Медіа знову «скасували» лікарняні, а Супрун — ні

Медіа знову «скасували» лікарняні, а Супрун — ні

14:39,
7 Серпня 2019
4850

Медіа знову «скасували» лікарняні, а Супрун — ні

14:39,
7 Серпня 2019
4850
Медіа знову «скасували» лікарняні, а Супрун — ні
Медіа знову «скасували» лікарняні, а Супрун — ні
Автори:
Низка сайтів зманіпулювали у заголовку новини щодо заміни паперових лікарняних електронними та видали стару інформацію за нову.

Декілька сайтів опублікували новини із заголовком «Хворійте на роботі: Супрун зібралася скасувати лікарняні». Наприклад, «Деловой Славянск». Джерело цієї «сенсації» — сумнівний сайт Mig Time, на якому нема інформації ні про редакцію, ні адреси розташування.

Раніше аналогічне повідомлення опублікувало Znaj.ua.

Новину із таким маніпулятивним заголовком відкрили десятки тисяч користувачів. Вона також отримала сотні поширень у фейсбуку.

 

Хоча у самому її тексті взагалі не йдеться про скасування лікарняних, а лише перехід з паперової версії на електронну. Подібні інформаційні маніпуляції — це кричуще порушення журналістських стандартів оперативності та точності.  

Звідки інформація

Сайти-маніпулятори посилаються на інтерв’ю в. о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун виданню «Радіо Свобода». Ця розмова справді була і опублікована вона у березні.

Також про перехід на електронні лікарняні МОЗ повідомляло ще у травні 2018 року (!).  

Що насправді зміниться

Минулого року заступник міністра Павло Ковтонюк заявляв у інтерв’ю «РБК-Україна», що МОЗ хоче «розвантажити лікаря від необхідності оформлення лікарняного, оскільки це – не питання лікування, а соціальних виплат».

Сама Уляна Супрун у вже загаданому інтерв’ю «Радіо Свобода» казала: з 1 квітня ліки за програмою «Доступні ліки» можна буде отримати лише за електронним рецептом. До кінця 2019 року також електронні лікарняні повністю замінять паперові. 

«Ми не будемо бачити в метро у Києві оголошення, що можна купити лікарняний за 200 гривень. Лікарняні будемо отримувати від своїх сімейних лікарів. Лікар буде відповідати за його чи її електронний підпис на цьому лікарняному», — розповідала пані Супрун.

Також вона зазначала, що у тестовому режимі почала працювати електронна медична картка. Лікарі тепер заноситимуть інформацію про візити пацієнтів в систему eHealth, а не писатимуть на папері.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» дізнався, як систему eHealth захищатимуть від кібератак.

Крім того, «Детектор медіа» писав, що усі фейсбук-пости Уляни Супрун про здоров’я зібрали на спеціальному сайті. Це спростило доступ до старих дописів.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
ukrinform.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду