США пропонують $10 млн за інформацію про росіянина, причетного до кібератаки на IT-системи уряду та критичну інфраструктуру України

США пропонують $10 млн за інформацію про росіянина, причетного до кібератаки на IT-системи уряду та критичну інфраструктуру України

00:06,
28 Червня 2024
860

США пропонують $10 млн за інформацію про росіянина, причетного до кібератаки на IT-системи уряду та критичну інфраструктуру України

00:06,
28 Червня 2024
860
США пропонують $10 млн за інформацію про росіянина, причетного до кібератаки на IT-системи уряду та критичну інфраструктуру України
США пропонують $10 млн за інформацію про росіянина, причетного до кібератаки на IT-системи уряду та критичну інфраструктуру України
Автори:
Напередодні повномасштабного вторгнення хакери з російської розвідки викрали з порталу «Дія» дані 13,5 млн користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі.

Американські правоохоронці розшукують громадянина Росії, який, імовірно, був пов’язаний з руйнівним нападом на комп’ютерні системи українського уряду та критичної інфраструктури перед широкомасштабним російським вторгненням. Про це повідомляє «Голос Америки» з посиланням на Федеральне бюро розслідувань США та низку американських медіа.

«Голос Америки» цитує газету The Wall Street Journal, яка пише, що федеральна влада пропонує винагороду в розмірі до 10 млн доларів за інформацію про місце перебування громадянина Росії, який може бути пов’язаний з широкомасштабною кібератакою на комп’ютерні системи України, а також з кібератаками в неназваній країні-союзниці США в Центральній Європі та на американські урядові об’єкти у штаті Меріленд.

«Міністерство юстиції продовжуватиме підтримувати Україну на всіх фронтах у її боротьбі з агресивною війною Росії, включно з притягненням до відповідальності тих, хто підтримує зловмисну кіберактивність Росії», — заявив генеральний прокурор США Меррік Гарленд у заяві, оголошуючи обвинувачення.

Як повідомляє WSJ, цього тижня федеральне велике журі висунуло звинувачення росіянину Аміну Стігалу. Його звинуватили у змові з метою шахрайства шляхом злому та руйнування комп’ютерних систем за допомогою програми WhisperGate.

Із посиланням на USA Today «Голос Америки» повідомляє, що згідно зі звинуваченням, Стігал і його неназвані співзмовники з російської розвідки (ГРУ) вразили щонайменше два десятки захищених комп’ютерів, у тому числі, в Міністерстві закордонних справ України, судовій адміністрації, Міністерстві енергетики та Державній службі з надзвичайних ситуацій.

Федеральний ордер на арешт 22-річного Стігала було видано 25 червня 2024 року в окружному суді США у штаті Меріленд, після того, як його звинуватили у змові з метою зламу комп’ютера і завдання шкоди. За словами прокурорів, Стігал залишається на волі.

Як мовиться у повідомленні на сайті FBI, Амін Тимович Стігал, 2002 року народження, є уродженцем столиці Чечні — Грозного — і в період із серпня 2021 року по лютий 2022 року, імовірно, брав участь у «злочинній кібердіяльності», яка призвела до знищення комп’ютерних систем української критичної інфраструктури напередодні російського вторгнення в Україну.

Крім того, як стверджує ФБР, він, імовірно, брав участь у змові з метою завдати шкоди кібернетичним системам уряду Сполучених Штатів та інфраструктури приватного сектору.

Напади за допомогою програми WhisperGate були замасковані так, щоб вони виглядали як робота звичайних кіберзлочинців, а не державних агентів, і супроводжувалися повідомленнями з вимогою виплатити 10 тисяч доларів у біткоїнах за відновлення викрадених даних.

Але справжньою метою хакерів, пише USA Today, було видалення даних та виведення державних комп’ютерів з ладу.

Хакери ГРУ також викрали з українського урядового порталу цифрових послуг «Дія» дані 13,5 млн користувачів і розмістили їх для нелегального продажу в мережі, пише американське видання, яке ознайомилося із судовими документами.

Раніше ми повідомляли, що прокурори Міжнародного кримінального суду розслідують кібератаки Росії на українську цивільну інфраструктуру, скоєні після повномасштабного вторгнення, як імовірні воєнні злочини. Розслідування стосується кібератак Росії на інфраструктуру, які ставили під загрозу життя людей: зокрема, виводили з ладу електро- й водопостачання, зв'язок з аварійними службами та сервіси попередження про повітряну небезпеку.

За даними генпрокурора Андрія Костіна, станом на березень 2024 року РФ здійснила понад 800 спроб кібератак на державні установи та сервіси України. Серед постійних цілей російських кіберзлочинців – об'єкти української енергетичної інфраструктури.

Нагадаємо, Росія розвиває і масштабує цілу систему кіберагресії на національному рівні. До неї залучають студентів російських технічних та військових вишів, зокрема до створення програмних засобів, вивчення систем логістики, енергетики та водопостачання різних країн, у тому числі й України.

Фото: Getty Images

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
2019 — 2024 Dev.
Andrey U. Chulkov
Develop
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду