Росія, бойовики та ОПЗЖ: хто поширює фейк про «секретні лабораторії США в Україні»

Росія, бойовики та ОПЗЖ: хто поширює фейк про «секретні лабораторії США в Україні»

15:02,
21 Травня 2020
4684

Росія, бойовики та ОПЗЖ: хто поширює фейк про «секретні лабораторії США в Україні»

15:02,
21 Травня 2020
4684
Росія, бойовики та ОПЗЖ: хто поширює фейк про «секретні лабораторії США в Україні»
Росія, бойовики та ОПЗЖ: хто поширює фейк про «секретні лабораторії США в Україні»
Автори:
Дослідження Інституту масової інформації виявило 66 матеріалів у межах цієї інформаційної кампанії, які протягом 14 квітня – 20 травня вийшли в онлайн-медіа, які періодично моніторять аналітики ІМІ.

Недавно MediaSapiens писав, як Медведчук та «1+1» реанімували фейк про існування «американських біологічних лабораторій» в Україні. Розгорнулася ціла інформаційна кампанія з просування такої інформації у ЗМІ. У Інституті масової інформації дослідили джерела та учасників цієї кампанії в українських онлайн-медіа.

Фейки та конспірологічні теорії навколо "секретних лабораторій США в Україні" поширюються вже не перший рік, йдеться у публікації. Викривають цей фейк теж не вперше. Так, один з останніх матеріалів сайт StopFake оприлюднив наприкінці квітня. Зокрема, нагадали, що ця програма до 2015 року діяла і в Росії.

Саме з РФ почалася чергова хвиля інформаційної кампанії "секретні лабораторії США в Україні". 20 березня на каналі "Россия 24" вийшов матеріал про 15 секретних біологічних лабораторій в Україні», - йдеться у статті.

Сюжет російського телебачення сформований навколо петиції на сайті президента України «про створення комісії "щодо вивчення діяльності біолабораторій США у зв'язку із заявою представника МІД КНР Чжао Лицзянь про те, що американські військові занесли коронавірус в Ухань».

Як зазначають в ІМІ, російська пропаганда прив’язала стару історію про «секретні лабораторії США в Україні» до топової теми 2020-го – пандемії коронавірусу.

«І вже невдовзі розпочата росіянами інфокампанія проти України отримала продовження в українських медіа. Дослідження Інституту масової інформації виявило 66 (!) матеріалів у межах цієї інформаційної кампанії, які протягом 14 квітня – 20 травня вийшли в онлайн-медіа, які періодично моніторять аналітики ІМІ. Ці матеріали розміщувалися на п'яти сайтах: 112.ua, newsone.ua, zik.ua, strana.ua та unian.ua», - пояснюють у статті.

Нова хвиля фейку про «американські лабораторії» почалася з опису в соцмережі екс першого заступника Генпрокурора часів Януковича, а нині нардепа ОПЗЖ Рената Кузьміна.

«14 квітня він виклав скріни депутатського звернення до Прем’єр-міністра щодо цих лабораторій. Під зверненням його підпис та Віктора Медведчука. Протягом години після цієї публікації новини про це звернення вийшли на трьох сайтах: 112.uanewsone.ua та zik.ua», - додають фахівці ІМІ.

Надалі Медведчук та Кузьмін стали головними ньюзмейкерами в темі "секретних лабораторій". Вони фігурують відповідно у 49 і 44 матеріалів з тих 66, які вийшли в різних медіа, помічають автори:

«Також у матеріалах цієї інформаційної кампанії фігурували: Вадим Рабінович, Євген Червоненко, Андрій Портнов, Вадим Карасьов, Ігор Мосійчук, В’ячеслав Піховшек, Юрій Загородний, Володимир Кацман, Олена Бондаренко, Олексій Куракін, Дмитро Співак, Олександр Качний. А сайт zik.ua одну новину зробив на основі заяви представника терористичної організації "ДНР" Дмитра Астраханя».

У СБУ пізніше спростували фейк про існування «лабораторій Пентагону» в Україні. Там зазначили, що викривають таких інтернет-агітаторів, в тому числі тих, хто діє з боку Росії. Але у ІМІ  кажуть, що притягнення таких осіб до адмінвідповідальності викликає питання.

«ІМІ проаналізував судовий реєстр на предмет наявності судових рішень за статтею, що стосується поширення неправдивих чуток (173-1 КУпАП). Станом на 5 травня таких рішень було всього 31. І з цих рішень тільки в семи постановах особа визнавалася винною в скоєнні адміністративного правопорушення і притягалася до відповідальності у вигляді штрафу, а ще в трьох випадках – визнавалася винною, проте звільнялася від відповідальності через малозначущість порушення», - пишуть автори статті.

Одних українців спецслужба лякає адміністративною та кримінальною відповідальністю, а інших, які проводять значно масштабнішу російську інформаційну кампанію про «американські лабораторії», тільки просить не поширювати неправдивої інформації, констатують фахівці.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens також писав про 7 способів уникнути фейків під час пандемії коронавірусу.

Фото: Скриншот ІМІ

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду