Російські інтернет-тролі поширюють пропаганду в командах з трьох людей

Російські інтернет-тролі поширюють пропаганду в командах з трьох людей

11:31,
1 Квітня 2015
2995

Російські інтернет-тролі поширюють пропаганду в командах з трьох людей

11:31,
1 Квітня 2015
2995
Російські інтернет-тролі поширюють пропаганду в командах з трьох людей
Російські інтернет-тролі поширюють пропаганду в командах з трьох людей
Автори:
Працівники російського Центру інтернет-досліджень працюють по 12 годин на день у «командах» з трьох людей, поширюючи в онлайні кремлівську пропаганду.

Про це пише Business Insider з посиланням на інтерв’ю колишнього працівника Центру.

Працівникам санкт-петербурзької «фабрики тролів» дають завдання засмічувати російські муніципальні сайти та форуми прокремлівськими коментарями. Щоби ці коментарі здавалися незалежними, отримують окремі «ролі», яких мають дотримуватися в онлайні.

«Один із нас буде “головним винуватцем”, особою, яка не погоджується з форумом і критикує владу, щоби внести відчуття достовірності того, що ми робимо, - розповідає блогер та колишній інтернет-троль Марат Буркхард в інтерв’ю “Радіо Вільна Європа”. –  Потім один із них повинен надати певне графічне зображення, картинку, що відповідає контексту. Інші мають запостити лінк на якийсь контент, що підтримує його аргумент».

Ролі в групі сконструйовані таким чином, щоб пересічні читачі веб-сайту бачили, як накидаються і «вбивають аргументами» антиурядового «злочинця». Команда ж насправді сидить разом, перегукується кількома словами і досягає своєї денної квоти у 135 коментарів.

«Один коментар повинен бути не меншим 200 знаків. Ти повинен лише сидіти і друкувати, друкувати, безкінечно, - каже Буркхард. – Наша маленька трійка обходить всю країну, ми створюємо ілюзію актуальної діяльності на цих формумах».

На початку дня команди отримують п’ять ключових слів, які мають використовувати у кожному коментарі, наприклад «Шойгу», «російська армія», «міністр оборони». Часто працівникам забороняють в будь-який спосіб змінювати ці слова. Важливо, щоб коментар включав усі ці слова, навіть якщо сам по собі не має сенсу, розповідає колишній «троль».

Таке пусте повторення дратувало б будь-якого політичного експерта чи справжнього автора. Разом з тим працівники «фабрики тролів», за словами Буркхарда, «ледве здатні сформулювати, що важливого у цих історіях» і щасливі проповідувати від імені російського уряду. 

Нагадаємо, восени у Польщі у зв’язку зі збільшенням активності інтернет-тролів було порушено кілька кримінальних справ.

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марат Буркхард, plus.google.com
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду