ЗМІ пишуть, що в Україні звільнять 70 тисяч учителів. Як насправді?

ЗМІ пишуть, що в Україні звільнять 70 тисяч учителів. Як насправді?

18:26,
18 Лютого 2020
8747

ЗМІ пишуть, що в Україні звільнять 70 тисяч учителів. Як насправді?

18:26,
18 Лютого 2020
8747
ЗМІ пишуть, що в Україні звільнять 70 тисяч учителів. Як насправді?
ЗМІ пишуть, що в Україні звільнять 70 тисяч учителів. Як насправді?
Закон не передбачає одночасного звільнення вчителів-пенсіонерів, кажуть у Міносвіти. Але умови праці, зарплатню та терміни роботи вчителів можуть переглянути, звертає увагу адвокат Павло Богомазов. Чи є правдивою заява про те, що 70 тисяч педагогів звільнять до 1 липня 2020 року, — з’ясовував MediaSapiens.

16 січня 2020 року Верховна Рада ухвалила новий закон «Про повну загальну середню освіту». Зміни передбачають розвиток учнівського самоврядування, контракти для директорів і вчителів на пенсії, можливості для учнів обирати свою освітню траєкторію, фінансову автономію шкіл і низку інших нововведень, повідомляє пресслужба МОН.

Однак Профспілка працівників освіти і науки України заявила, що ухвалення закону «призведе до звільнення до 1 липня 2020 року понад 70 000 вчителів, вихователів та інших педпрацівників». Цю новину поширили багато ЗМІ. Серед них — профільні видання «Освіта.ua» та освітній портал «Педагогічна преса». Також — всеукраїнські й місцеві ЗМІ, такі як Obozrevatel, Dou.ua, Gre4ka.info, Житомир-online та інші. «Так выглядит достоинство от молодой реформаторки Новосад»,пише «Страна.ua».

Представники Профспілки обговорювали можливі звільнення вчителів і на брифінгу в агентстві «Голос.ua». Заступник голови Профспілки працівників освіти і науки України Сергій Романюк заявив: «Звільнені будуть, дійсно, близько 70 тисяч педагогічних працівників. Скільки з них підпише контракт? Стоїть досить високе питання. Людині ще треба десь працювати, щоб вижити. Сьогодні цих людей буде звільнено».

MediaSapiens вирішив перевірити, чи справді будуть звільняти таку велику кількість вчителів, і звернувся по коментарі до експертів. Прокоментували заяву Профспілки керівний партнер адвокатського об'єднання «Богомазов та партнери» Павло Богомазов і керівник експертної групи Директорату дошкільної та шкільної освіти МОН Володимир Божинський. Він був у складі робочої групи з написання законопроєкту «Про повну загальну середню освіту».

Заява про масові звільнення не відповідає дійсності — МОН

«Реалізація таких нововведень призведе до одночасного звільнення до 1 липня 2020 року понад 70 000 вчителів та, крім того, ще вихователів, педагогів-організаторів, керівників гуртків, інших педагогічних працівників. За наявними даними серед учительства, доля працівників пенсійного віку складає близько 16%, а в окремих регіонах сягає 30%», — йдеться в заяві Профспілки. Автори заяви закликають президента застосувати право вето щодо закону.

Нібито автоматичне й одночасне звільнення педагогічних працівників після набуття чинності закону «Про повну загальну середню освіту» — це однозначно неправдива інформація, коментує MediaSapiens Володимир Божинський: «Мова йде лише про зміну умов укладеного договору. Наразі педагоги працюють на умовах безстрокового договору, а з ними будуть укладені строкові трудові угоди».

Закон передбачає, що до 1 липня 2020 року вчителів-пенсіонерів мають обов’язково перевести на строкові контракти.

Може бути, що педагогічний працівник сам відмовиться від укладання такого трудового договору, зауважує представник МОН: «Це той варіант, коли діє добра воля і власне рішення працівника. В усіх інших випадках керівництво закладу буде укладати з ними строкові угоди на визначений законом термін. У роботі педагогічних працівників нічого не зміниться, крім запровадження строкових договорів замість безстрокових».

Говорити, що не звільнять нікого, — теж неправильно

Щоб зрозуміти суть проблеми, треба знати основні положення трудових договорів, коментує MediaSapiens керівний партнер адвокатського об'єднання «Богомазов та партнери» Павло Богомазов.

«Строковий договір обмежується термінами. Наприклад, діє рік, два, п’ять чи десять. Коли він закінчується, то сторони або погоджуються його продовжити, або ні. Вони не зобов’язані цього робити. Водночас вони можуть переглянути умови цього договору. Наприклад, збільшити чи зменшити оплату праці, змінити вимоги по годинах роботи. Можливо, прописати якісь інші додаткові умови», — пояснює він.

Безстроковий договір змінити важче, каже адвокат. Тим паче, якщо він шаблонний, неперсоналізований.

«З одного боку, якщо ми говоримо про ринкові відносини, строкові договори навіть кращі. Вони дають можливість щось змінювати у кращий бік. Або ж у гірший. Це вже залежить від усіх сторін і від профспілок. Зі строковим договором умови роботи будуть більш гнучкі як для викладачів, так і для роботодавців, це однозначно», — каже пан Богомазов.

З іншого боку, зі зміною безстрокового договору на строковий буде більше підстав людину звільнити, додає він. Тому говорити, що працівників не звільнять взагалі, — теж неправильно.

«Не забувайте: нікуди не зникають уже наявні чинні положення Кодексу законів про працю. Незалежно від ухвалення закону, вже зараз мають значення порушення, допущені працівником під час роботи. Наприклад, прогули чи те, що вчитель не справляється зі своєю роботою. Особа й так може бути звільнена, і в таких випадках немає значення – має вона строковий договір чи безстроковий. Якщо роботодавець ставить за мету звільнити працівника, то він, на жаль, створює йому такі умови, що або він сам звільниться, або його змусять це зробити», — підкреслює адвокат.

У школах «нікому буде працювати»?

У заяві Профспілки також наголошували на тому, що «нововведення загрожують ситуацією, коли у школах не буде кому викладати відповідні предмети».

З одного боку, кадровий голод у закладах освіти по всій країні — це всім відомий факт, а з іншого — це все ще не значить, що працівники пенсійного віку будуть звільнені, каже Володимир Божинський.

«Тут треба розуміти, що коли педагогічного працівника замінити ніким, то ніхто нікого не буде звільняти. Може, у Профспілці мають на увазі, що тисячі вчителів різко самі звільняться? Так працівники й зараз можуть звільнитися, коли хочуть, навіть коли перебувають на безстроковій угоді. Судячи з таких заяв, педагоги чомусь образяться настільки, що скажуть: я не буду більше тут працювати. Проте переконаний, що в педагогічних працівників є своя честь і гідність і вони будуть виконувати свої обов’язки й працювати з дітьми незалежно від того, яким буде їхній договір — строковий чи безстроковий», — додає він.

Тож звідки число 70 тисяч?

Саме 70 тисяч працівників пенсійного віку, за даними Профспілки, будуть «одночасно звільнені до 1 липня 2020 року». І це, за даними Профспілки, ще не рахуючи вихователів, педагогів-організаторів, керівників гуртків, інших педагогічних працівників.

Пан Божинський допускає, що це число — пересмикування даних. Вірогідно, його взяли із загальної кількості педагогічних працівників по Україні, які досягли пенсійного віку, але далі працюють у навчальних закладах.

«Є певні заяви про те, що 70 тисяч учителів візьмуть і підуть. Та з якого дива їм це робити? Ця цифра звучить дуже дивно. В усіх педагогів  є родини, в усіх є свої цілі. У педагогів пенсійного віку є досягнення, є вища кваліфікаційна категорія, доплата за вислугу років, репутація. Скоріш за все, є також і звання. То чому їм просто так брати і йти з цієї роботи? Адже, можливо, хтось із працівників вже не уявляє себе поза межами навчального закладу», — каже він.

Адвокат Павло Богомазов теж згоден із думкою про те, що це число — дещо узагальнене. Адже питання по звільненню вирішується в кожному випадку окремо, і в законі немає пункту, який би передбачав масовий характер таких дій з боку роботодавців.

«Стверджувати, що автоматично будуть звільнені 70 тисяч людей, — неправильно. Гадаю, з боку профспілки заявляти про звільнення тисяч людей — маніпулятивно. Їм варто вносити свої пропозиції, аби у законах була паритетність і щоб були враховані інтереси всіх сторін. З одного боку, вони мають боротися за працівників, а з іншого — робити це конструктивно. Те, що строкові договори — це однозначно погано, не є правдою. Більшість бізнесу так і працює. Але чомусь ми не кричимо, що це погано», — пояснює він.

Фото: Segodnya.ua

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
k9g6vm
16:07 / 04.03.2020
мало треба більше!
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду