«Шумахер вийшов з коми після 5 років»: як ЗМІ роздули сенсацію

«Шумахер вийшов з коми після 5 років»: як ЗМІ роздули сенсацію

14:52,
12 Вересня 2019
16394

«Шумахер вийшов з коми після 5 років»: як ЗМІ роздули сенсацію

14:52,
12 Вересня 2019
16394
«Шумахер вийшов з коми після 5 років»: як ЗМІ роздули сенсацію
«Шумахер вийшов з коми після 5 років»: як ЗМІ роздули сенсацію
«Детектор Медіа» з’ясував, що саме є правдою у новині про знаменитого гонщика, яку опублікували низка українських ЗМІ 10-12 вересня.

Днями немало українських ЗМІ написали про те, що легендарний німецький гонщик Міхаель Шумахер вийшов із коми та проходить курс лікування із застовуванням стовбурових клітин у провідній клініці в столиці Франції.

Всі ці сайти посилалися на статтю у французькому виданні Le Parisien, опубліковану 10 вересня.

Про те, що знаменитий гонщик отямився після довгих років у комі, написали сайт «24 каналу», Znaj.ua, Рубрика, сайт телеканалу «Україна».

Також — сайти «Погляд», «Шляхта», Uapress.info, «Аргументы и Факты», «Волинські Новини».

 

Новина на сайті «Новинарня» «Шумахер прийшов до тями після 6 років коми» отримала понад 5,5 тисяч лайків з Фейсбуку.

Хтось вказував, що гонщик прийшов до тями після п’яти років коми, хтось — що після шести, а «Деловая Столица» написала — після «багаторічного перебування у комі».

То що ж не так у цих новинах?

По-перше, те, що вихід Міхаеля Шумахера з коми — давно не новина. Про його вихід з коми стало відомо з офіційної заяви його прессекретарки ще у 2014 році. По-друге, видання Le Parisien з посиланням на медперсонал клініки пише, що Міхель Шумахер «у свідомості», а не «вийшов з коми».

«Можу вас запевнити, що він у свідомості», — так звучить цитата неназваного співробітника лікарні. Проте значно більше у статті пишуть про те, як саме проходить його лікування. Там і справді вказують, що у лікуванні застосовують стовбурові клітини, а Міхаелем опікується знаний професор Філіп Менаше.

Ще одне підтвердження тому, що Шумахер вийшов з коми раніше — глава «Формули-1» Жан Тодт заявив The Sun наприкінці липня цього року, що вони разом з Шумахером дивилися «Формулу-1» по телевізору.

Водночас достеменно невідомо ні про можливе покращення стану здоров’я гонщика, так і про нібито «погіршення». Інформацію про його стан здоров’я родина і медперсонал тримає в секреті вже упродовж шести років, а немало повідомлень у ЗМІ базуються переважно на чутках і неназваних «поінформованих джерелах». Проте не з’являлося і жодних фото або відео чи офіційних заяв, які б точно підтверджували його стан.

Попри брак інформації, формулювання «шість років триває реабілітація спортсмена» було б вірним, адже саме це і заявляли у родині Шумахера кілька разів. Наприклад, сайт американського телеканалу CBS у заголовку до новини з Le Parisien написав, що Міхаель Шумахер «проходить лікування стовбуровими клітинами», що не є помилкою. Таблоїд The Sun також коректно написав, що Шумахер «у свідомості», а не «вийшов із коми».

Коректно новину подало «Новое Время». Там зробили заголовок «Шумахер знаходиться у свідомості – ЗМІ».

Reuters: Шумахер вийшов з коми ще у 2014 році

Знаменитий німецький гонщик і семиразовий чемпіон «Формули 1» Міхаель Шумахер наприкінці грудня 2013 року отримав черепно-мозкову травму, катаючись на гірських лижах в Альпах та вдарившись головою об каміння, яке було приховане під снігом. Його доставили у лікарню французького міста Гренобль, де Міхаелю Шумахеру зробили дві операції і ввели у стан медичної коми.

Через три місяці після нещасного випадку в Альпах головний лікар гоночної легенди заявив, що Шумахер навряд чи коли-небудь зможе повністю видужати після аварії.

Новина про те, що Міхаель Шумахер вийшов з коми, облетіла світ у червні 2014-го року. Факт виходу Шумахера з коми у коментарі агентству Reuters підтвердила його прессекретарка Сабіна Кем.

«Міхаель покинув лікарню у Греноблі, аби продовжити тривалий курс реабілітації. Він більше не в комі», — повідомила вона. Проте не уточнила, куди саме перевезли легендарного спортсмена.

Цю новину передрукували статусні світові видання. Такі, наприклад, як The New York Times, Deutsche Welle, BBC.

Тоді ж Сабіна Кем попросила журналістів з розумінням поставитися до ситуації і заявила, що подальша реабілітація спортсмена має пойти поза увагою преси і громадськості. Раніше прессекретарка Шумахера говорила, що після виписки гонщика з лікарні в Греноблі не коментуватиме новини про нього.

Родина спортсмена подякувала всім його прихильникам за підтримку. «Сім'я хотіла б також подякувати всім хто, надсилав Міхаелю численні добрі побажання. Ми впевнені, що це допомогло йому», — йдеться у заяві представника гонщика.

9 вересня 2014 року Сабіна Кем повідомила, що спортсмен повернувся додому і його реабілітація буде проходити вже вдома, а не в лікарні. З того часу про стан здоров’я спортсмена достовірних новин практично не з’являлося.

Німецьке видання оштрафували на 50 000 євро за фейк на обкладинці

Періодично в інтернеті з’являлися непідтверджені новини про те, що нібито стан гонщика покращується. Одним з видань, яке про це писало, став німецький журнал Bunte, який пише про життя знаменитостей.

Видання у 2015 році повідомило, що Шумахер нібито став на ноги і може ходити. Номер видання від 22 грудня вийшов з таким заголовком на обкладинці: «Це більше, ніж різдвяне диво — Міхаель Шумахер знову може ходити»:

Родина спортсмена подала на видання до суду, вимагаючи за поширення неправдивої інформації не менше 100 тисяч євро компенсації. Згідно з рішенням суду, видання врешті мало сплатити родині 50 тисяч євро.

«Ми припускаємо, що це твердження було помилковим»,заявила головуюча суддя Земельного суду в Гамбурзі  Сімоне Кефер (Simone Käfer). За її словами, сума компенсації могла б бути вищою, проте суд взяв до уваги, що у видання був інформатор, який повідомив про поліпшення стану колишнього спортсмена.

Наприкінці 2018 року також у деяких ЗМІ з’явилася новина про те, що Міхаель Шумахер вже нібито самостійно дихає, може пересуватися та переселився з обладнаного медичного блоку до загальної частини будинку. Але у тому ж 2018 році британське видання Daily Mail писало, що Шумахер не прикований до ліжка, але при цьому не може говорити.

Чи не єдина офіційна заява, поширена родиною гонщика після 2014 року, зявилася лише взимку 2019-го напередодні 50-річного ювілею її чоловіка. Тоді дружина Міхеля Шумахера Корінна заявила:

«Ви можете бути впевнені, що він у найкращих руках, і що ми робимо все можливе, аби допомогти йому. Будь ласка, зрозумійте, що ми дотримуємося побажань Міхаеля та завжди тримаємо таку чутливу тему, як здоров'я, у конфіденційності».

До речі, син Міхаеля, 20-річний Мік Шумахер, пішов по стопах батька і теж є професійним гонщиком. На початку серпня він взяв участь у другій гонці восьмого етапу молодіжної серії. Він став чемпіоном у «Формулі-2», і немало експертів впевнені, що колись він стане чемпіоном і «Формули-1» Взимку 2019-го син Шумахера він відвідав музей, створений компанією Ferrari у Італії спеціально до 50-річчя його батька.

Нагадаємо, раніше ряд ЗМІ поширили маніпулятивні новини про «втечу» з країни Порошенка і Кличка.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду