Facebook позначила пост від телеканалу ZIK як неправдивий через фейк про Уляну Супрун

Facebook позначила пост від телеканалу ZIK як неправдивий через фейк про Уляну Супрун

13:07,
28 Травня 2020
8956

Facebook позначила пост від телеканалу ZIK як неправдивий через фейк про Уляну Супрун

13:07,
28 Травня 2020
8956
Facebook позначила пост від телеканалу ZIK як неправдивий через фейк про Уляну Супрун
Facebook позначила пост від телеканалу ZIK як неправдивий через фейк про Уляну Супрун
Незалежні фактчекери моніторять дезінформацію у Facebook і надають посилання на перевірену інформацію. Цього разу соцмережа застерігає про черговий фейк, поширений телеканалом ZIK.

Соцмережа Facebook промаркувала відео, розміщене на сторінці телеканалу ZIK як неправдиве, оскільки у телепрограмі озвучили фейк про колишню очільницю Міністерства охорони здоров’я Уляну Супрун. На це звернув увагу Станіслав Грещишин.

За посиланням на відео телеканалу ZIK у Facebook видно, що перед його переглядом стоїть позначка «неправдива інформація». Також зазначено, що пост «перевірено незалежними контролерами фактів». Користувачам пропонується перейти на сайт фактчекерів Stopfake та дізнатись, чому озвучена у цьому відео інформація не є правдивою.

6 серпня 2019 року в ефірі телеканалу ZIK політичний експерт Володимир Кацман заявив, що Уляна Супрун не має вищої освіти.

«Однак твердження про відсутність у екс-очільника МОЗ Уляни Супрун  не відповідає дійсності. Діючий на час призначення Уляни Супрун Закон про Кабінет міністрів передбачав, що члени Кабінету міністрів України повинні мати вищу освіту (ст.7). Вступаючи на посаду кандидат Уляна Супрун подала документ про отримання ступеню Доктор медицини (Medical Doctor) Університету штату МІчіган (США). Диплом про закінчення університету видано 9 червня 1989 року на дівоче ім’я пані Супрун – Уляна Н. Юрків. На запит StopFake в Університеті штату Мічіган підтвердили, що Уляна (Юрків) Супрун дійсно навчалася в цьому вищому навчальному закладі з 26/9/1985 і отримала ступінь Доктора Медицини 9 червня 1989 року», - йдеться у публікації.

Неправдивим є також твердження з того ж інтерв’ю Володимира Кацмана про неконституційність медичної реформи, уточнюють фактчекери:

«Конституційний суд України дійсно повідомив про отримання 9 лютого 2018 року конституційного подання 59 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України „Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення“ від 19 жовтня 2017 року № 2168–VІІІ. Однак на момент заяви Володимира Кацмана подання не було розглянуто і рішення про неконституційність так званого закону про медреформу не ухвалювалося».

Інформацію, розміщену в соцмережі, перевіряють незалежні фактчекери. У Facebook та Instagram стали видаляти фейки про COVID-19 ще в січні цього року. Втім, експерти моніторять дописи на предмет існування там фейків не тільки про коронавірус.

У коментарі MediaSapiens співзасновниця Stopfake Ольга Юркова підтверджує, що експерти організації перевіряють матеріали у Facebook, а в разі виявлення дезінформації - пояснюють, які дані є правдивими.

«Наші експерти перевіряють матеріали, що поширюються у Facebook, і якщо це виявився фейк, то позначають їх як фальшиві, прикріпивши лінк на спростування», - уточнила вона.

Телеканал ZIK входить до холдингу «Новини», що належить Тарасу Козаку, народному депутату від ОПЗЖ й соратнику кума Путіна Віктора Медведчука. Медіа з пулу Медведчука поширюють дезінформацію про Уляну Супрун та медреформу далеко не вперше.

Сам фейк про те, що колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун нібито не має вищої освіти та є «санітаркою»/«парамедиком», був розвінчаний ще кілька років тому. До того ж, перевірити в кілька кліків цю інформацію може кожен: копію диплому пані Супрун можна знайти навіть на Вікіпедії. Проте маніпуляція про відсутність у неї вищої освіти й далі періодично тиражується у деяких ЗМІ.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Facebook за місяць виявили 50 мільйонів постів з фейками про коронавірус.

Крім того, Facebook і YouTube недавно заблокували відомого конспіролога, який пов'язує коронавірус з 5G.

А днями вперше в історії Twitter позначив пост президента США як недостовірний.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Андрей
08:36 / 29.05.2020
Супрун гнида
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду