«Аутизм, гомеопатія та купівля довідок»: що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів

«Аутизм, гомеопатія та купівля довідок»: що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів

16:43,
14 Січня 2020
9786

«Аутизм, гомеопатія та купівля довідок»: що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів

16:43,
14 Січня 2020
9786
«Аутизм, гомеопатія та купівля довідок»: що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів
«Аутизм, гомеопатія та купівля довідок»: що не так із програмою Bihus.info за участі антивакцинаторів
У програмі Дениса Бігуса подано виключно позицію антивакцинаторів, які озвучували в тому числі й непідтверджені або маніпулятивні дані.

«Аутизм, гомеопатія та купівля довідок — чи всі антивакцинатори думають однаково?»випуск програми «Геометрія Л» із таким заголовком на YouTube-каналі Bihus.Info вийшов 11 січня (зараз відео недоступне) . У програмі взяли участь люди, які виступають проти вакцинації.

Наприклад, Тетяна Гуменюк з міста Хмільник Вінницької області — мама трьох дітей, голова організації, яка виступає проти щеплень та «доносить до людей інформацію про вакцинацію та її побічні дії». Іван Пономаренко — архітектор, «трошки блогер, трошки журналіст, трошки громадський активіст», батько двох дітей, «які постраждали від вакцинації». Киянин Тимофій, працівник Ciklum — батько трьох дітей, який каже, що його самого в дитинстві вакцинували, але потім він «перехворів усіма хворобами, від яких був щеплений» та інші.

В описі цього випуску на YouTube зазначено: «Позиція учасників є науково необґрунтованою і не збігається з позицією редакції. Ідея проєкту подивитись, чи всі противники вакцинації думають однаково, чого бояться антивакцинатори і чим аргументують свій вибір».

Сюжет викликав бурхливу реакцію в соцмережах. Деякі користувачі Facebook писали, що в питанні вакцинації не має бути «альтернативних» думок, адже ефект від вакцинації науково доведений, тоді як у програмі лунали в тому числі й непідтверджені або маніпулятивні дані.

На своїй сторінці Денис Бігус пояснив, чому він з колегами вирішив зробити такий сюжет: «У нас є проєкт "Геометрія Л". Формат: ми кличемо групу людей, яких об'єднує щось спільне, і ставимо їм різні уточнюючі питання. Щоб на цих людей подивитися з різних сторін. Не посперечатися з ними. Не влаштувати дискусію. А показати їх. За можливості різнобічно. У проекті були групи виборців Порошенка, Зеленського і “Опоблоку”, ветерани АТО, патрульні поліцейські, ЛГБТ, айтішники. І "дорога редакція" після кожного випуску вигрібала за пропаганду Порошенка, Медведчука, гомосексуалізму, Авакова, і навіть у айтішників був пекельний срач».

У коментарі MediaSapiens Денис Бігус сказав, що в цьому проєкті знімають «не теми, а людей». Також попросив дочекатися відео, яке він невдовзі викладе на свой сторінці у Facebook, та взяти з цього запису певні тези щодо цього сюжету. На момент публікації нашого матеріалу він ще не оприлюднив анонсованого відео.

«Треба буде багато зусиль, щоб ці фейки спростувати»

«Цей сюжет — дуже токсичний», — каже в коментарі MediaSapiens Федір Лапій — дитячий інфекціоніст, доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології НМАПО імені П. Л. Шупика, член Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики.

На противагу цьому ми зауважили, що все ж ведучий ставив гостям адекватні запитання. Наприклад, чи ґрунтуються їхні позиції на наукових даних чи на інтуїції; чи бачили антивакцинатори особисто тих, хто постраждав від вакцин.

«Якщо подивитися сюжети Скабєєвої, там теж є і запрошені експерти, і ставляться адекватні питання. Тут суть у тому, що антивакцинаторів взагалі не варто було брати як окремих спікерів, оскільки вони поширювали маніпуляції, — вважає лікар. — Це як в умовах агресії Росії проти України запрошувати спікерами Портнова або Лукаш чи робити прямі мости з Росією. В Україні є біда — безліч батьків сумніваються у користі вакцинації. Чого автори хотіли досягти цією програмою? Дотриматися свободи слова? Чи усвідомлювали автори свою відповідальність за те, що тепер ще більше батьків поставить під сумнів вакцинацію, отримавши порцію фейків? Зараз треба буде багато зусиль, щоб ці фейки спростувати. При цьому невідомо, чи буде від цього якийсь ефект», — коментує пан Лапій.

MediaSapiens попросив лікаря детальніше пояснити, які саме фейки були поширені у програмі.

Фейк: Статистики побічних ефектів від вакцин в Україні немає

Сергій Шурупов, режисер монтажу та батько трьох дітей, не позиціонує себе як антивакцинатор. При цьому каже, що має недостатньо інформації про вакцинацію. В Україні не ведеться статистика побічних ефектів від вакцинації, зауважує він. Саме тому не вакцинує дітей, але готовий «розвивати» свої погляди та переглянути позицію щодо щеплень, якщо з’являться нові дані, які підтвердять протилежне.

«Ви у два кліки можете перейти на сайт Державного експертного центру, подивитися там розділ «Фармаконагляд» і побачити у ньому статистику побічних реакцій на вакцини, які є на даному ресурсі з 2015 року. Коли я перевіряв там інформацію останній раз, бачив звіт за 2 квартал 2019 року. Скоро має бути більш свіжий звіт. По-друге, повідомлення про те, що ви вважаєте, що у вас є побічна реакція на вакцину, ви можете подати самостійно, заповнивши форму на сайті того ж Державного експертного центру. Є також інструкція, як заповнювати цю форму», — пояснює Федір Лапій.

Фейк: Щеплення викликає аутизм

Киянка та працівник державного банку Тетяна Толопова —мама дитини, яка має розлад аутичного спектру. «Дане захворювання у нас почалося після вакцинації», — каже вона. На запитання журналіста, чи її позиція щодо вакцинації спирається на інтуїцію та обговорення чи на наукові дані, жінка відповідає: «Я не медик, я не лікар, тому у мене немає достатнього наукового обґрунтування. Але я читала багато зарубіжної літератури, і виховую особливу дитину, і вважаю, що проблеми з дитиною почалися після вакцинації».

«Це висновок лікарів?», — уточнює в неї Денис Бігус. «У тому числі, але вони прямо так не говорять і не пишуть такі заключення», — зауважує жінка. Незрозуміло, за рахунок чого вона зробила такий висновок, якщо навіть лікарі не підтвердили такий зв’язок.

Фейк про те, що вакцини викликають аутизм, розвінчали вже багато років тому. Міф виник на основі наукової публікації Ендрю Уейкфілда, 1998-го року у відомому медичному журналі The Lancet про зв'язок між вакцинацією й аутизмом. Науковця згодом викрили у підтасовці даних. Пізніше лікаря позбавили медичної практики у Великій Британії через шахрайство у дослідженні. Наступні дослідження вже інших лікарів і науковців спростовували такий зв'язок. «Це дослідження все ще використовується не дуже розумними людьми у певних цілях», — каже Федір Лапій.

Учасник програми «Геометрія Л» адвокат Сергій Гула згадує, що у США є окремий суд, який створили суто для вакцинних позовів. Одна із дослідниць, каже він, встановила, що у 88 справах цього суду «було доведено причинно-наслідковий зв'язок вакцин з аутизмом».

«Якщо ви почитаєте висновки цього суду, то там стоїть питання, чи підлягає той чи інший випадок компенсації. Суддя — це не лікар, а в медицині багато тверджень можуть змінюватися за 10, за 15 років. Те, що вважали істиною раніше, можуть спростувати на основі нових даних. Суддя не може оцінювати такі речі. Його задача — встановити, чи підлягає випадок компенсації», — пояснює Федір Лапій.

Фейк: Існує негласна установка — не встановлювати зв'язок між хворобами і вакцинами

Сергій Гула каже, що раніше був за вакцинацію, радився з дружиною, чи вакцинувати дітей. Дружина була проти. Але саме в той час, коли в його родині мала народитися дитина, до нього як до адвоката почали звертатися ті, хто вже постраждав від вакцин. Пан Гула каже, що таких людей були сотні.

«На сьогодні немає жодного лікаря, жодного медичного висновку, який би встановив причинно-наслідковий зв'язок з аутизмом чи іншою хворобою. Чому? Тому що на сьогодні є негласна чітка постановка питання, що ніхто — жодний судовий експерт, не прийде до такого висновку, оскільки він на наступний день вже не буде на роботі», — каже він.

«Звучить дещо конспірологічно», — зауважив на це Денис Бігус.

Насправді жодної негласної установки, яка б «забороняла» лікарям встановлювати зв’язки між щепленнями та певними хворобами, не існує, підкреслює Федір Лапій.

«Є поняття несприятливої події після імунізації. Існує також поняття презумпції невинуватості: вина має бути доведена. Коли ми говоримо про реальні суди, які ретельно зважують докази і наявність алібі, то чи маємо ми використовувати подібну систему щодо звинувачення вакцин в тих чи інших проблемах зі здоров’ям? Звісно. Тут так само мають бути докази і спростування. В Україні є відкрита система для реєстрації повідомлень щодо несприятливих подій щодо імунізації», — пояснює він.

Карта-повідомлення про побічну реакцію лікарського засобу, вакцини, тощо — це форма, за якою лікарі, провізори, фельдшери, акушери, фармацевти, медичні сестри всіх закладів охорони здоров’я повідомляють про будь-які випадки побічних реакцій лікарських засобів, вакцини, туберкуліну, відсутності ефективності лікарських засобів та несприятливих подій після імунізації, — йдеться на сайті Державного експертного центру МОЗ України.

Крім того, там можна ознайомитися із результатами діяльності з питань безпеки лікарських засобів. Там можна ознайомитись із даними щодо випадків побічних реакцій після застосування вакцин. Розділ регулярно оновлюється.

Тому про звільнення лікаря, який заявив про зв'язок вакцин із хворобами, не йдеться, підкреслює фахівець. «Людина може бути звільнена, якщо вона не є кваліфікованою, якщо принесла шкоду пацієнту та не може виконувати свої обов’язки, керуючись здоровим глуздом», — додає імунолог.

Фейк: Перед щепленням в Україні стан здоров’я дітей ніхто не перевіряє

Тетяна Толопова каже, що сама вона загалом проти вакцинації, але вакцинація все ж має існувати у «широкому розумінні». При цьому мають бути винятки та вивчення стану здоров’я дітей ще до того, як їм вирішують робити вакцинацію.  Але щеплення в Україні, каже вона, «робляться без будь-яких аналізів. У нас ніхто не перевіряє нічого. Міряють тільки температуру».

«Я вам більше скажу: вимірювання температури в даному випадку — це зайва процедура. Бо якщо дитина хвора і виглядає хворою, можна відразу запідозрити, що в неї температура. Якщо вона активна і навіть має температуру до 38 градусів, все одно це не є протипоказанням до вакцинації. Але якщо ви підозрюєте якусь гостру хворобу, це вже є  приводом для обстеження та встановлення діагнозу, призначення лікування», — каже Федір Лапій.

На тезу авторів програми «Я платив за фіктивну довідку про щеплення дитини» всі учасники відповіли «ні». Сергій Гула мотивує це тим, що позиція завжди має бути чесною. Інші учасники із цим погодилися. «Купувати довідки це протизаконно, антиморально», — підкреслили вони. Діти всіх, учасників, які ходять до школи, мають офіційні, а не куплені довідки про те, що вони є здоровими.

P.S. Ввечері 14 січня після публікації цього матеріалу відео програми на YouTube стало «приватним», тобто переглянути його вже неможливо.

«Випуск видалений з каналу. Це перше відео, яке ми коли-небудь видаляли», — розповів Денис Бігус у своєму відео на Facebook, яке опубліковане 15 січня.

Читайте також
ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
hikari
18:17 / 12.04.2020
Шановні антищепленники, продовжуйте в тому ж дусі, завдяки вам генофонд людства позбавляється недостатньо розумних особин. Сьогодні ви не вакцінуєте своїх дітей, а завтра вони виростуть і проголосують за Зе, або ще щось суспільно небезпечне утнуть. Дітей ваших, звісно, шкода, бо з них могли б вийти нормальні люди, але у таких батьків навряд чи вийдуть. Що поробиш, природній відбір - річ безжальна :(
Сергій
21:46 / 15.01.2020
"У програмі Дениса Бігуса подано виключно позицію антивакцинаторів, які озвучували в тому числі й непідтверджені або маніпулятивні дані." Я можу навести безліч програм, в яких було подано виключно позицію провакцинаторі, які озвучували недостовірні, непідтверджені або маніпулятивні дані. Розбирати їх будемо, чи у нас однобічний погляд?
Ольга
15:07 / 15.01.2020
Й ще одна ремарка: усі медики орієнтовані на замовчування фактів ускладнень, адже це для них повертається додатковою писаниною та іншими неприємними поворотами долі.
Ольга
15:04 / 15.01.2020
Ця стаття більше схожа на маніпуляцію, аніж аргументи, приведені у ній в якості фейків.
Lila
07:50 / 15.01.2020
Вакцинація це не спасіння, а знищення людства. Шкода, що в Украіні немає насправді свободи слова і вільноі преси. Якщо б преса була незаангажована то доносила інформаціюине тільки від терористичного угрупування МОЗ, а і від батьків, діти яких стали жертвами медичних експериментів під назвою вакцинація
Микола
17:56 / 14.01.2020
В мене син перехворів менінгококом після вакцинації пентаксимом,ледве врятували,лікар на відмову від подальшої вакцинації назвав нас правильними батьками,і в диагнозі про поствакцинальні наслідки не написав бо вилетить з роботи.І скажіть мені,який лікар скаже таке на камеру,його кар'єрі відразу кінець.
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду