В НАТО перевірили стійкість військових до провокацій у Facebook. Результати невтішні

В НАТО перевірили стійкість військових до провокацій у Facebook. Результати невтішні

17:33,
20 Лютого 2019
5386

В НАТО перевірили стійкість військових до провокацій у Facebook. Результати невтішні

17:33,
20 Лютого 2019
5386
В НАТО перевірили стійкість військових до провокацій у Facebook. Результати невтішні
В НАТО перевірили стійкість військових до провокацій у Facebook. Результати невтішні
Всього за $60 дослідники змогли дізнатися роль конкретних службовців у військових навчаннях, відстежити їхні пересування та навіть переконати їх не слухати накази. І це все завдяки соціальним мережам.

Дослідницька група Центру передового досвіду Стратегічних комунікацій НАТО створила низку фейкових акаунтів від імені військових. Мета — перевірити, наскільки фейкові облікові записи зможуть вплинути на реальні дії солдатів за допомогою маніпуляцій у соціальних мережах. Зокрема, у Facebook та Twitter.

Ми спробували відповісти у нашому експерименті на три запитання, — каже Нора Бітеніс (Nora Biteniece), інженерка-програмістка проекту, виданню Wired. —  Що ми можемо дізнатися про військові навчання лише з відкритих даних? Що ми зможемо дізнатися про їхніх учасників? І чи можна використовувати всі ці дані для повстання солдатів проти наказів керівництва?”.

Протягом чотирьох тижнів дослідники розробляли фальшиві сторінки та закриті групи на Facebook, а також профілі користувачів-військових, які уособлювали як реальних осіб, так і вигаданих. Аби спровокувати військових відвідати ці групи, дослідники використали таргетовану рекламу. Бюджет — всього $60, що робить подібні прийоми особливо доступними для тролів та провокаторів. Фейки розпитували справжніх військовослужбовців про атмосферу у їхніх батальйонах та особливості роботи. Функція "Рекомендованих друзів" на Facebook допомагала дослідникам знаходити нових “жертв” та виявляти їхнє коло спілкування.

Спеціалісти також відстежували облікові записи у Twitter та в інших відкритих джерелах, які могли б використати зловмисники. "Нам вдалося знайти багато даних про наших піддослідних і деякі з них були доволі інтимними, — каже Бітеніс. — Наприклад, деякі одружені військові виявилися поціновувачами сервісів для романтичних знайомств".

Наприкінці експерименту дослідники ідентифікували 150 військовослужбовців, знайшли місця розташування декількох батальйонів, відстежили рухи військ і змусили деяких військових покинути свої службові пости супроти наказів керівництва. Повний текст звіту Центру, який представили минулого тижня у Сенаті США, можна переглянути тут.

“У кожної людини є свій внутрішній важіль. Для когось це фінанси, для когось це довгоочікуване побачення, для когось це родина, — каже Яніс Сартс (Janis Sarts), директор Центру передового досвіду Стратегічних комунікацій НАТО. — Інтернет дозволяє натиснути на цей важіль, бо надає про вас детальну інформацію”.

Представник Facebook заявив, що компанія "вітає зусилля дослідників, які інформують керівництво соцмереж про свої висновки". Також співрозмовник Wired порекомендував не приймати підозрілі запити на додавання у друзі та повідомляти службу підтримки про випадки вивідування приватної та конфіденційної інформації.

Нагадаємо, що нещодавно Facebook заблокував англомовні сторінки, пов’язані з російською медіакомпанією RT.

 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
GETTY IMAGES
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду