021 17:03
У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta
У мережі поширюють фейк, що вакцини від Covid-19 не захищають від штаму Delta
Насправді вакцини Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson та Bharat Biotech ефективні проти штаму Delta

У соціальних мережах поширюють інформацію про те, що наявні вакцини від коронавірусу не захищають людей, які захворіли на Delta штам Covid-19. Як пишуть фактчекери із VoxCheck — це неправда. У фейкових повідомленнях також йдеться небезпеку вакцин — побічні ефекти, зокрема, серцеві захворювання.

Як пише VoxCheck, насправді вакцини Pfizer-BioNTech, Oxford-AstraZeneca, Moderna, Johnson & Johnson та Bharat Biotech є ефективними проти штаму Delta. 

«На момент висловлювання автора відео вже були опубліковані дані щодо ефективності вакцин Oxford-AstraZeneca та Pfizer-BioNTech. Аналіз Агенції охорони громадського здоров’я Англії (Public Health England, PHЕ) від 14 червня 2021 року показує, що 2 дози вакцин Oxford-AstraZeneca та Pfizer-BioNTech є високоефективними проти госпіталізації хворого штамом Delta, — йдеться у повідомленні. — Для вакцини Oxford-AstraZeneca ступінь захисту від необхідності госпітального лікування Delta-варіанту хвороби становить 71% після однієї дози і 92% після двох доз. Вакцина Pfizer-BioNTech ефективна на 94% в запобіганні госпіталізації після першої дози та на 96% після двох доз».

Фактчекери додають, що дані щодо ефективності інших вакцин від штаму Delta були оприлюднили вже після публікації відео. Так, виробники вакцин Johnson & Johnson, Bharat Biotech заявили про ефективність своїх препаратів проти штаму Delta. Хоча вакцини від Sinopharm, Sinovac та Moderna є менш ефективними проти цього штаму, вони все ще забезпечують захист. 

«Наразі немає досліджень щодо ефективності вакцин Novavax, Sinopharm-Wuhan, CanSino проти COVID-19 від штаму Delta. Delta-варіант, ймовірно, передається легше в 2-3 рази ніж оригінальний вірус, вперше помічений в Ухані у 2019 році. За попередніми даними штам Delta швидше розмножується та сильніше пов’язується з рецепторами клітин легенів. Переваги вакцинації від COVID-19 перевищують потенційні ризики виникнення міокардиту і перикардиту», — пише VoxCheck.

Більше про фейки та маніпуляції стосовно коронавірусу та вакцинації читайте у черговому моніторингу Детектора медіа.

Фото: unsplash

ms.detector.media