«Штрафуватимуть за шашлики»: в мережі нова маніпуляція про карантин в Україні

«Штрафуватимуть за шашлики»: в мережі нова маніпуляція про карантин в Україні

18:02,
31 Березня 2020
12088

«Штрафуватимуть за шашлики»: в мережі нова маніпуляція про карантин в Україні

18:02,
31 Березня 2020
12088
«Штрафуватимуть за шашлики»: в мережі нова маніпуляція про карантин в Україні
«Штрафуватимуть за шашлики»: в мережі нова маніпуляція про карантин в Україні
Карантин в Україні, як і пандемія коронвірусу, породжує немало маніпуляцій. То ж чи справді будуть штрафувати за шашлики в лісі?

Днями немало українських видань опублікувала новин з посиланням на пост у Facebook заступника голови Київської міської державної адміністрації Петра Пантелеєва, де той повідомив що киян будуть штрафувати за пікніки з шашликами.

Проте Насправді заступник голови КМДА не вказує, що штрафуватимуть саме за «відпочинок з шашликами». Він тільки сказав, що карантин не є канікулами, і що це «не відпустка з шашликами. За його свідоме недотримання – штраф».

«У нашому місті 74 особи мають підтвердження інфікування COVID19. Але досі не всі усвідомлюють значення слова карантин і відповідальність. Карантин ‒ це не канікули і не відпустка з шашликами. За його свідоме недотримання ‒ штраф», ‒ написав заступник Кличка.

Водночас штраф за порушення карантину - це правда, пояснюють у пабліку По той бік новин.

Поліція має право складати адміністративні протоколи (штраф - від 17 до 34 тис. грн) за порушення протиепідемічних заходів. Крім того, загалом в Україні розпалювати багаття у лісах і парках заборонено чинним законодавством, штраф становить від 340 до 1 360 грн.

Автории публікації також взяли коментар у юристки Bihus.info, яка роз’яснила ситуацію.

«Дійсно, палити багаття в лісах та парках було заборонено ще до епідемії. А у кодексі про адмінпорушення є ст. 44-3 «Порушення правил щодо карантину людей», згідно з якою порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України «Про захист населення від інфекційних хвороб», іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними захворюваннями, тягне за собою накладення штрафу. Тобто, там немає прямої заборони відвідувати парки чи ліс. Однак тут потрібно зважати на рішення місцевих рад, які можуть встановлювати заборону певних дій на території ради. У Києві не було прийнято рішення про заборону відвідувати парки та їсти там», - розповіла авторам новини Тетяна Дмитрюкова, юристка Bihus.info.

Розпорядження КМДА №2 обмежує пересування в громадських місцях без крайньої потреби (існує виключний перелік поважних причин, одна з яких - прогулянки самостійно або з особами, які проживають разом). Крім того, у Києві заборонено користуватися дитячими та спортивними майданчиками будь-де.

«У Львові лише 30 березня заборонили вживання їжі чи напоїв у парках і скверах. А от у Луцьку міська рада радить ізолювати себе від домашніх тварин або уникати з ними контакту. Але цей фейк вже неодноразово спростовували:  ВООЗ та інші авторитетні організації наголошують, що зараз не існує доказів того, що тварини можуть бути носіями SARS-CoV-2», - йдеться у публікації По той бік новин.

Нагадаємо, раніше ми писали, що у Viber поширюють маніпуляцію про штрафи за відсутність рукавичок і масок для водіїв автомобілів.

Фото: pixabay.com/artem_apukhtin

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду