Секретар РНБО: посольство свідомо поширило дезінформацію про збитий літак МАУ

Секретар РНБО: посольство свідомо поширило дезінформацію про збитий літак МАУ

17:24,
14 Січня 2020
4934

Секретар РНБО: посольство свідомо поширило дезінформацію про збитий літак МАУ

17:24,
14 Січня 2020
4934
Секретар РНБО: посольство свідомо поширило дезінформацію про збитий літак МАУ
Секретар РНБО: посольство свідомо поширило дезінформацію про збитий літак МАУ
Це було необхідне рішення, щоб «налагодити співпрацю з іранською владою», заявив Олексій Данилов

У день катастрофи літака МАУ 8 січня у небі над Тегераном, коли Іран ще не визнав своєї вини у його збитті, на офіційному сайті посольство України в Ірані  з’явилася новина про те, що версія теракту чи ракетної атаки як причини катастрофи літака авіакомпанії МАУ виключається. Однак пізніше інформація про катастрофу зникла з сайту посольства, повідомляла «Українська Правда».

Тоді немало ЗМІ, в тому числі зарубіжних, звернули увагу на те, що інформацію там підправили.

Пізніше секретар РНБО Олексій Данилов відкрито визнав, що на сайті поширили дезінформацію свідомо. Про це він заявив у інтерв’ю виданню «Цензор.нет».

Журналіст та головний редактор видання Юрій Бутусов запитав його:

«Посольство України 8 січня зробило заяву, що загибель літака сталася через "технічні проблеми", фактично наші дипломати підтримали хибну версію, розповсюджену іранською владою. Це багатьох ввело в оману, адже позиції держави в таких випадках довіряєш. Коли будуть звільнені або притягнуті до відповідальності українські дипломати в Ірані, які розповсюдили дезінформацію?».

На це пан Данилов відповів:

«Заява посольства була санкціонована нами, це було необхідне рішення, щоб налагодити співпрацю з іранською владою, і ми розуміли ризики. Ми вдячні українським дипломатам у Тегерані, які діяли професійно та якісно. Наші дії повністю відповідають національним інтересам, ми бачимо, що результати нашої роботи корисні для нашої держави. І за це я готовий відповідати».

Юрій Бутусов уточнив у нього, чи діяли працівники посольства санкціоновано.

«Я можу сказати, що ми задоволені роботою нашого посольства, нашого консульства. З першої хвилини, як був створений оперативний штаб, усі працювали як єдина команда але в деяких ситуаціях хтось має брати на себе репутаційні ризики – у кожного своя робота задля досягнення спільного результату. Важко переоцінити для України професійні дії тих, хто працював в оперативному штабі та 45 українських експертів, які вилетіли до Тегерану та максимально швидко здобули докази ураження літака зенітною ракетою. Дії нашої комісії заслуговують на найвище визнання», — сказав Олексій Данилов, фактично визнавши, що дезінформацію поширили свідомо.

Нагадаємо, раніше MediaSapiens писав, що у РНБО та МАУ просять коментувати тільки перевірену інформацію про збитий літак.

Фото: «День»

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду