У російських ЗМІ називають анексію Криму «незалежною інтерпретацією міжнародного права»

У російських ЗМІ називають анексію Криму «незалежною інтерпретацією міжнародного права»

10:47,
29 Квітня 2016
2480

У російських ЗМІ називають анексію Криму «незалежною інтерпретацією міжнародного права»

10:47,
29 Квітня 2016
2480
У російських ЗМІ називають анексію Криму «незалежною інтерпретацією міжнародного права»
У російських ЗМІ називають анексію Криму «незалежною інтерпретацією міжнародного права»
Автори:
Про це йдеться у щотижневому «Огляді дезінформації», який публікує спеціальна оперативна група Євросоюзу STratCom East, що бореться проти російської кампанії з дезінформації.

Називати порушення закону «незалежною інтерпретацією» - ще одна знахідка кремлівських ЗМІ, зазначено в огляді.  Так, у телешоу  Володимира Соловйова «Поєдинок» В’ячеслав Ніконов, голова правління фонду «Русский мир»  назвав анексію Криму, яка була засуджена багатьма міжнародними організаціями, включаючи ООН, лише «незалежною інтерпретацією міжнародного права».

«Останнім часом багато прокремлівських журналістів і коментаторів стали експертами з міжнародного права. Поштовхом для цього, напевно, стала стаття, написана Олександром Бастрикіним, головою Слідчого Комітету РФ, - йдеться в огляді. -  У своїй статті пан Бастрикін заявляє, що ЄС і США використовують міжнародне право у своїй війні проти Росії, наявність якої, за його словами, підтверджується справою ЮКОСа, рішенням по справі Литвиненко, розслідуванням по MH17 та скандалом навколо Чемпіонату світу з футболу 2018 в Росії. Насправді, звичайно, дуже важко уявити собі, як США і ЄС могли б використовувати міжнародне право проти Росії в контексті справ, які впроваджуються: як публічне розслідування у Великобританії (випадок Литвиненко); або Радою Безпеки Нідерландів (випадок MH17)».

Довільна інтерпретація міжнародного права прозвучала і в одному з телешоу Петра Толстого: мовляв, імітація атаки на американський військовий корабель в Балтійському морі є відповідною до закону. Хоча такі дії, щонайменше, суперечать нормам двосторонньої угоди між цими двома країнами. В іншому шоу Толстого було сказано, що корабель США взагалі не повинен був знаходитись в «російському Балтійському морі. Хоча Балтійське море, фактично, оточене, не менш ніж вісьмома іншими країнами окрім Росії; і імітація нападу на корабель США була здійснена в міжнародних водах.

«Незалежна» інтерпретація прав людини була представлена на Interfax.ru: а саме, що захист прав людини «активно експлуатується західними і американськими структурами, як привід для маніпулювання, шантажу та спроб дестабілізувати і тиснути на Росію» сказала Тетяна Москалькова, нова Уповноважена з прав людини РФ, підкресливши, що на своїй новій посаді вона буде мати достатньо ресурсів, щоб протистояти цій тенденції.

 «Одним з найбільш агресивних методів дезінформації є заперечення реальності і побудова паралельної версіі світу», - зазначено в огляді.  «Росія не приймала жодних спеціальних рішень з метою розірвання економічних зв'язків з Україною», йдеться в ток-шоу Соловйова. Тим не менш, Російська Федерація в односторонньому порядку прийняла рішення про виключення України з Зони вільної торгівлі СНД, починаючи з січня цього року. Тим часом одеські регіональні сайти поширили фейкову заяву, що «Звіт ОБСЄ звинувачує українську владу у величезній кількості грубих порушень прав людини», хоча такого звіту не існує.   

Більшість з цих дезінформаційних атак стосується України, яка до цього часу є головною ціллю для прокремлівських ЗМІ. Так, для виправдання нелегального викрадення та незаконного судового процесу над Надією Савченко, були вигадані звинувачення, що цієї справи має відношення Президент України Петра Порошенко, який, нібито, не хоче, щоб Савченко повернулася в Україну, тому що він бачить її як політичного конкурента.

Протягом останніх місяців, прокремлівські ЗМІ часто наголошують на тому, що Росія не має відношення до Мінських Угод, бо вона не є активною стороною цих угод; або тому, що Росія вже виконала все належне, і тепер черга України виконати всі свої зобов'язання (всупереч нереалізованого пункту про припинення вогню або про відновлення контролю над державним кордоном українською владою, реалізація яких дуже сильно залежать від Росії).

Ймовірно, через цю штучну плутанину, російські ЗМІ спотворили заяву міністра закордонних справ Італії Паоло Джентільоні. Фактичне твердження про те, що санкції проти Росії будуть обговорюватися в кінці червня, і що рішення буде прийняте на основі оцінки виконання Мінських Угод, було переведено прокремлівськими ЗМІ, як «Паоло Джентільоні закликає до скасування санкцій проти Росії». 

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Фото: Disinformation Review
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду